Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin merkezileşiyor mu? Merkeziyetsizlik kripto paraların Dünya çapında kabul görmesine sebep olan en büyük kozu. Merkeziyetsizlik aynı zamanda ilk kez Bitcoin’in kurguladığı, uyguladığı ve neredeyse tüm diğer Altcoin’lerin de benimsediği bir felsefe.
Bitcoin ve Kripto Paraların Merkezileşmesi Ekosistemin Doğasına Aykırı
Bitcoin merkezileşiyor mu? Merkeziyetsizlik kripto paraların Dünya çapında kabul görmesine sebep olan en büyük kozu. Merkeziyetsizlik aynı zamanda ilk kez Bitcoin’in kurguladığı, uyguladığı ve neredeyse tüm diğer Altcoin’lerin de benimsediği bir felsefe. Lakin istatistiklere baktığımızda, birçok kritpo paranın piyasa dolaşımda olan miktarlarının büyük yüzdeleri az sayıda kişinin elindeki gözüküyor. Bitcoin de bunların dışında değil. Finance Magnates tarafından yayımlanan yeni bir rapor da bu konunun altını çiziyor; sayıları %1’in altındaki Bitcoin yatırımcıları toplam varlığın %35’ini kontrol ediyor. Bu da Bitcoin’in o kadar da merkeziyetsiz olmadığı tartışmalarını beraberinde getiriyor.
Finance Magnates’in raporuna göre;
BitInfoCharts’ın verilerine göre Dünya üzerinde elinde Bitcoin olan 11 milyon hesap var. Bunlardan sadece 1.000 tanesi (yaklaşık %0.009’a tekabül ediyor) piyasadaki Bitcoin’in %35.4’ünü elinde bulunduruyor. Bu 1000 hesap içinde en büyük 10 hesap ise BTC piyasasının %5.96’sına sahip”
Peki bu ne manaya geliyor?
Bu, en tepedeki %1’lik kesimin ağı kendi lehlerine değiştirebilecek benzersiz bir gücü elinde bulundurması demek. Merkezi otoriteyi temsil eden bir hükümetin veya bir bankanın da yapabileceği gibi varlığın değerini birinci elden etkileyeck politika değişikliklerine gidebilirler. Yani eğer merkeziyetsizlik temel politikaları değiştirebilecek bir otoritenin olmayışıysa, bu veriler ışığında, Bitcoin açıkça merkeziyetsiz değil.
Yatırımcılar Gücünü Neden Kötüye Kullansın?
Güçlerini nasıl kötüye kullanabileceklerine dair senaryolar tartışmaya açıkken, bunu neden yapmak isteyecekleri gayet açıktır. Değerleri dolaylı olarak istedikleri noktaya ayarlama yeteneğine sahipseler, yani istedikleri bölgeye çekip alım yaparken istedikleri değer aralığında satım yapma imkanları varsa böyle bir fırsatı neden kullanmak istemesinler ki? Dahası, gene Finance Magnates’e göre:
Pratik anlamda, bu merkezileşme seviyesi, büyük miktarda BTC’ye sahip olan kişilerin BTC’nin piyasa değeri üzerinde rahatsız edici miktarda kontrole sahip olduğu anlamına gelir. Eğer bir veya birden fazla kişi aniden varlıklarını satmayı tercih ederse, BTC’nin fiyatını kaosa sürükleyebilir. Daha küçük yatırımcılar ise yaşanan panik dalgasıyla varlıklarını düşük seviyeden elden çıkardıklarında balinalar alttan toplar ve bu böyle sürekli bir döngüye girer.
Büyük yatırımcıların asla böyle fırsatçılıklar yapmayacağına inandırılsak da -gerçekçi olmak gerekirse- bunu yapabilecek güçleri var. Önemli olan da bu.
Bu problem Bitcoin’in hatası değil, ya da Bitcoin’le gelen bir sorun da değil. Tüm mesele “merkeziyetsiz” kelimesinin tanımında. Bu tür raporlar blockchain teknolojisi ile yaratılmaya çalışılan yeni teknolojik altyapının bize anlatıldığı kadar toz pembe ve sorunlardan arındırılmış olmadığını görmemizi sağlıyor.
Finance Magnet’in raporunun tamamına şu linkten ulaşabilirsiniz.