Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
BTC ve Kriptoparalardaki gelişmeler
Bu karar, yargı ile federal kurumlar arasındaki güç dengesinde de önemli bir değişime işaret ediyor. Çoğunluk adına kararı yazıya döken Baş Yargıç John Roberts’a göre, mahkemeler kurumların yasal sınırlar içinde hareket edip etmediğini bağımsız olarak değerlendirmeli. Roberts bu konuda şunları söylüyor:
“Mahkemeler, APA’nın (İdari Usuller Yasası) gerektirdiği şekilde, bir kurumun kendi yasal yetkisi dahilinde hareket edip etmediğini belirlemek için kendi bağımsız yargılarını kullanmalıdır; ancak mahkemeler, sırf APA kapsamında bir durum belirsiz olduğu için, bir kurumun yasayı yorumlamasını ertelemek zorunda değildir “
Karar farklı sektörlerden çeşitli tepkilere yol açtı. Ripple Baş Hukuk Sorumlusu Stuart Alderoty, özellikle Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) düzenleyici yaklaşımı ile ilgili olarak kararın güçlü bir şekilde onaylandığından söz etti ve
“Gary Gensler, SEC’in istediği her şeyi serbestçe denetlemek için yaratılmış bir ‘devriye polisi’ gibi olduğunu düşünüyor. Yüksek Mahkeme bugün Chevron’u ortadan kaldırarak istekli bürokratların görüşlerinin özel bir öneminin olmadığını ve yetkilerinin Kongre ve Mahkemeler tarafından sınırlandırıldığını açıkça ortaya koydu.”
Ekonomist Timothy Peterson, kararın başta Bitcoin olmak üzere kripto para piyasasına etkilerini şöyle değerlendiriyor.
İlgili – Bitcoin (BTC/USD) Yorum: Fiyat, Grafik ve Geleceği
Bu Bitcoin için en büyük kazanım. Herhangi bir dava veya yasadan çok daha önemli bir gelişme. Chevron doktrini, uygulayıcı kurumun otomatik olarak konunun uzmanı olduğu anlamına geliyordu. Artık değil. SCOTUS’un Chevron doktrinini tersine çevirmesi, SEC’in Bitcoin’e karşı tek taraflı yorum yetkisini sınırlıyor. Personelin hepsi ‘Falanca menkul kıymettir’ mi diyor? Artık böyle konuşamayacaklar.
“Mahkemeler bundan sonra SEC’in Bitcoin karşıtı olan duruşunu incelemeli, böylelikle potansiyel olarak daha adil düzenlemelere ve daha dengeli bir yasal ortama yol açılmış olacak.”