Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bu raporda, Bitcoin (BTC) arz fazlası bağlamında likiditeye daha yakından bakacağız. Yani, Mt. Gox yeniden dağıtımları devam ederken ve hükümetler BTC varlıklarını satarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini inceleyeceğiz.
Bu yaz kripto piyasalarını yönlendiren arz fazlası nedeniyle, fiyatlar üzerinde baskı yaratmaya devam eden büyük kripto varlık tasfiyelerinin etkisine bakmaya karar verdik.
Likiditeyi, bir varlığın geçerli piyasa fiyatına yakın bir fiyattan ne kadar hızlı alınıp satılabileceği olarak tanımlıyoruz. Bu rapor, birden fazla göstergeye bakarak ve bunların piyasa oynaklığı dönemlerinde nasıl değiştiğini inceleyerek likiditeyi değerlendirmeye odaklanmaktadır.
Kripto varlıklarının likiditesini etkin bir şekilde ölçmek için işlem hacmine, piyasa derinliğine, fiyat kaymasına ve alış/satış spreadlerine bakarak bir varlığın likidite profilini daha iyi anlamamızı sağlıyoruz. Bu analizde, BTC’nin arz fazlasındaki düşüşün önümüzdeki aylarda piyasayı nasıl etkileyebileceğini bu ölçütler aracılığıyla inceleyeceğiz.
Bitcoin’de arz fazlası ve likidite sorunları
Arz fazlası, yaz boyunca kripto piyasalarında bir konu olmuştur. Özellikle, zorunlu satış potansiyeli ve iflas eden kripto varlıklarının tasfiyesi, Mayıs ve Ağustos ayları arasında farklı aşamalarda satış baskısına neden oldu.
Mt. Gox alacaklılarına fonların yeniden dağıtılmaya devam edilmesi, Mayıs ayından bu yana piyasadaki en büyük korku kaynaklarından biri oldu. İflas eden kripto borsasının mal varlığının alacaklılara yeniden dağıtılacak 46 bin BTC’den biraz fazlası kaldı ve bu da 2 milyar dolardan fazlasını temsil ediyor. Ancak, bu mutlaka bu fonların satılacağı anlamına gelmiyor. Birçok sahip fonlarını elinde tutabilir; ancak, 100 bin bitcoin’e karşılık gelen ilk yeniden dağıtım partisini piyasada ağır satışlar takip etti.
Mt. Gox’un yeniden dağıtmak üzere bıraktığı 2,72 milyar doların ötesinde, önümüzdeki aylarda potansiyel satış baskısı kaynağı olabilecek birkaç önemli sahip daha var. Bunlar arasında ABD hükümeti ve 200 bin BTC’nin üzerindeki yüklü miktarının yanı sıra İngiltere, Çin ve Ukrayna gibi diğer hükümetler de yer alıyor. 2022’den bu yana BTC alıp satmayan Tesla, yeni girişimleri finanse etmek için gelecekte elindeki varlıkların bir kısmını tekrar satmak isteyebilir.
Bu arz fazlası piyasa katılımcıları üzerinde baskı yaratırken, likidite ölçütlerinin katmanlarını kaldırmaya ve likiditenin neden önemli olduğuna dair biraz fikir vermeye ve büyük sahiplerin portföy tasfiyelerinin etkisini ölçmeye karar verdik.