Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva 5 Ekim’de katıldığı bir oturumda Bitcoin ve CBDC’ler hakkında konuştu. Detaylar haberimizde.
IMF Başkanı’ndan Bitcoin ve CBDC müjdesi!
Ülkeler önümüzdeki yıllarda geleneksel ödeme yöntemlerinin yerini alması beklenen dijital paralara yönelişini hızlandırıyor. Birçok ülkenin resmi dijital para (CBDC) çalışmalarına başladığını ve pilot uygulamalar ile kullanımını test ettiğini biliyoruz. Özellikle Asya ülkelerinde test çalışmaları başarıyla yönetiliyor.
G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları da yaptıkları toplantıda CBDC çalışmalarını koordineli bir şekilde yapma kararı almıştı. CBDC konusunda bir değerlendirme de IMF Başkanı Kristalina Georgieva’dan geldi. Georgieva, Ekim 5. tarihinde Bocconi Üniversitesi ve Uluslararası Politik Araştırmalar İtalyan Enstitüsü (ISPI) tarafından gerçekleştirilen oturumlarda CBDC’ler hakkında konuştu.
Bkz: Bitcoin haberleri ve son dakika gelişmeleri
Dünyadaki merkez bankalarının yarısından fazlasının merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) keşfetme aşamasında olduğunu söyledi. Bu rakam dijital dönüşümün boyutlarını gözler önüne koyuyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan çalışmalar önümüzdeki 5 yıl içerisinde dijital para kullanımının %80 gibi büyük bir orana çıkacağını ortaya koymuştu. Özellikle Covid salgını döneminde dijital ödeme yöntemleri nakit kullanımının yerini aldı.
Georgieva, IMF’nin dijital para birimlerine makroekonomik ve finansal istikrar açısından bir bütün olarak baktığını söyledi. Bu açıklama, dijital ve kripto para birimlerini finansal istikrara yönelik potansiyel tehditler olarak görüp görmediğine yanıt olarak geldi.
“Dijitalleştirme dünyasına baktığımızda dijital para, tabii ki, bunun çok önemli bir parçası. Pandemiden önce geleceğin dijitalleşeceğini söylerdik. Salgınla bu düşünce daha belirgin hale geldi.”
IMF Başkanı, konuşması sırasında dijital para birimlerinin avantajlarından da bahsetti ve dijital para birimlerinin sorunsuz ve daha az maliyetle para transferini mümkün kıldığını söyledi. Georgieva’ya göre en güvenilir dijital paralar ise arkasında devlet desteği olması nedeni ile CBDC’ler.
Ancak CBDC’lerin hala bir yenilik aşamasında olduğunu değerlendiren başkan, Bahamalar’ın devlet destekli dijital para birimine sahip ilk ve tek ülke olduğunu diğer ülkelerin hala araştırma aşamasında olduğuna dikkat çekti.
IMF ülkeleri arasında yapılan bir ankette ise 110 ülkenin CBDC çalışmalarına devam ettiğini belirlendi.
Konuşmanın son bölümünde Stabilcoinler ve Bitcoin hakkında da görüş bildiren Georgieva, stabilcoinlerin likit olduğunu ve dijital paraların boşluğunu doldurduğunu sözlerine ekledi. Bitcoin için ise bir para olarak düşünmenin zor olduğunu ve daha çok fiili bir varlık olarak görüldüğünü söyledi.
Ancak IMF tarafından Twitter üzerinden gerçekleştirilen bir ankette, katılanların IMF Başkanı gibi düşünmediği görülmüş oy verenlerin %80 para olarak kriptodan yana oy kullanmıştı.