Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Blockstream sosyal medya kanalları, Bitcoin Liquid (Likit) yan zincir ağının 10 Ekim’de piyasaya sürüleceğini duyurdu. Proje, Blockstream ile Bitfinex, BitMEX, Coinone gibi sektördeki en büyük 23 kurumsal şirket arasında işbirliği sağlayacak.
Bitcoin Liquid (Likit) yan zincir Ağı Hangi Amaca Hizmet Edecek ?
Bitcoin Liquid (Likit) yan zincir Ağı projesi ile ne amaçlıyor? Bitcoin’in gerçekleştirmeye çalıştığı bütün projeler işlemleri daha etkili ve hızlı şekilde sonlandırma odaklı. Bu yüzden bitcoin’e boşuna Kriptonun kralı yakıştırması yapmıyorlar.
Sidechain (yanzincir)’ler yapılarında bulunan farklı özellikler sayesinde bitcoin ve diğer blockchainler arasında tokenler ile ileriye ve geriye dönük işlem yapabilme olanağı sağlarlar. 2017 sonlarında bitcoin hisselerine gösterilen olağanüstü talep yüzünden bitcoin sistemi yetersiz kaldı. Bu yüzden ilgililer sistemi geliştirmek üzere kolları sıvadılar.
Hantal olduğu iddiaları ile sürekli eleştirilen SegWit ve Lightining Network’ten sonra, kapsam ve işlem kapasitesi olarak ikisine nal toplatan Bitcoin likit Yanzincir, gereken ihtiyaca cevap verecek gibi duruyor.
Neden Bitcoin Liquid (Likit) Yan Zincir Ağı Projesine İhtiyaç Duyuldu?
Her türlü işlemi ana zincirde yapmak hem sistemin yavaşlamasına hem de aşırı yüklenme sebebiyle sistemde gereksiz yoğunluğa sebep oluyordu. Oluşturulan bu “ikinci katman” talep edilen işlemlerin 1-2 dakika gibi sürede halledileceğini ve ana sistemin by-pass edilmek suretiyle rahatlamasına yardımcı olacağını vaat ediyor.
Bitcoin borsası gibi inanılmaz sıklıkta ve miktarda kripto akışını sağlayan bir blockchain sisteminin basit işlemler için “federal” bir ağa ihtiyacı vardı. Bu sayede yatırımcılar için hayati öneme sahip olan doğrulama süreleri kısaldı ve işlem ücretleri de önceye nazaran epey azaldı.
Bitcoin Liquid (Likit) Yan Zincir Ağı ve Lightning Network Arasındaki Fark?
Öncelikle belirtmem gerekir ki her ikisi de yan zincirdir. Ancak hitap ettikleri kitle arasında farklar var. Liguid (Likit), Bitcoin borsalarının ihtiyaçlarına cevap veriyor. Bundaki amaç maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmaktır. Lightning ise daha evrenseldir. Tarafların işlem kanallarını açarak daha rahat işlem yapmalarına olanak sağlıyor.
İkisi arasındaki diğer fark ise Lightning’in çok daha merkezi olmasıdır. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Örneğin Lightning, node işleten herkesin sisteme dahil olmasına izin verirken, Likit sadece sistemin bir parçası olmayı kabul etmiş işletmelere izin verir.
Bitcoin Liquid (Likit) yan zincir Ağı diğer kripto para birimleriyle beraber çalışabilmektedir. Ancak diğer kripto paralar Bitcoin’den daha ucuz işlem ücretleri talep ettikleri için bu özellik pek de bir şey ifade etmiyor. Lightning’den farklı olarak Likit ağının en önemli özelliği yapılan işlemlerde olağanüstü derecede gizlilik içermesi. Bu yüzden 23 kurumsal firma Likit ağını tercih etmekte tereddüt etmemişlerdir.