Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin madenciliği %60 ve daha yüksek oranda Çin’de yoğunlaşıyor. Oldukça büyük bir endüstri olan Bitcoin madenciliği ve Bitcoin ticareti neden Çin’in hedefinde?
Çin Bitcoin’i ve madenciliği gerçekten niye yasaklıyor?
Bitcoin madencileri tarafından kazılan günlük Bitcoin miktarı yaklaşık 900 adet. Bitcoin madenciliğinin yaklaşık %60’ı Çin’de yoğunlaştığını dikkate aldığımızda 900 adet BTC’nin yaklaşık 540 adeti Çinli madenciler tarafından üretiliyor. Yıllık bazda üretilen BTC miktarı ise yaklaşık 200,000 adet. Yani Çinli madenciler tarafından üretilen Bitcoin’lerin cari fiyatlarla dolar cinsinde değeri yaklaşık 8 milyar dolarlık büyüklüğe denk geliyor.
Çin tarafından üretilen 8 milyar dolarlık Bitcoin, Çin’in ihracat kalemlerinden biri olarak düşünebiliriz. Çin neden 8 milyar dolarlık bir ihracat sektörünü baltalamak istesin ki? Bir de Bitcoin madenciliğin yan sektörleri var: Bitcoin madencilik donanımları, diğer kripto para madenciliği, knowhow ve diğerlerini üst üste koyduğumuzda Çin’in vazgeçtiği sektör büyüklüğü 20 milyar doları aşıyor.
Çin’in 20 milyar dolarlık bir piyasadan vaz geçmesinin temel nedeni Çin’in siyasi rejimi ve tercihlerinde yatıyor. Çin’de twitter, facebook ve diğer sosyal medya araçlarını kullanmak yasak. Çin’de kullanılan sosyal medya araçları devlet tarafından kontrol edilmektedir. Yine benzer şekilde Çin’de yabancı yayın organlarının yayın yapmaları da yasak.
Lütfen Bkz: ABD’li Bitcoin yatırımcıları Eşeğin kulağına su kaçırdı!
Çin’in Bitcoin ve kripto paraları yasaklamasındaki diğer temel faktör ise sadece kendi ulusal kripto parasının kullanılmasını istemesi. Bilindiği üzere Çin kendi ulusal kripto parasını (dijital yuan) üretti. Çin yönetimi Bitcoin ve kripto paraları kendi ulusal kripto parasına karşı bir tehdit olarak görüyor. Bitcoin ve kripto paralar üzerinden yapılan işlemleri kontrol ve takip edemeyeceğini düşünüyor.
Çin’in Bitcoin ve kripto paraları yasaklaması tamamen siyasal tercih meselesi. Bunun Çin yönetimine göre avantajları var. Ancak bize göre dezavantajları daha fazla! Çin’in yasakçı tutumu Çin’den ciddi biçimde beyin göçünün yaşanmasına neden oluyor. Şu ironiye dikkat çekmek istiyoruz: Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Çinli bir girişimci olan Chanpeng Zhao tarafından kuruldu. Ancak Çinli Bitcoin yatırımcıları Binance borsası üzerinden işlem yapamıyor. Yine Tron ve VeChain gibi birçok kripto para da Çinli girişimciler tarafından geliştirildi.