Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Altcoinler ve Bitcoin arasındaki ilişkiye akıl sır ermiyor. Ne zaman Bitcoin harekete geçse Altcoinler onu gittiği her yönde geçmek için büyük çaba sarfediyorlar. Yazımızda alt coin hareketlerini ve olası ralliyi ele aldık.
Kim daha çok kaybediyor?
Bitcoin 18.000 doların altına düştüğünde, XRP ve DeFi coinleri dahil olmak üzere zirvedeki altcoinlerin çoğu % 10 ila% 30 arasında değer kaybı yaşadı.
Birkaç büyük altcoinin fiyatı, Bitcoin (BTC) 9 Aralık’ta 17.650 dolara geri çekilmesinin ardından büyük oranda düşüş kaydetti.
Yani, XRP ve en iyi merkeziyetsiz finans (DeFi) tokenleri, YFI ve AAVE, son 18 saat içinde% 10 ila% 20 oranında geriye gitti, buna karşın BTC % 7 kadar düşüş gösterdi.
Altcoinlerin kısa vadeli düzeltmesinin arkasındaki iki ana neden, muhtemelen traderlar arasında bir belirsizliğin hakim olması ve altcoinlerin genel düşük hacmi.
Bitcoin fiyatı Bir dönüm noktasında
Altcoinler genellikle Bitcoin’in fiyat trendini hem yukarı hem de aşağı yönde daha dik fiyat hareketleriyle yansıtıyorlar. Bu nedenle, BTC fiyatı yükseldiğinde, altcoinler daha da büyük ralliler görme eğiliminde oluyorlar.
Örneğin, Bitcoin 23 Kasım’da tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselmeye başladığı bir zaman diliminde XRP % 91 artmıştı. O dönem BTC etrafında oluşan bir boğa havası altcoinlerde daha büyük piyasa hacmine neden oldu özellikle XRP ve STELLAR çok büyük oranda değer kazandılar.
Ancak bunun tam tersini düşünün ne zaman BTC düşüş kaydetse altcoinler BTC den daha fazla değer kaybı yaşadılar.
Örneğin son 24 saatte Bitcoin günün zirvesindeyken en dip noktaya geldi ve yaklaşık% 7 oranında düştü. Bunun yanında, XRP aynı anda % 15 düştü ve BTC’ye kıyasla kaybı çok daha fazla oldu.
Altcoinler, nispeten daha düşük hacimleri nedeniyle yoğun düzeltmeler yaşıyorlar. Bitcoin ise büyük bir farkla piyasadaki en likit kripto para birimi olmaya devam ediyor.
Binance’de, BTC / USDT çifti 9 Aralık itibarıyla günlük 1,5 milyar dolarlık bir hacim ortaya koydu. Ether (ETH) ve XRP ise sırasıyla 600 milyon dolar ve 433 milyon dolarlık günlük işlem hacmine sahip.
Bu nedenle, daha düşük hacimli kripto para birimleri, BTC düşerken kısa vadede çok daha fazla olumsuz riskle karşı kalıyorlar.
Altcoinler yakında yükselmeye başlayabilir mi?
Bitcoin inandırıcı bir şekilde yükselmeye başlarsa, altcoinler de yakın vadede iyileşmeye başlayabilir. BTC’nin altcoin piyasasını yakın vadede güçlü bir toparlanmaya götürebileceğine dair işaretler var.
Bir kripto para birimi tüccarı olan Scott Melker, son 4 saatlik Bitcoin mumunun “aşağıya inen kırmızı mumlardan” daha fazla satın alma hacmini gösterdiğini söyledi. Agresif dipten satın alma devam ederse, altcoin rallisi olasılığı artar.
Altcoin piyasasının toparlanması için bir başka katalizör, Bitcoin vadeli işlem piyasasında devam eden kısa süreli sıkışma olabilir.
Glassnode’un baş teknik sorumlusu Rafael Schultze-Kraft, Binance üzerindeki günlük uzun likidasyonların 130 milyon doları aştığını kaydetti. Sonuç olarak, fiyat düştü ve uzun bir baskıya neden oldu:
“Binance’daki uzun pozisyonların günlük likidasyonları 130 milyon doları aştığında, dipten almaya başlayabileceğimi düşünüyorum. İndirimli BTC almak biriktirmek için uygun bir strateji. “
Büyük bir uzun daralmanın BTC’nin düşmesine neden olduğu düşünüldüğünde, kısa vadeli bir direnç seviyesi olan 18.600 dolar ile yakın gelecekte kısa bir sıkışma mümkün olabilecek.
Yine de, altcoinler için yakın vadede dikkate alınması gereken ilgili ölçütlerden biri Bitcoin Hakimiyet Endeksidir. Başlangıçta Kasım ayının sonlarındaki düşüşün ardından, endeks hafifçe toparlanmaya başladı, bu da XRP ve XLM gibi altcoinler için kısa vadede kötü haberler verebilir.
Altcoinler ve Bitcoin arasındaki karmaşık ilişki
Bitcoin yazının kaleme alındığı saatte toplam kripto para piyasasının %62.5’ine hakim. Piyasanın kalan %37.5’i ise binlerce altcoin tarafından paylaşılıyor. Yaklaşık 1 hafta öncesine kadar Bitcoin fiyatları 9,300 – 9,500 dolar bandında durağan seyrediyor ve bazı altcoin fiyatları ise prim yapıyordu. Bitcoin hakimiyet oranı ise %60’lara kadar gerilemişti. Sonrasında Bitcoin fiyatları hızlı biçimde pump yaparak 11 bin doların üstüne yükseldi ve BTC hakimiyet oranları da artmaya başladı. Sonuç olarak altcoinlerin toplam piyasa içerisindeki payı da azaldı. Bu durumda şu soru akıllara geliyor: Bitcoin’in değer kazanması altcoinlerin lehine mi aleyhine mi?
Bazen istatistikler yanıltıcı ve hatta aldatıcı olabilir. Son hafta kripto para piyasalarında yaşanan gelişimi hakimiyet oranları üzerinden değerlendirecek olursak. Bitcoin’in değer kazanması altcoinler aleyhine bir süreç oluşturuyor, yorumu çıkıyor. Son hafta içerisinde Bitcoin hakimiyet oranı %60’lardan %62.5’lere çıkınca altcoinlerin de toplam piyasadan aldığı pay %40 bandından %37.5’lere geriledi. Bu oranlardan şu şekilde bir yorum yaparsak yalan söylemiş olmayız ancak yanıltıcı bilgi vermiş oluruz: Altcoin piyasası daralarak %40’lardan %37.5’lere geriledi.
Bu süreçte hem Bitcoin toplam piyasa değeri hem de altcoin toplam piyasa değeri artış gösterdi. Aşağıdaki grafikte Bitcoin hariç tüm kripto paraların (altcoinleri) toplam piyasa piyasa değerindeki değişimi görüyoruz. Altcoinlerin toplam piyasa değeri, Bitcoin değer kazanırken artmaya devam ediyor. Bu grafiğe göre ise karşımıza farklı bir senaryo çıkıyor. Yani Bitcoin hakimiyet oranlarının artması altcoinler için olumlu sonuç doğuruyor.
İlerleyen süreçte olur da Bitcoin fiyatlarında ciddi bir düzeltme yaşanırsa altcoin piyasalarında daha şiddetli düşüşler yaşanacaktır.
Sonuç olarak Altcoinler ve Bitcoin arasında bir rekabet olduğu gerçek ancak Bitcoin hapşırınca altcoinler grip oluyor.