Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Uluslararası Para Fonu (IMF), kripto para birimlerinin her geçen gün daha fazla yaygınlaşmasının finansal istikrar için zorluklar ortaya çıkardığını belirterek uyarılarda bulundu. Detaylar haberimizde.
IMF’den ülkelere acil Bitcoin ve kripto para çağrısı!
Kripto para birimlerinin kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Gündelik işlmelerde artık daha fazla kripto para kullanılıyor. Bu durum para otoritelerinin dikkatini çekiyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), cuma günü yayınlanan bir raporda kripto para birimi patlamasının yarattığı riskler konusunda uyardı.
“Kripto patlaması finansal istikrara yeni zorluklar getiriyor” başlıklı yazı, IMF’nin Para ve Sermaye Piyasaları Departmanından üç finans uzmanı tarafından kaleme alındı.
Dimitris Drakopoulos, Fabio Natalucci ve Evan Papageorgiou, yayınladıkları raporda, “Tüm kripto varlıklarının toplam piyasa değeri, Eylül 2021 itibariyle 2 trilyon doları aştı – 2020 başından bu yana 10 kat artış” diyerek ekosistemdeki birçok varlığın “güçlü operasyonel, yönetişim ve risk uygulamalarından yoksun” dediler. Uzmanlar borsaların, cüzdanların, Stabilcoinlerin ve madencilerinde risk uygulamalarından yoksun olduğunu ifade etti.
Bkz: Bitcoin haberleri ve son dakika gelişmeleri
Yazarlar raporda riski bir bitin olarak ele alıp, kripto para birimlerinde yetersiz gözetim olduğuna vurgu yapıyor ve tüketicinin korunması üzerinde duruyor.
“İleriye bakıldığında, yaygın ve hızlı benimseme, sakinlerin yerel para birimi yerine kripto varlıklarını kullanmaya başladığı ekonomideki dolarizasyon güçlerini (veya bu durumda kriptolaştırmayı) güçlendirerek önemli zorluklar doğurabilir.”
Uzmanlar aynı zamanda kripto paraların daha fazla yaygınlaşmasının merkez bankalarının politikalarını olumsuz etkileyeceğini vurguluyor.
“Kriptolaştırma, merkez bankalarının para politikasını etkin bir şekilde uygulama yeteneğini azaltabilir. Aynı zamanda finansal istikrar riskleri de yaratabilir.”
Raporda ayrıca kripto varlıklarının vergi kaçakçılığını kolaylaştırma potansiyeli göz önüne alındığında, maliye politikasına yönelik tehditlerin de yaygınlaştığını ve senyoraj (para basma hakkından elde edilen gelir) gelirlerinin de düşeceğine dikkat çekiliyor.
IMF uzmanları, tüm bu gerekçeleri alt alta dizerek politika yapıcıların kripto piyasasına müdahale etmesi gerektiğini savundu ve ilk adım olarak, düzenleyicilerin ve denetçilerin, kripto ekosistemindeki hızlı gelişmeleri ve veri boşluklarını hızla ele alarak yarattıkları riskleri izleyebilmeleri gerektiğini savundu.