Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Günümüzde giderek hız kazanan kripto devriminde bile, hâlâ bu alanda somut bir bilgi boşluğu var gibi gözüküyor. Örneğin, birçok kişi hâlâ blockchain ve kripto varlıklarının ne olduğu konusunda pek bilgi sahibi değildir.
Bu makalemizde kripto para projeleri için blockchain neden gerekli olduğunu işleyeceğiz. Bitcoin yalnız blok zincir olarak durduğunda yaşam oldukça basitti çünkü şifreleme ve blok zincir kelimelerinin birbirinin yerine kullanılmasının imkanı vardı. Bununla birlikte, kripto ekosisteminin olgunlaşmasıyla birlikte, çok sayıda blok zincir gelişti ve kendi varlıklarını edindiler.
Bir sürü karışıklık ortaya çıktı, çünkü blok zinciri terimi artık P2P dağıtım sistemleri ve merkezsiz kayıt defterleri bağlamlarında da kullanılıyor ve bunun bir sonucu olarak, sözcük dizisi kripto caddesi içinde kullanım bulmuş durumda.
Blockchain Neden gerekli?
Blockchain, kendilerine sağlanan teşvikler ile ebeveyn ekosisteminde eylemler gerçekleştirme konusunda motive olan bir dizi katılımcının yer aldığı merkezsiz bir sistem olarak görselleştirilebilir.
Blok zincirinin işlevsel kapasitesine baktığımızda, bu teknolojinin Bizans Arıza Toleransı konusundaki sorunlarla hafifçe engellendiğini açıkça görebiliriz.
Bizans Arıza Toleransı (BFT), bir verinin aktarımı sırasında bir elektronik bileşen hatası gözlemlendiğinde meydana gelen arızalara karşı dijital bir sistemin kapasitesini tanımlayan bir terimdir.
Blok zincirleri merkeziyetçi defter olmadıklarından, herhangi bir tekil makam veya güç figürüyle kontrol edilmezler. Böylece, üçüncü şahısların yanlışlıkla sistem içinde arızalara neden olabileceği ve bu defterlerde bulunacak gerçek bir değer olduğu bir şans var. Buna ek olarak, BFT eksik olduğunda, ekosistem içerisinde dolaşan sahte işlemler yapma olasılığı vardır, böylece blok zincirinin güvenilirliği azaltılır.
Bununla birlikte, Bitcoin’in ortaya çıkışı ile bu sorun ciddi olarak azaltılmıştır. Bu öncelikle İş Kanıtı (PoW) adı verilen bir protokole bağlı olarak sorun çözülmüştür. Satoshi Nakamoto tarafından Bizans sorununa olasılıklı bir çözüm olarak hizmet etmek üzere tasarlandı. Aslında, Satoshi’nin bu sorunu çok detaylı olarak ele alan bir e-postası var.
Bitcoin ve Blockchain Neden Çok Dikkat Ediliyor?
Bitcoin, dijital varlık pazarına giren ilk kriptokrasinin dışında kullanıcılara bir dizi işlevsel özellik sunma konusunda da kıyaslama yapıyor. Biraz daha fazla desteklemek için, bu para birimi takma ad Satoshi Nakamoto adlı kişi (veya kişiler) tarafından oluşturuldu.
Satoshi, önce bu paranın tamamen matematiksel kanıtlara dayalı bir elektronik ödeme hizmeti görevi görmesini öngören Bitcoin fikrini 2008’de önermişti. Amaç, bankalar gibi merkezi kurumlara bağımlı olmayan ama yine de doğrulanabilir ve güvence altına alınacak bir varlık değişim rotası oluşturmaktı.
Bitcoin’in temel katman işlemlerinin değişmez olması ve blok zincirinde işlem edildikten sonra tersine çevrilmesi mümkün olmaması nedeniyle, çift harcama ile ilgili sorunları büyük oranda ortadan kaldırabiliyoruz.
Benzer şekilde, ilgili tarafların tümünün bir işlemi doğrulamasını gerektiren “onay protokolleri” ni kullanır ve böylece çift dolandırıcılıkları kısıtlar.
SON DÜŞÜNCELER
Blok zinciri devriminin tam anlamıyla gerçekleşmesinden sonra, potansiyel yatırımcıları ve meraklıları kripto alanı hakkında bir bütün olarak eğitmek oldukça önemlidir. Bu, yalnızca bu alanla ilgili yaygın şüphelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaz ayrıca gelecekte kullanıcıların daha akıllı yatırım tercihleri yapmasına da izin verir.