Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bugün oldukça teknik bir konu üzerinde faliyet gösterecek olan bir projeden bahsedecegiz. Toplulukta herkesin bildiği gibi, akıllı sözleşmeler önümüzdeki yıllarda bir çok konuda topluma çözüm sunabilir. Doctalor, şu anda bu teknolojiyi mükemmelleştirmek ve yeni kullanım durumlarını keşfetmeye çalışıyor. Böylelikle kendinden uyarlanabilir, yasal olarak bağlayıcı olan bir akıllı sözleşme platformu olmayı hedefliyor.
Yasal akıllı sözleşmeler için daha fazla kullanım durumları
İlk bakışta, DocTailor oldukça ilginç bir projeye olduğu belli oluyor. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar ‘yasal akıllı sözleşmelere” büyük ilgi göstereceğini düşünüyoruz. Henüz bu konuda başarı elde eden, sektörde öne çıkan yada adından bahsettiren bir proje olmamıştır. DocTailor, gelecekte bu teknolojiye erişim sağlayan birkaç çözümden biri olabilir. Yine de böyle bir projenin ana akım olabilmesi için başarması gereken çok iş var.
Konuyu daha da anlaşılması için örneklendirirsek;
Diyelim ki bir kişiden bir daire kiraladınız. Kiralama bedelini blockchain aracılığıyla kripto para birimi kullanarak ödediniz. Akıllı sözleşmede bulunan bir makbuz alırsınız; size belirli bir tarihte son bulacak olan dijital bir anahtar verilir. Anahtar zamanında gelmezse blockchain, ödediğiniz parayı geri iade eder.
Anahtarı kiralamanın başlangıç tarihinden önce gönderilirse sistem, zamanı geldiğinde anahtarı size, ücreti de sahibine bırakır. Yüzlerce insan arada yaptığınız bu anlaşmaya tanıktır ve teslimat sorunsuzca gerçekleştirilir. Ev sahibi anahtarı gönül rahatlığıyla verebilir. Çünkü alacağı ödemeden emindir.
Yasal akıllı sözleşmeler, finanstan sigortaya, emlaktan kredi kullanımına kadar pek çok alanda kullanılabilir. Akıllı sözleşmeler, geleneksel sözleşmelerdeki maliyeti ortadan kaldırmasının dışında daha güvenli bir yöntem.
Bu proje sayesinde, kullanıcılar kendi akıllı sözleşmelerini DocTailor platformunda yasal zemin üzerinde oluşturabilecekler. Gelecekte bu sektörün 100’den fazla endüstriye yayılması beklenmektedir, ancak bunun nasıl gerçekleşeceğine hep birlikte şahit olunacağız. Trilyon dolarlık kripto ekonomisinde baskın olmak bir gecede başarılacak bir iş değildir.
Başka bir örnek ile konumuzu zenginleştirelim:
Yasal akıllı sözleşmeyle araba kiralayan ve kirasını ihlal eden birinin başına şunlar gelecektir: “Araç sahibi ödeme yapmazsa, akıllı sözleşme, haciz protokolünü otomatikmen çağırır ve bu protokol, otomobil anahtarlarının kontrolünü yasal mercilerin eline verir.
Böylesine bir sektörde faliyet göstermek isteyen DocTailor -her şey yol haritasına göre giderse-avukatlara, bireylere ve hatta şirketlere blok zincirde yasal akıllı sözleşmeler ve anlaşmalar göndermesine ve oluşturmasının yolunu açacaktır. Bu teknolojiyi daha erişilebilir hale getirmek, şu anda en yüksek öncelikli olduğundan, öncelikli olarak herhangi bir geliştirme veya kodlama deneyimi gerektirmeyecektir.
DocTailor platformu kullanıcılara bir çok avantaj sunacağını iddia ediyor. Kullanıcılar, desteklenen sektörlerdeki profesyoneller tarafından tanımlanan çeşitli tercihler arasından seçim yapabilir. Eşsiz sözleşmeler ve anlaşmalar oluşturmak için bu maddeleri mevcut belge şablonlarıyla birleştirilebilir. Belgelerin yapılandırılması ve formatlanması, göz önünde bulundurulması gereken diğer temel işlevlerdir.
Tescilli bir blockchain olmadan akıllı sözleşmelerden bahsedemeyiz. Mevcut bir kamu zincirini kullanmak yerine, Doctailor kendi ekosistemini sıfırdan oluşturacak gibi görünüyor. Yani bu ekosistemin piyasaya çıkmasından önce yapması gereken hala çok iş var.
Sonuç olarak;
Tüm bunlar ilginç gelse de, yasal olarak bağlayıcı akıllı sözleşmeler geliştirmeye değer bir şey olsa da, DocTailor ekibinin beklentilere cevap verip veremeyeceklerini zaman gösterecektir. Projenin alfa testi bu yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleştirilecek. Koinmedya olarak projenin yakın takipcisi olacağız.
Anket Zaman
Sizce hangisi?