Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Europol’ün Internet Organize Suç Tehdidi Değerlendirmesi’nin (IOCTA) beşinci baskısı, 18 Eylül’de yayınlandı. Europol’ün yeni siber suçlar raporuna göre, Bitcoin siber suçlar için kullanılan en popüler kripto para olmaya devam ediyor, ancak Zcash (ZEC) ve Monero (XMR) gibi anonimlik odaklı altcoinlerin popülerliğinde bir artış olduğu görülmekte.
En Popüler Kripto Para Birimi Bitcoin Siber Suçlar İçin Kullanılıyor
Europol‘a göre, Bitcoin’in siber suçlarda kullanılma pazar payı 2017 başında %35’e kadar düştü. Ancak Avrupa Birliği genelindeki siber suç araştırmalarında Bitcoin, en çok karşılaşılan kripto para birimi olarak liderliğini koruyor.
Şu an için Bitcoin’in manzaraya hakim olmasına karşın, ileride “gizli adres korunması” olanağı sağlayan anonimlik odaklı altkoinlerin ardından kalacak. Dolayısıyla potansiyel olarak “mevcut [kripto] karıştırma hizmetlerini gereksiz kılacağını” tahmin ediliyor.
Örneğin, cihatçı ağlar arasında, Zcash‘in İslam Devleti (İD) bağlantılı web sitelerinde savaş için bağış yapmada oldukça popüler. Ancak terörist gruplar tarafından yapılan kripto kullanımının şimdiye kadar “düşük seviyeli işlemler” ile sınırlı olduğunu ve fon akışlarının sadece küçük bir bölümünü oluşturduğunu belirtti:
“Buradaki açık potansiyele rağmen, Avrupa toprakları üzerinde gerçekleşen saldırıların hiçbirisi kripto para tarafından finanse edilmemiştir.”
IOCTA, siber suç manzarasındaki kriptojacking (korsan kripto madenciliği), kripto bağıntılı dolandırıcılık ve kripto borsaları ya da diğer kripto depolarını hedef alan ve artan sayıdaki saldırıları içeren bir dizi kripto fenomenlerinin altını çiziyor. Europol, bu bağlamdaki suçluları, kurumsal banka veya geleneksel kuruluşlarla karşılaştırıldığında, “hafif çaplı” olarak tanımlıyor.
Europol, yalnızca borsaların değil, “madencilik hizmetlerinin ve diğer cüzdan sahiplerinin de kişisel verilerin çalınması, hırsızlık ve hacking girişimleriyle karşı karşıya olduklarını” belirtiyor.
Raporda, birkaç senedir kriptonun merkeziyetsiz bir altyapı ve nicknameler üzerinden para transferi sağladığını yazıyor. Kara para aklama olanağı sunduğuna da dikkat çekiyor. Ancak, büyük kripto sektörü oyuncularının düzenleyiciler kapsamına girmesiyle, merkeziyetsiz borsaların, kısa süre içinde kara para aklamak için daha avantajlı bir platform olabileceğine işaret ediyor.
Ayrıca, hackerların ABD Ulusal Güvenlik Ajansından (NSA) çaldığı iddia edilen ve Microsoft sistemlerini hedef alan bir kod sızıntısının, kriptojacking artışını beş katına çıkardığı bildirdi.