Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin fiyatını ne belirliyor sorusu hepimizin aklında. Bitcoin, 2009 yılında bu kripto para biriminin bilinmeyen yaratıcısına (veya yaratıcılarına) isim olarak verilen Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen bir kripto para birimidir. İşlemler, her birim için işlem geçmişini gösteren ve sahipliğini kanıtlamak için kullanılan bir blok zincirine kaydedilir.
Bitcoin satın almak, bir hisse senedi veya tahvil satın almaktan farklıdır, çünkü bitcoin bir şirket değildir. Sonuç olarak, gözden geçirilecek kurumsal bilanço veya Form 10-K bulunmamaktadır. Geleneksel para birimlerine yatırım yapmanın aksine, bitcoin bir merkez bankası tarafından verilmez veya bir hükümet tarafından desteklenmez.
İlgili yazı için bakınız: Güncel Bitcoin Teknik Analizi: BTC’de beklentiler, fiyat tahminleri, yorumlar
Bu nedenle para biriminin değerini tipik olarak etkileyen para politikası, enflasyon oranları ve ekonomik büyüme ölçümleri bitcoin için geçerli değildir. Aksine, bitcoin fiyatları aşağıdaki faktörlerden etkilenir:
Bitcoin arzı ve piyasa talebi.
Madencilik sürecinde bir bitcoin üretmenin maliyeti.
Blockchain’e yapılan işlemleri doğrulamak için bitcoin madencilerine verilen ödüller.
Rakip kripto paraların sayısı.
Ticaret yaptığı borsalar.
Satışını düzenleyen yönetmelikler.
İç yönetişimi
Bitcoin fiyatını ne belirliyor: Arz ve talep
Sabit döviz kuru olmayan ülkeler, iskonto oranını ayarlayarak, rezerv gereksinimlerini değiştirerek veya açık piyasa işlemlerine katılarak paralarının ne kadarının dolaştığını kısmen kontrol edebilir. Bu seçeneklerle, merkez bankası bir para biriminin döviz kurunu etkileyebilir.
Bitcoin arzı iki farklı şekilde etkilenir. İlk olarak, bitcoin protokolü sabit bir oranda yeni bitcoinlerin oluşturulmasına izin verir. Madenciler işlem bloklarını işlediğinde ve yeni kripto paraların getirilme oranı zaman içinde yavaşlayacak şekilde tasarlandığında yeni bitcoinler piyasaya sürülür.
Örnek olarak: büyüme% 6.9’dan (2016),% 4.4’e (2017), % 4.0’a (2018) düştü. Bu, bitcoin talebinin arz artışından daha hızlı bir oranda arttığı senaryolar yaratabilir. Bitcoin dolaşım büyümesinin yavaşlaması, bitcoin madencilerine sunulan blok ödüllerin yarıya indirilmesinden kaynaklanmaktadır ve kripto para birimi ekosistemi için yapay enflasyon olarak düşünülebilir.
İlgili yazı içn bakınız: Bitcoin Rehberi: Bitcoin Nedir? BTC nasıl üretilir? BTC nereden ve nasıl satın alınır? Bedava Bitcoin nasıl kazanılır?
İkinci olarak, arz, sistemin var olmasına izin verilen bitcoin sayısından da etkilenebilir. Bu sayı 21 milyon ile sınırlıdır ve bu sayıya ulaşıldığında madencilik faaliyetleri artık yeni bitcoin yaratmayacaktır. Örneğin, Bitcoin arzı, 2019’da Aralık ayında 18.1 milyona ulaştı ve sonuçta kullanıma sunulacak bitcoin arzının % 86.2’sini temsil etti.
21 milyon bitcoin dolaşımda olduğunda, fiyatlar diğer (kripto para birimlerinin popülerliği ile belirlenen) pratik (işlemlerde kolayca kullanılabilir). Ayrıca yasal ve talepte olup olmadığına bağlıdır. Blok ödüllerinin yarıya indirilmesinin yapay enflasyon mekanizmasının artık kripto para biriminin fiyatı üzerinde bir etkisi olmayacak. Bununla birlikte, mevcut blok ödüllerinin ayarlanma oranında, son bitcoin 2140 yılına kadar çıkarılacak şekilde ayarlanmamıştır.
Rekabet
Bitcoin en iyi bilinen kripto para birimi olsa da, kullanıcının dikkatini çekmek için yüzlerce başka token var. Bitcoin, piyasa değeri açısından hala baskın bir seçenek olsa da, Ethereum (ETH), XRP, bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) ve EOS dahil olmak üzere altcoinler, Ocak 2020’den itibaren en yakın rakipler arasındadır.
(ICO’lar) giriş engelleri görece az olduğu için sürekli ufukta. Kalabalık alan yatırımcılar için iyi bir haber çünkü yaygın rekabet fiyatları düşürüyor. Neyse ki bitcoin için yüksek görünürlüğü, rakiplerine göre bir avantaj sağlıyor.
Üretim bedeli
Bitcoinler sanal olsa da, yine de üretilen ürünlerdir ve gerçek bir üretim maliyetine maruz kalırlar – elektrik tüketimi açık arayla en önemli faktördür. Bitcoin ‘madenciliği’ denildiği gibi, madencilerin çözmek için rekabet ettiği karmaşık bir kriptografik matematik problemine dayanır – bunu yapan ilk kişi, yeni basılmış bitcoin blokları ve son bloktan bu yana biriken işlem ücretleri ile ödüllendirilir.
