Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
İlk bölümde geleneksel Temel Analiz’den bahsetmiş, ikinci bölümde kripto para ekosistemindeki Temel Analiz hakkında bilgilendirmeler yapmaya başlamıştık. Kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Kripto Temel Analiz Nedir?
Önceki yazıda Temel Analiz’in tecrübe isteyen ama özellikle kripto para piyasasında oldukça değişkenlik arz eden dinamik bir süreç olduğundan bahsetmiştim.
Ne demek istiyorum?
Bir dönem “hard fork” gündem olmuş fiyata etki etmiş, “coin burn” olmuş, rebranding, web sitesi yenileme olmuş, logo değişmiş, anon’lar, roadmap, cüzdan güncellemeleri, ICO, yeni partnerler, halving ve son dönemde IEO’lar vs.
Bunlar bizim değişkenlerimiz ve bu ekosistemde daha pek çok yenilikle karşılaşacağız. Dinamik dediğim, değişkenlik arz eden durum tam olarak bu. Sürekli piyasadaki yenilikleri takip etmek zorundayız.
Ben bunları mevsimlere benzetiyorum ama genel itibariyle bir daha görülmeyen mevsimler… Yani bir dönem fiyata çok etki ediyor ama sonrasında sıradanlaşabiliyor. Veya bir coin’de fiyat artışına neden olan bir olay/etkinlik diğerinde işe yaramayabiliyor.
Bunların hepsi kripto Temel Analiz’in konusudur fakat unutmayalım ki; doğru coin’i bulmak için temel, onu almak için ise teknik analize ihtiyaç vardır. Buradaki “doğru”nun mutlak bir karşılığı yok, kişilerin trade alışkanlığına göre değişen bir durum söz konusu.
Tecrübe önemli çünkü projelere nelerin değer katacağını kavramak veya hangi dönemde nelerin kâr getireceğini fark edebilmek işimizi kolaylaştırır ve bizi sonuca götürür.
Peki HOLD mantığı nedir?
“3 yıl sonra bakarım duruma” demek ne kadar doğru?
2017’deki Mega Bull sonrasında bunu çok acı bir şekilde tecrübe ettiğimizi düşünüyorum. Çoğu coin %90’ları geçen düşüşler yaşadı.
Birkaç örnek vereyim:
Bitcoin’den başlayalım.
Ulaştığı en yüksek rakam 61,683 (Mart 2021). Biz buna kısaca ATH diyoruz. ATH, All Time High’ın kısaltmasıdır ve “tüm zamanların en yükseği” demektir. Bitcoin Aralık 2018’de 3169$’a kadar düşmüştü.
Ethereum (ETH)
ATH’si 2,152 (Nisan 2021). Aralık 2018’de dokunduğu seviye ise 82.08$.
Bu durum sadece kripto para piyasasına özgü değil, bakınız 10 yıllık HOLD’un sonucu (1999-2009 arası):
Bir varlığı doğru zamanda almak kadar onu doğru zamanda satmak da önemlidir. Sizin “şu kadar yıl tutacağım, hiç bakmam bile” dediğiniz dönem içinde ciddi yükselişlerin ardından büyük çöküşler yaşanabilir ve bunun sonucunda kâr beklerken zarar edilebilir.
Özetle, takip şart.
Devam edeceğiz…
Dördüncü Bölüm için TIKLAYINIZ.
Sözlükçe
hard fork: Geriye uyumun sağlanamadığı ayrışmaya verilen isimdir. Bu ayrışmada eski kurallara göre oluşturulmuş bir blok sadece yine eski versiyonda geçerli olur. Ayrışmadan sonra iki ayrı zincir meydana gelir ve birbirleri arasında etkileşim olamaz.
coin burn: Coin yakma, coin’leri dolaşımdan kalıcı olarak çıkararak, toplam arzı düşürme süreci.
rebranding: Bir ürün ya da organizasyonu daha çekici kılmak için isim/marka değiştirme işlemi.
anon: Anonim coin’ler
roadmap: Yol haritası
ICO: Initial Coin Offering, İlk Coin Arzı (Teklifi)
halving: Yarılanma demektir. Bitcoin’in her 210.000 blokta bir (yak-laşık 4 senede bir) blok ödülünün yarıya düşmesi durumudur. Bir sonraki halving 2024 yılının Mayıs ayında gerçekleşecek ve ödül blok başına 3,125 Bitcoin’e düşürülecek.
IEO: Initial Exchange Offering, İlk Borsa Arzı (Teklifi)
HODL: Bir coin’i fiyatı düşerken dahi ısrarla satmamak.
Mega Bull: Büyük Boğa Sezonu. Boğa piyasası; gelecek hakkında iyimser beklentilerin egemen olduğu piyasaları anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Piyasanın yükseleceği beklentisi içinde olan kişilere boğa, boğaların yukarıya sürüklediği yapıya da boğa piyasası denir. Bunun tam tersi ise Ayı piyasasıdır. Ayı piyasası; gelecek hakkında karamsar beklentilerin egemen ol-duğu piyasaları anlatmak için kullanılan bir deyimdir.
Kripto Paralar ve Temel Analiz kitabım için TIKLAYINIZ.