Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin hash oranları son hafta yine yükseldi. Acaba Bitcoin mi daha çok enerji harcıyor yoksa Belçika mı? Bitcoin artık ülkelerle yarışıyor.
Bitcoin mi yoksa Belçika mı?
Son zamanlarda kripto paraların enerji tüketimi gündemi epey meşgul ediyor. Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı son araştırmaya göre Bitcoin network 79.79 terawatt saat enerji harcıyor. Üniversite Bitcoin için kaynak oluşturabilecek bir endeks hazırladı ve CBECI (Cambridge Üniversitesi Bitcoin elektrik tüketim endeksi) ortaya çıktı.
2016’daki istatistiklere göre Belçika 82.1 Tw/h ( terawatt saat ) elektrik tüketirken Finlandiya 82,8 Tw/h elektrik tüketmiş. Filipinler ise Bitcoin’in altında kalarak 78.3 TW/h elektrik kullanmış. Yani Bitcoin mi yoksa Filipinler mi sorusunun cevabı BTC. Hash oranları biraz daha artarsa Avrupa Birliği ülkeleri Belçika ve Finlandiya bile Bitcoin’in gerisinde kalabilir.
Bitcoin network hash oranları sürekli rekor kırdığından bu seneki tüketimi de oldukça fazla olacak. Bitcoinist’in Perşembe günkü duyurusuna göre, bu rakam şu sıralar 110 ila 134 kentilyon hash civarlarında dolaşıyor. Bitcoin mi bu kadar enerjiyi sömürüyor diye kızan çevreciler bu enerji maliyetine kızmakta kısmen haklı.
BKNZ:Bitcoin hash gücü ve zorluk derecesi birlikte zirve yaptı
Hash oranı bildiğiniz gibi Bitcoin işlem bloklarını geçerli kılmak için ne kadar bilgisayar gücü gerektiğini hesaplamak için kullanılıyor. Ne kadar işlem yapılırsa o kadar enerji harcanıyor. Peki Bitcoin mi güvende kalıyor enerjimiz mi dediğimizde karşınıza bir paradoks çıkıyor. Bitcoin’i güvende tutmak için bu işlemler kesinlikle yapılmalı ve enerji tüketimi kaçınılmaz. Enerjiyi azaltırsak güvenlik azalacak, enerjiyi arttırırsak güvenlik artacak ama enerji maliyeti artacak. Bu karar verilmesi gereken zor bir soru. Cambridge Üniversitesi Bitcoin’i sorunsuz çalıştırmak için ne kadar enerji gerektiğinin ise tam olarak hesaplanamayacağını belirtti. Araştırmacılar CBECI endeksini bu yüzden getirdiklerini söyleyerek şu açıklamada bulundular:
‘Tam elektrik tüketimi hesaplamak zor olduğundan, CBECI taban ve tavan değerleri hesaba katarak pek çok olasılığı değerlendiriyor. Bu iki uç değer arasında Bitcoin’in yıllık elektrik tüketimine en yakın değeri bulmak için en iyi tahmin değerleri saptanıyor ve hesaplanıyor.’
Bitcoin mi karlılık mı?
Bitcoinist’in belirttiği gibi eleştirmenler hep Bitcoin’i enerji tüketimi konusunda yargıladılar. Onlara göre bir kripto paranın gerçek para gibi işlem görmesi için enerji tüketimi çok büyük bir maliyet. Fakat baktığımızda Bitcoin’in enerji ihtiyacının % 75’i yenilenebilir enerjiden gelmiş. Madencilik çiftlikleri kar elde etmek için genelde rüzgar veya güneş enerjisini kullanmış.
Madencilik devi Bitmain bu hafta dünyanın en büyük madencilik çiftliğini Rockdale, Texas’da kuracak ve 300 megawatt enerji çıkışıyla Belçika ve Finlandiya da Bitcoin’in gerisinde kalacak.