Bitcoin üretimi ile ilgili benzersiz olan, üretilen diğer ürünlerin aksine, bitcoin’in algoritması ortalama olarak her on dakikada bir bitcoin bloğunun bulunmasına izin verir.
Bu, matematik problemini çözmek için yarışmaya katılan daha fazla üreticinin (madencinin), bu on dakikalık aralığı korumak için bu problemi çözmeyi daha zor ve dolayısıyla daha pahalı hale getirme etkisine sahip olduğu anlamına gelir.
Araştırmalar, aslında bitcoin’in piyasa fiyatının marjinal üretim maliyetiyle yakından ilişkili olduğunu göstermiştir.
Borsalarda bulunabilirlik
Hisse senedi yatırımcıları NYSE, Nasdaq ve FTSE gibi endeksler üzerinden hisse senedi ticareti yaparken, kripto para yatırımcıları Coinbase, GDAX ve diğer borsalar üzerinden kripto para ticareti yapıyorlar. Geleneksel para borsalarına benzer şekilde, bu platformlar yatırımcıların kripto para birimi / para birimi çiftleri (örneğin BTC / USD veya bitcoin / ABD doları) ticareti yapmasına izin verir.
Bir borsa ne kadar popüler olursa, bir ağ efekti oluşturmak için ek katılımcılarda o kadar kolay çekilebilir. Ve piyasa nüfuzundan yararlanarak, diğer para birimlerinin nasıl eklendiğini yöneten kurallar koyabilir. Örneğin, Gelecek Tokenlar için Basit Anlaşma (SAFT) çerçevesinin yayınlanması, ICO’ların menkul kıymet düzenlemelerine nasıl uyacağını tanımlamayı amaçlamaktadır. Bitcoin’in bu borsalardaki varlığı, kripto para birimlerinin faaliyet gösterdiği yasal gri alandan bağımsız olarak bir düzeyde yasal uyumluluk anlamına gelir.
Yönetmelikler ve yasal hususlar
Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin popülaritesindeki hızlı artış, düzenleyicilerin bu tür dijital varlıkların nasıl sınıflandırılacağını tartışmasına neden oldu. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kripto para birimlerini menkul kıymetler olarak sınıflandırırken, ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) Bitcoin’i bir emtia olarak görüyor.
Düzenleyicinin kripto para birimleri için kurallar koyacağı bu karışıklık, artan piyasa kapitalizmlerine rağmen belirsizlik yarattı. Ayrıca piyasa, borsada işlem gören fonlar (ETF’ler), vadeli işlemler ve diğer türevler gibi temel bir varlık olarak bitcoin kullanan birçok finansal ürünün piyasaya sürülmesine tanık oldu.
https://www.youtube.com/watch?v=wMNL19gaPjs
Bu durum fiyatları iki şekilde etkileyebilir. İlk olarak, gerçek bir bitcoin satın almaya gücü yetmeyen yatırımcılara bitcoin erişimi sağlar, böylece talebi arttırır. İkinci olarak, bitcoin vadeli işlemlerinin aşırı değerlendiğine veya değerinin düşük olduğuna inanan kurumsal yatırımcıların, bitcoin fiyatının ters yönde hareket edeceği bahisleri yapmak için önemli kaynaklarını kullanmasına izin vererek fiyat volatilitesini azaltabilir.
Forklar ve yönetişim istikrarı
Bitcoin merkezi bir otorite tarafından yönetilmediğinden, geliştiricileri ve madencileri işlemleri işlemek ve blok zincirini güvenli tutmak için kullanır. Yazılımdaki değişiklikler, temel sorunların çözülmesi genellikle uzun sürdüğü için, bitcoin topluluğunu hayal kırıklığına uğratan consensusa yönlendirilir.
Ölçeklenebilirlik konusu belirli bir acı noktası olmuştur. İşlenebilecek işlemlerin sayısı blokların boyutuna bağlıdır ve bitcoin yazılımı şu anda saniyede yaklaşık üç işlemi işleyebilmektedir. Kripto paralar için çok az talep olduğunda bu bir endişe olmasa da, birçoğu düşük işlem hızlarının yatırımcıları rekabetçi kripto paralara doğru iteceğinden endişe ediyor.
Topluluk, işlem sayısını artırmanın en iyi yoluna ayrılmıştır. Temel yazılımın kullanımını düzenleyen kurallarda yapılan değişikliklere “fork” denir. “soft forklar”, yeni bir kripto para biriminin oluşturulmasıyla sonuçlanmayan kural değişiklikleriyle ilgilidir; “Hard Fork” yazılım değişiklikleri yeni kripto para birimleri ile sonuçlanır. Geçmişteki bitcoin hard forkları, Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold’u içeriyordu.
Bitcoin’e yatırım yapmalı mısınız?
Birçok kimse, bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin hızlı değer kazanmasını 17. yüzyılda Hollanda’da Tulip mani tarafından oluşturulan spekülatif balonla karşılaştırıyor. Düzenleyicilerin yatırımcıları koruması büyük ölçüde önemli olsa da, kripto para birimlerinin küresel etkisinin gerçekten hissedilmesi yıllar alacaktır.