Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin madencilik havuzu nedir? Bitcoin ağındaki işlemlerin doğrulandığı, yeni Bitcoin’lerin oluşturulduğu ve sisteme girdiği bir süreçtir. Bitcoin madenciliğinde insanların faktörü, Bitcoin karşılığında, ağı güvence altına almak ve yapılan işlemlerin doğrulanmasına sağlamaktır.
Bitcoin Madencilik Havuzu Nedir? Bitcoin madencilik Havuzunun Önemi
Madenciler blockchain’deki işlemlerin doğrulanmasından sorumludur. Bu, her bir blokta bulunan ve ‘hash’1 olarak adlandırılan ve daha kısa bir kod üreten veriye karmaşık bir matematiksel formül uygulayarak yapılır.
Madenciler, işlem bloklarını doğrulamak için karmaşık bilgisayar sistemlerini özel bir yazılımla kullanırlar. Geçerli bir hash dizisi oluşturarak her bir blok kapatılır. Böylece işlemlerin doğrulanmasından sorumlu madenci, Bitcoin’lerle ile ödüllendirilir.
Madencilik Havuzu Nedir?
Bazı madenciler bu tür yüksek teknolojili işlemler için gerekli olan üst seviye bilgisayar sistemlerini kendileri satın almayı tercih ederler. Bir bloğu başarılı bir şekilde doğruladıkları takdirde, karşılığında Bitcoin’den pay almaya hak kazanırlar. Böyle imkanları olmayanlar ise, ‘madencilik havuzuna’ denilen oluşumlara katılabilirler
Kısaca bir madencilik havuzu, blokları işlemek ve doğrulamak için birlikte çalışan ve bunun sonucunda ortaya çıkan ödülleri paylaşan ekiplerdir.
Havuz Ödülleri Nelerdir?
Farklı madencilik havuzları, farklı anlaşmalar yapar ve katılımcılar arasında blok ödüllerinin paylaşılması konusunda pek çok karlı olabilecek yöntem bulunmaktadır. Genelde benimsenen yöntem, madencilik ödüllerini hisselere bölmektir.
Hisseler, bir madenci, bir havuza ne kadar işlem gücü kattığının hesaplanmasıyla ortaya koyulabiliyor. Bunun ölçmek için uygulanan yöntemler biraz karmaşık.
Bitcoin madenciliğinde, madenciler artan bir zorluk seviyesine sahip olan Kriptografik bulmacaları çözmeye çalışmaktadır. Bir madenci, bir bloğu çözdüğü zaman, madencinin çözümünün zorluk derecesine göre, tüm kripto para biriminin zorluk seviyesinin üzerine çıkması halinde bu blok kaydedilir. Böylece yeni Bitcoin’ler oluşturulur.
Bir madenci, kripto para birimi ağının zorluk düzeyinin altında bir blok işlediğinde, bunların ağa özel bir katkısı yoktur.
İlginizi çekebilir: Güncel Bitcoin ve Kripto Para Analiz Rehberi / Uzmanların Strateji ve Taktikleri: Nasıl yatırım yapılır, ne zaman alınır, ne zaman satılır?
Madencilik Havuzlarının Tehlikeleri
Madencilik havuzları, kripto para birimi ağlarının merkeziyetsiz yapısını tehdit edebilir.
Geleneksel Blockchainlerde, havuzdaki madencilerin işleyişini kolaylaştırmak için dünya çapında yayılmış bir madencilik ağının birbirine bağlı olduğu göz önüne alındığında, bir maden havuzunun etkisi beklenmedik olabilir.
Özellikle, karmaşık ve güçlü bir ekipmana sahip bir madencilik havuzunun, bir kripto para birimi ağının toplam işlem gücüne veya fazlasına erişebileceği ihtimali bulunmaktadır. Bunun sonucu olacak da bu grup, kendi isteklerine göre işlem ekleme-çıkarma veya sansürleme yapabilir.
Bitcoin Madencilik Havuzu Neden Önemlidir?
Aslında madencilik havuzları, Bitcoin madencileri için daha az veya daha eski ekipmanlarıyla ağda kalmaya devam etmeleri için bir fırsat sunar.
Bitcoin’in zorluk düzeyi arttıkça, blokları doğrulamak için daha yeni ve daha güçlü donanımlara ihtiyaç olacaktır. Bu da bu işlemlerin, zaman içinde evlerinde oturan meraklı kullanıcılar tarafından doğrulanamayacağı anlamına geliyor.
Kripto para birimi madencileri, emeklerini bir araya getirerek sadece daha uzun ömürlü olmuyor, küresel ve merkeziyetsiz bir ağda, aktif katılımcılar olarak kalabiliyorlar da.
hash (doğrulama imza değeri)
her hangi bir veriden tek yönlü ve benzersiz olacak şekilde çok daha küçük yeni bir veri üretilmesi işlemine hash denir. aynı verinin aynı hash algoritmasına girdi olarak verildiği her durumda aynı sonuç elde edilir. bu nedenle bu işlem verilerin bütünlüğünün test edilmesi için kullanılır. örneğin incelenecek disklere ilişkin olarak alınan imaj dosyalarının hash değeri alınır ve inceleme öncesi hash değerinin tekrar çıkartılarak test edilir. böylece inceleme yapılan dosyanın değiştirilmediği ve delil bütünlüğünün korunması amaçlanır. sha-1, md5 günümüzde en yaygın olarak kullanılan hash algoritmalarındandır.