Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Decentralized Autonomous Organization ( Merkezi olmayan özerk organizasyon) kısa adıyla DAO, DAO nedir? Bitcoin destekçisi Mike Hearn tarafından ortaya atılan bir “düşünce deneyi”. O, Bitcoin’in gelecek 30 yıl içerisinde lidersiz/yöneticisiz kuruluşların ortaya çıkmasına nasıl yardım edebileceğini açıklıyor.
DAO Nedir?
Merkezsizleştirilmiş otonom organizasyonun, 2009’da Bitcoin piyasaya sürüldükten sonra toplululuk arasında hayli konuşulan bir hayalidir.
Bitcoin mali aracılar olmaksızın çalışabiliyorsa, belki de şirketler ve diğer kuruluşlar da bir gün hiyerarşik yönetim olmadan çalışabilirler.
Kısacası, bir şirketin en başında uyacağı belirli kuralları kodlamayı amaçlıyor. Bu sayede şirket bir amaç için kazancın belirli bir yüzdesini bir kenara ayırabilir. Ya da böyle bir kuralın değiştirilebileceği bir süreci belirleyebilir.
Özetle, bu normal bir şirketin nasıl çalıştığına benzer. Aralarındaki büyük fark, normal şirketlerin kurallarının dijital olarak kodlanmamasıdır.
Yukarıda bahsettiğimiz organizasyonun en iyi bilinen girişimi “DAO” olarak adlandırıldı.
2016 yılında başlatılan proje, birkaç ay içinde başarısız oldu. Ancak bu insanların teknoloji hakkında konuştuklarında akıllarında olanlara iyi bir örnek oldu.
ilginizi çekebilir: Güncel Bitcoin ve Kripto Para Analiz Rehberi / Uzmanların Strateji ve Taktikleri: Nasıl yatırım yapılır, ne zaman alınır, ne zaman satılır?
Ayrıca bakınız: Ethereum akıllı sözleşmeleri saldırıya açık mı?
Plan, katılımcıların DAO tokenlarını almaları ve daha sonra hangi projelerin finanse edileceğine oy vermeleriydi. Yatırım yapacak projeleri seçmek “toplumun bilgeliğine” dayanıyordu.
DAO’nun bugünün organizasyonlarının yönetimini geliştirmeyi amaçladığı birkaç yol var:
- İnternet erişimi olan herkes tokenları biriktirebilir veya satın alabilir.
- DAO yaratıcıları, oy çokluğuyla seçtikleri kuralları belirlerler.
Akıllı sözleşmelere veya sistemde neler olabileceğini açıklayan önceden programlanmış kurallara dayanıyorlar.
Bu akıllı sözleşmeler çeşitli görevleri yerine getirmek üzere programlanabilir. Örneğin belli bir orandaki seçmenlerin bir projeyi finanse etmeyi kabul ettikleri durumlarda ya da fonların belirli bir tarihten sonra dağıtılması gibi görevlerde.
Bazı taraftarları, bunun sadece parasal değil, herhangi bir kararın yapılması gereken bir organizasyon için çalışabileceğini söylüyorlar.
Esasen, bunu, paydaşların yeni kurallar eklemek, kuralları değiştirmek veya bir üyeyi çıkarmak için oy kullanabilecekleri kriptografik garantili demokrasinin bir yolu olarak görüyorlar.
Güvenlik
“Durdurulamaz kod”un neden bir güvenlik sorunu oluşturabileceğini görmek kolay.
Bugün, bir DAO’yu veya Ethereum Blockchainine yerleştirildikten sonra destekleyen akıllı sözleşmeleri değiştirmek zordur. Bu “iyi” çünkü bir kişi veya kurum kuralları değiştiremez.
Ama aynı zamanda potansiyel olarak büyük bir dezavantaj. Birisi çalışan bir DAO’da bir hata bulursa, geliştiriciler kodu değiştiremez.
Bu DAO ile sorun oldu. Gözlemciler, saldırganın fonları yavaşça boşalttığını izlediler, ancak durdurmak için hiçbir şey yapamadılar. (Teknik olarak, saldırgan kurallara uyuyordu).
Ethereum’un lider yazılımcıları, sahiplerine para iade etmek için işlem geçmişini tersine çevirdi. Ancak bu toplulukta fikir ayrılıklarına yol açan tartışmalı bir karardı. Böyle bir geleceği ele almanın en iyi yolu hala tartışmaya açık.