Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Hindistan ve BAE, ABD dolarını tamamen atlayarak bunun yerine XRP’yi tercih eden bir ham petrol anlaşmasını tamamlayarak tarihe geçti.
Hindistan, BAE’den aldığı petrol için yerel para birimlerini kullanarak ödeme yaptı, ancak işlem XRP Ledger Sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Bu sistemin kullanıcıları geri ödeme olarak CryptoTradingFund (CTF) tokenleriyle ödüllendirdiği bile bildiriliyor.
2024’teki üyelik genişlemesinin ardından artık BAE’yi de içeren BRICS ülkeleri, dolarsızlaştırma çabalarına öncülük ediyor. Motivasyon açık: ekonomik bağımsızlık istiyorlar.
ABD doları uzun zamandır dünyanın tercih ettiği para birimi, ancak son zamanlarda yaşanan jeopolitik gerilimler ve yaptırımlar pek çok ülkeyi strese soktu.
Ripple, bir sonraki geliştirici dalgasını, 1000’den fazla teknoloji girişimini, dijital laboratuvarı, risk sermayesi şirketlerini, düzenleyicileri ve eğitim gruplarını barındıran bölgedeki en büyük inovasyon topluluğu olan DIFC İnovasyon Merkezi ile birleştirmek için Dubai Uluslararası Finans Merkezi (DIFC) ile ortaklık kurdu.
Ripple’ın CEO’su Brad Garlinghouse şunları söyledi:
“BAE, lisanslı firmaların sanal varlık hizmetleri sunması için düzenleyici netlik sunma konusunda küresel olarak en gelişmiş yargı bölgelerinden biridir.”
Ripple parasını da ağzının olduğu yere koyuyor. Şirket, XRP Ledger (XRPL) üzerinde yeni kullanım durumlarının geliştirilmesini finanse etmek için bir milyar XRP taahhüt etti.
Dolardan arındırma ne kadar ilerledi?
ABD doları yıllardır küresel finansın kralı konumundaydı, ancak bu taç kaymaya başladı. ABD, Rusya ve İran gibi ülkelere yaptırımlar uygulayarak finansal sistemini bir silah olarak kullanıyor.
Bu durum başta BRICS ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerin tüm yumurtalarını dolar sepetine koyma konusunda iki kez düşünmelerine neden oldu. Hatta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin doların tahttan indirilmesini “geri döndürülemez” olarak nitelendirdi ve bunun “hız kazandığını” söyledi.
BRICS içinde de ticarette dolar yerine yerel para birimlerinin kullanılması yönünde artan bir eğilim var. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva bu konuda açık davranarak ülkelerin neden dolar kullanmaya ihtiyaç duyduklarını sorguluyor.
Lula yalnız değil; BRICS içindeki pek çok lider bu düşünceyi paylaşıyor. Bir de yeni bir BRICS para birimi yaratılması konuşuluyor. Buradaki fikir, tüm BRICS ülkelerinin ticaret için kullanabileceği ve doları tamamen devre dışı bırakacak bir para birimine sahip olmak.
Ancak bu fikir teoride kulağa hoş gelse de gerçeğe dönüşmeden önce aşılması gereken pek çok engel var. BRICS ülkelerinin ekonomik koşulları büyük farklılıklar gösteriyor ve birleşik bir para sistemi oluşturmak hiç de kolay değil.