Loading...
btc
BTC
2.19%
Bitcoin
71.524,57 USDT
eth
ETH
1.83%
Ethereum
3.653,25 USDT
bch
BCH
5.89%
Bitcoin Cash
507,51 USDT
xrp
XRP
-0.39%
Ripple
0,63 USDT
ltc
LTC
1.36%
Litecoin
97,06 USDT
bnb
BNB
0.62%
Binance Coin
583,98 USDT
sol
SOL
-0.18%
Solana
190,12 USDT
avax
AVAX
-0.87%
Avalanche
55,30 USDT
ada
ADA
-0.18%
Cardano
0,66 USDT
dot
DOT
1.01%
Poladot
9,79 USDT
doge
DOGE
3.97%
Doge Coin
0,19 USDT
shib
SHIB
1.26%
Shiba Inu
0,00 USDT

Borsalarda mum çubuklarının önemi ve verdiği kritik tüyolar!

mum cubuklari
mum cubuklari
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsalarda mum çubukları ile oluşan şekilleri okumak, teknik analizin de temelini oluşturur. Ve şekillerin ne anlattığını bilmek çok önemlidir. Bunun için önce mum çubuklarını öğrenmeliyiz.

Borsalarda mum çubukları neden önemli?

Grafiklere bakıp size en anlattığını öğrenmek istiyorsanız yapacağınız ilk şey mum çubuklarını öğrenmek. Mum çubukları hakkında internette bir çok eğitici yazı ve video bulabilirsiniz. Mum çubuğu bir varlığın seçili zaman aralığında yapmış olduğu fiyat hareketlerini gösterir. Örneğin BTCUSD 4h grafiğini açtığımızı düşünelim. (Tradingview sitesinde 1 dakikadan 1 aya kadar zaman aralıklarını seçmek mümkün.)

(Tradingview BTCUSD linki için Tıklayın)

4 saat sonunda eğer Bitcoin (BTC) fiyatı artmışsa mum çubuğu yeşil renk alır. Düşmüşse kırmızıya döner. 4 saatin başlangıcındaki değer ile bittiği andaki değer kalın (mum) çizilir. 4 saat içinde gördüğü en yüksek değer ve en düşük değer ise ince (fitil) çizilir. Aslında mum çubukları bu kadar basit ve net bir anlatım sunar.

İlgili : Bitcoin grafiğinde hareketli ortalama nedir nasıl çalışır? 

Borsalarda Mum çubukları bir araya gelip formasyonları oluşturur. Formasyon okuması yaparak teknik analiz yapmak mümkündür lakin bu yazımızın konusu formasyonlar değil. Tekil olarak mum çubukları da size yol gösterici mahiyet taşır. Önce mum çubuklarının en ünlüsü olan Doji’den başlayalım.

Doji

Eğer seçili zaman aralığında başlangıç ve bitiş değerleri çok yakınsa Doji çubuğu oluşur.

Borsalarda mum çubukları Borsalarda mum çubuklarının önemi ve verdiği kritik tüyolar!

Doji trend reversal signal’dır. Yani gidişatın tersine döneceği manası taşır. Grafikte gördüğünüz gibi  Doji çubuğu düşen fiyatları yükseltmiş, yükselen fiyatları ise düşürmüş.

İlgili: Bitcoin al sat yaparak ksa vadede kar elde edebilir miyim?

Çekiç (Hammer)

Çekiç (Hammer) Formasyonu nedir?

Hammer, düşüş trendlerinin sonunda ortaya çıkan bir mum formasyonudur.
Üst üste gelen kırmızı mumlarla devam eden bir düşüş trendinin sonunda oluşur. Burada parite açılışta satış yer ve daha düşük fiyatları gördükten sonra alıcılar baskın hale gelir ve fiyatı yukarı taşır. Bu mumun kapanışı ise günün en yüksek seviyesinde gerçekleşir.

Çekiç çubuğu görsel olarak Thor’un çekicine benzer. Uzun bir sap ve sapa göre kısa kalan başlıktan müteşekkildir. Çekiç çubuğunda üst kısımda fitil gerçekleşmez.

Borsalarda mum çubuklarının önemi ve verdiği kritik tüyolar!

Fiyatlar düşerken oluşan çekiç çubuğu yükselişi simgeler. Tipik bir trend dönüş sinyalidir.

Ters Çekiç (Inverted Hammer)

Ters çekiç, adından da anlaşılacağı üzere çekiç’in ters dönmüş halidir. Yani sapı yukarıda, gövde aşağıda.

Borsalarda mum çubuklarının önemi ve verdiği kritik tüyolar!

Ters çekiç çubuğu da çoğu zaman trend dönüş sinyali olarak okunur.

Kayan Yıldız (Shooting Star)

Fiyatlar yükselirken en tepede oluşur. Yani fiyatın geri döneceğine alamet eder. Görüntü olarak ters çekicin aynısıdır. Fark olarak yükselen piyasalarda görünür. Borsalarda mum çubukları kırmızı ya da yeşil olmuş fark etmez. İkisi de aynı şekilde yorumlanır. Eğer fitil çok uzun olur ve fitile göre gövde çok kısa kalırsa düşüşün şiddetli olacağını simgeler.

Borsalarda mum çubuklarının önemi ve verdiği kritik tüyolar!

Akşam Yıldızı (Evening Star)

Evening star (akşam yıldızı) formasyonunu nedir?

Evening star, üç çubuklu bir düşüş formasyonudur. En güvenilir mum formasyonlarından biri olarak kabul edilen akşam yıldızı, yükselen bir trendin sonunda ortaya çıkar. 
Uzun bir yükseliş mumunun (beyaz mum) ardından küçük gövdeli ve bir öncekine kıyasla uzun gölgeli beyaz veya siyah bir mum oluşur. Sonrasında gelen üçüncü mum ise düşüş mumudur. Üçüncü mum ilk mumun gövdesinin içinde yer alır.

Akşam yıldızı üç mum çubuğundan oluşur. Büyük bir yeşil çubuk, ardından gelen Doji, ardından büyük kırmızı bir mum çubuğu. Bu görüntü net bir şekilde düşüşü simgeler.

Borsalarda mum çubuklarının önemi ve verdiği kritik tüyolar!


Bullish Engulfing – Yutan Boğa formasyonu nedir?

Bitcoin teknik analizi

Engulfing iki mumdan oluşan bir dönüş formasyonudur. Yani yükseliş veya düşüş trendlerinin sonunda ortaya çıkar. Düşüş trendinin sonunda oluşursa ilk mum kırmızı ikinci mum yeşil olur. Yükseliş trendinin sonunda oluşursa tam tersi olur.

Bullish (Boğa yutan) Engulfing, bir düşüş trendinin bittiğine ve yükselişin başlayacağına işaret eden bir formasyondur. En belirgin özelliği ikinci mumun, ilk mumun gövdesini yutması, yani kaplamasıdır. Şöyle ki; ikinci mum, ilk mumdan daha aşağıda (veya yukarıda) açılır ve ilk mumdan daha yukarıda (veya aşağıda) kapanır.

Teknik analize temel teşkil eden bu şekillerin listesini uzatmak mümkün. Bu yazımızda sadece en popülerlerine yer verdik. Borsalarda mum çubuklarının arasında özellikle Doji en çok itibar edilen mum çubuğudur.

İlgili: Temel Teknik Analiz Konuları: Fibonacci Düzeltmesi Nedir?

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
1
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.