Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Yatırımcının bilmesi gereken indikatörler listesinin başında bu dörtlü geliyor. RSI, MACD, Bolinger Bantları, Fibonacci Düzeltmesi. Kripto para yatırımı dünyasında, kullanıcıların takip ettiği birkaç anahtar strateji vardır. Bu stratejiler, genelde belirli modeller arayıp bunların belirli kripto paraların günümüz ve geçmişteki fiyat oynamalarıyla hizalanıp hizalanmadığını belirleme üzerinedir. Başarılı olmak isteyen her kripto para yatırımcısının bilmesi gereken ve her sektördeki teknik analizlerin temelini oluşturan indikatörler, aşağıda belirtilmiştir.
İşte yatırımcıların bilmesi gereken indikatörler listesi
#4 – Göreceli Güç Endeksi (RSI) nedir?
Kripto para tablosuna bakmış kişilerin çoğu, RSI nedir bilir. Açılımı Relative Strength Index olan bu terim, 1978’de J. Welles Wilder tarafından bulundu. Hızın (sürat) yanı sıra yönsel fiyat hareketlerinin değişimini (büyüklüğü) ölçmek için kullanılıyor.
Yatırımcıların dayanağı olan RSI parametrelerini özelleştirmenin bir çok yolu vardır. Örneğin, periyot değişimi genelde kripto para yatırımcılarının üzerinde deney yaptığı ilk şeylerden birisidir.
Ayrıca, bir piyasanın aşırı alıma (70 üstü) veya aşırı satıma (30 altı) uğradığını belirlemek için de genelde RSI kullanılır. Piyasaların nasıl gelişeceğini tam gösteriyor olmasa bile, RSI yine de yatırımcıların öncelikle bir piyasaya adım atıp atmamalarını gösteren iyi bir indikatördür. Yatırımcıların kullanımındaki birçok araçtan sadece birisi olmasına rağmen, aralarında en önemlilerindendir.
Ayrıca bakınız: Güncel Kripto Para haberleri
#3 – Fibonacci Düzeltmesi nedir?
Finans dünyasındaki direnç ve destek seviyelerinin belirlenmesi için genelde Fibonacci Düzeltmesi kullanılır. Fibonacci oranlarını hisse senedi analizlerine ilk kim uyarlamış bilinmese de, konseptin kendisi 1930’larda bulundu.
Yatırımcıların stratejik al-sat emirleri vermek için potansiyel hedef belirlemelerinde kullanılan bu konsept, Fibonacci sayılarından türemiştir. Finansal piyasalar için ana direnç seviyeleri olarak kabul edilen üç anahtar seviye %38.2, %50 ve %61.8’dir.
#2 – MACD nedir?
MACD’nin açılımı Moving Average Convergence and Divergence Indicator, yani Hareketli Ortalamanın Yakınsaması veya Iraksaması İndikatörüdür. Gerald Appel tarafından 1970’de icat edildi ve belirli piyasaların histogramını çıkarmak, böylece piyasaların kısa terimli gelişimi hakkında epey bir bilgi elde etmek için muhteşem bir model. Ayrıca piyasaların aşırı alım veya satımlarını belirlemek için bir başka indikatör. Güçlü sinyaller boğacı veya ayıcı ıraksamaların göstergesi.
https://www.youtube.com/watch?v=FwxIZtpBe6U
#1 – Bollinger Bantları nedir?
Kripto para yatırımcılarının favorilerinden birisi de Bollinger Bantları modelidir. John Bollinger tarafından 1983’te icat edildi. Kripto dünyasındaki bolca gördüğümüz fiyat uçuculuğunun menzilini ve oranını belirlemek için kullanılır. Bu piyasalar herkesin bildiği gibi aşırı uçucu olduğundan, Bolinger Bantları ile yatırımcılar biraz daha rahat nefes alıyorlar. Ayrıca finansal marketlerin ne kadar dalgalandığını da gösteriyor, ki bu sırf kripto paralara özel bir durum değil.
Artan veya azalan fiyat eğilimlerinden, uçuculuk ve ani fiyat değişiklikleri de dahil olmak üzere, Bollinger Bantlarının birçok kullanımı mevcut. Yatırımcının uzmanlığına göre, basit veya güçlü ”sinyaller” vardır. Bunların içinde ünlü “Çift Tepe” veya “Çift Dip” formasyonları da bulunur. Acemi yatırımcılar için çok önemli bir indikatör olup, daha tecrübeli yatırımcılar da sıklıkla kullanmaya devam eder.
Her kripto para yatırımcısının bilmesi gereken indikatörleri öğrendiniz. Size yardımcı oldu mu? Düşüncelerinizi bizimle paylaşın.