Suriye, BRICS Üyeliği İçin Resmi Başvuruda Bulundu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Suriye, BRICS’e katılmak için resmi başvurusunu yaptı. Bu durumu, ülkenin Rusya büyükelçisi Bashar Jaafari açıkladı.

Kuzey Kafkasya: Yeni Jeostratejik Fırsatlar konferansının yan etkinliklerinde konuşan Jaafari, “BRICS’e katılma konusunda çok istekliyiz. Organizasyona katılmak için yazılı talepler gönderdik” dedi.

Suriye, şu anda birçok ülke gibi, BRICS’e katılmayı istiyor çünkü bu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi Batı merkezli kurumlara alternatif sunuyor.

BRICS Genişlemesi ve Yaklaşan Zirve

Geçen yıl Ağustos ayında, BRICS bloğu altı yeni ülkeyi üye olarak davet etti: Arjantin, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve BAE.

Arjantin daha sonra Aralık ayında bu daveti reddetti, ancak kalan beş ülke 1 Ocak’ta tam üye oldu.

Rusya şu anda BRICS’in döner başkanlığını yürütüyor ve Putin, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da büyük bir zirve düzenlemeye hazırlanıyor.

Bu zirvede, Ocak ayından bu yana BRICS’e katılmak isteyen yaklaşık 30 ülkenin bulunması nedeniyle genişleme konularının tartışılması bekleniyor. Türkiye, Cezayir, Bangladeş ve Endonezya gibi ülkeler bu ilgiyi gösteriyor.

BRICS şu anda küresel nüfusun yaklaşık %46’sını (3,5 milyar insan) temsil ediyor ve dünya GSYİH’sinin %36’sını oluşturarak yaklaşık 29 trilyon dolara denk geliyor.

Bloğun küresel petrol üretimindeki toplam payı %44 seviyesinde, bu da enerji güvenliği ve küresel ekonomik tartışmalarda büyük bir güç sağlıyor.

Üyelik İçin Katı Yeni Kriterler

BRICS’e katılmak isteyen ülkelerin belirli katı gereksinimleri karşılaması gerekiyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, bu koşulları yeni üyelerin Batı yaptırımlarına karşı durmaya kararlı olmalarını göstermeleri gerektiğini vurgulayarak açıkladı.

Ayrıca, bağımsız egemen politikaları sürdürmeleri ve BRICS’in eşitlik, karşılıklı saygı ve kapsayıcılık gibi temel ilkelerine uymaları gerekiyor.

Çok kutupluluğu destekleme sözü vermeleri ve gelişen ülkelerin küresel yönetimdeki rolünü artırmaları da şart.

Ekonomik durum da başka bir faktör. İlgili ülkelerin güçlü ekonomilere ve mevcut üyelerle ticaret konusunda büyük bölgesel ve küresel etkiye sahip olmaları gerekiyor.

Ayrıca, tüm BRICS ülkeleriyle güçlü diplomatik ilişkilere sahip olmaları da zorunlu.

Doları Sarsma Misyonu

BRICS için en önemli konulardan biri de de-dollarizasyon. Blok, küresel ticarette ABD dolarına olan bağımlılığı azaltmak için aktif olarak çalışıyor.

Putin, bu konunun zirvede önemli bir gündem maddesi olacağını söyledi. Başkan, ticaretlerinin %75’inin artık dolar kullanılmadan yapıldığını iddia ediyor.

Ülkelerin de-dollarizasyon hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan bir diğer unsur, SWIFT’ten kurtulmak için tamamen yeni bir ödeme sistemi oluşturmaya yönelik düşünceleridir.

BRICS, bu konuda 2015 yılından beri çalışmalar yapıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de zirveye davet edildi.

Raporlara göre, grup kültürel değişimler, bilimsel işbirliği, sağlık hizmetleri ve çevre koruma gibi alanlarda daha derin ittifaklar kurmayı da hedefliyor.

Bu Çabalar Ne İçin? Bu çabalar, Batı’nın neo-kolonyal uygulamalarına karşı daha güçlü, daha birleşik bir cephe oluşturma stratejisinin parçası olarak görülüyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.