Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin’leriniz gerçekte kimin diye sorsalar hepimiz şaşırırız. Peki, sizin olduğunu ispat etmenin hukuken zor olabileceği hiç aklınıza gelmiş miydi?
Hukuken, Bitcoin’leriniz gerçekte kimin?
Kripto para piyasasını düzenleyecek kuralların nasıl olacağı uzun zamandır tartışılan bir konu. Son günlerde bazı araştırmacılar ise bazı ülkelerin mülkiyet kanunlarının dijital ürünlere uygun olamayacağını iddia ediyor. Bu durum, dijital ürünlere karşı mahkemelerde nasıl davranılacağı konusunda karmaşıklığa yol açıyor.
Kripto paraların ve özellikle Bitcoin’in en çekici yanlarından birisi tamamı ile sizin kontrolünüzde olmaları. Bu paraları bankalar yatırmak yerine tamamı ile sizin mülkiyetiniz ve sahipliğiniz altında tutmak mümkün. Kendi evinizde güvenli saklama metodları kullanarak bunları muhafaza edebilirsiniz. Bunları harcamak için tek ihtiyacınız olan özel anahtarınız.
Bu açıdan baktığınızda, kripto paraların sahibi sizsiniz. Fakat dijital ürünler tamamı ile yeni bir finansal ürün ve şu an piyasada bulunan kanunlara tam anlamıyla uymuyorlar. İngiltere ve Galler de, elle tutulamayan ürünlerin sahibi olduğunuzu hukuken iddia edemezsiniz. Bu şu manaya geliyor: bunları muhafaza edebilirsiniz ama sahip olamazsınız.
Kripto paralar sadece blockchain ağları üzerinde varlar. Yani sizin kripto paralarınız kriptografi bakımından tamamen güvenli olsa da yasal açıdan tam olarak koruma altında olmayabilir. Pek çok hukuk sisteminde “ gerçek varlık” ile “ kişisel varlık” ayrımı yapılmıştır. Kişisel ürünler sizin fiziken sahip olduğunuz eşyalardır. Buna ilaveten “kullanımda olan” eşyalarınız da kişisel ürünlerdir.
Hukuki netlik herkesin ortak talebi
Örneğin, siz bir bankaya 20 dolar yatırmış iseniz, bu sizin “kullanımda olan” eşyanızdır. Bankanın size olan borcu elle tutulur bir şey değildir, bu borcu sahiplemezsiniz. Fakat eğer banka bunu size ödemezse mahkemede bu eşyanızı/varlığınızı geri almak için talepte bulunabilirsiniz.
Aynen bu örnekte olduğu gibi, siz tamamen dijital bir ürün olan Bitcoin’e gerçekten sahip olamazsınız. Sahip olduğunuz tek şey size özel anahtarlarınızdır. Bunun ötesinde dijital cüzdanınızda Bitcoin bulunması, bununla alakalı bütün haklara sahip olduğunuz manasına da gelmeyebilir.
Siz öldüğün zaman bütün varlığınız mirasçılarınıza geçer. Bitcoin’de ise böyle bir durum ancak özel anahtarınızın onlara devri ile mümkün. Eğer bu anahtarları onlara vermediyseniz aileniz veya mirasçılarınız asla Bitcoin’lerinize ulaşamaz. Sonsuza kadar cüzdanınızda kalmaya devam eder.
Böyle bir durum şu an akla gelen verilebilecek ilk örneklerden birisi. Kripto paralar ile hukuki olarak ortaya çıkabilecek sorunlar bundan çok daha fazla olabilir. Aslında bu tür hukuki ve kanuni düzenleme yetersizliği insanların Kripto paralardan uzak durmasının temel sebeplerinden birisi.
Yatırımcılar, özellikle yeni bir alanda yatırım yapmak için daha çok netlik ve düzenleme beklemekte haklı. Çünkü öyle durumlar oluşabilir ki, Bitcoin’leriniz gerçekte kimin sorusunun cevabını bulmak dahi mümkün olmayabilir.
Ayrıca bakınız.
Amerikan Yasalarına Göre Artık Bitcoin ve Kripto Paralar Emtia!
Japonya Kripto Para Yatırımcılarını Korumak Adına Bir Dizi Önlem Alıyor
ABD Kongresinden SEC’e: Kripto Para Hakkında Karar Ver Artık!!!