Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Dijital İdari ve Mali Reform Konseyi, Japonya’da sekizinci toplantısını gerçekleştirdi ve toplantıdan çıkan belgeler, yapay zeka, dronlar, NFT’ler, robotlar, bulut tabanlı veri paylaşımı ve hatta tren istasyonlarında sağlık kontrollerini içeren bir dijital yönetim tablosunu ortaya koyuyor.
Batı dünyası ABD siyasetindeki karmaşıklıkla uğraşırken, Japonya hükümeti, ülkenin tamamını bulut tabanlı bir veri paylaşım sistemine yüklemek için sessiz fakat yoğun bir çaba gösteriyor.
Japon Halkı 8. Konsey Toplantısının Amacından Endişe Duyuyor
12 Kasım (JST) tarihinde, hükümetin Dijital İdari ve Mali Reform Konseyi’nin sekizinci toplantısı yapıldı. Toplantıya Başbakan Shigeru Ishiba ve Dijital Dönüşüm (DX) Bakanı Masaaki Taira katıldı. Toplantının ardından, bilim kurgu romanından bir sayfa gibi görünen bir belge yayınlandı.
Bazılarına göre, yerel dijital para birimlerinin ekonomileri canlandırmak için kullanılması, NFT’lerin bölgesel girişimlere destek sağlamak için kullanılması ve diğer veri odaklı projeler Japonya için parlak bir geleceğin habercisi. Ancak herkes bu planların iyi niyetli olduğuna ikna olmuş değil.
“Dijitalleşme için Japon yapımı NEC sistemleri istiyoruz! Çin ya da Güney Kore yapımı sistemleri kabul edemeyiz!” diyen bir eleştirmen, sosyal medya platformu X üzerinden tepkisini dile getirdi.
Japonya’nın “Dijital Dönüşüm” Hareketi Endişe Yaratıyor
Cryptopolitan’ın daha önce bildirdiği gibi, DX Bakanı Masaaki Taira ve muhalefet lideri Yuichiro Tamaki gibi isimlerin “Dijital Dönüşüm” baskısı giderek artıyor. Buna yeni Başbakan Shigeru Ishiba’nın desteklediği merkez bankası dijital para birimi (CBDC) gündemini de ekleyince, distopik bir dönüşüm korkusunun neden arttığını görmek kolaylaşıyor.
Konseyin sekizinci toplantısından çıkan gündem belgesinde öne çıkan planlardan bazıları şunlar:
- Yerel dijital para birimlerinin ekonomileri canlandırmak için kullanımı.
- Tarım ürünleri için NFT satış kanallarının genişletilmesi.
- Süt çiftliklerinin yapay zeka ile izlenmesi.
- Sağlık tesislerinde robot bakım çalışanlarının uygulanması.
- İnsan işlerinin robotlar ve otomasyonla değiştirilmesi.
- Dronlarla köprü ve altyapı incelemelerinin gerçekleştirilmesi.
- Otonom (sürücüsüz) otobüs ve taksilerin kullanılması.
- Eğitim sisteminde bulut tabanlı veri paylaşımı (okul devam durumu vb.).
- Büyük otomotiv şirketleri arasında CO2 emisyonlarına ilişkin veri paylaşımı.
- Tıbbi bilgilerin bulut tabanlı veri paylaşımı.
- Çok amaçlı “Benim Numaram” sisteminin genişletilmesi.
- Tren istasyonlarında ve postanelerde çevrimiçi sağlık kontrollerinin yapılması.
- Acil durumlarda insanların konumunu belirlemek için ortak bir sistem kullanımı altyapısının geliştirilmesi.
Japonlar Gözetim Gündemine Tepki Gösteriyor
“Önceki Dijital Bakan, sistem standartlaştırma için bir hükümet bulutu sözleşmesi yapıldığını sevinçle açıklamıştı, ancak zayıf yenin maliyetleri ne kadar artırdığı ortada,” diyen bir kullanıcı başbakanın resmi hesabına yanıt verdi. Bu, son dönemde başarısız işletmelerin merkezi olarak kapatılması çağrısıyla tartışma yaratan Taro Kano’ya bir göndermeydi.
Distopik bir küreselci gündemin yükselişte olduğu endişesiyle, Batılılaşmış yerel medya, 15 dakikalık şehirler gibi konularda Japon halkının sesine kulak vermemekle eleştiriliyor. Ülkenin ekonomik olarak zor durumdaki ve turistlerle dolup taşan bazı bölgelerinde yaşayan insanlar, büyükannelerinin robot bakıcılarla ilgilenmesini istemiyor; parlak NFT’ler ve kripto para birimlerine verilen sözler, siyasi kazanç için yapılan süslemeler olarak görülüyor.