Loading...
btc
BTC
-4.18%
Bitcoin
61.193,07 USDT
eth
ETH
-6.52%
Ethereum
3.006,93 USDT
bch
BCH
-5.56%
Bitcoin Cash
439,22 USDT
xrp
XRP
-3.89%
Ripple
0,50 USDT
ltc
LTC
-5.6%
Litecoin
78,84 USDT
bnb
BNB
-4.29%
Binance Coin
567,37 USDT
sol
SOL
-6.49%
Solana
128,83 USDT
avax
AVAX
-7%
Avalanche
32,81 USDT
ada
ADA
-5.83%
Cardano
0,43 USDT
dot
DOT
-5.58%
Poladot
6,22 USDT
doge
DOGE
-6.35%
Doge Coin
0,13 USDT
shib
SHIB
-7.12%
Shiba Inu
0,00 USDT

CNBC: “Üçüncü büyük kripto para piyasalar için büyük risk!” Nasıl?

bitcoin yorum
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

CNBC’de Ryan Browne, üçüncü büyük kripto para olan Tether’in hem kripto para piyasaları hem de finansal piyasalar için büyük bir risk içerdiği konusunda bir makale kaleme aldı.


CNBC: “Üçüncü büyük kripto para piyasalar için büyük risk!” Nasıl?

Tether (USDT) yazının kaleme alındığı saatte 62.3 milyar dolarlık piyasa büyüklüğü ile en büyük 3’üncü kripto para konumunda. Ancak işlem hacmi bakımından kripto para sıralamasına baktığımızda Tether’in ilk sıraya yerleştiğini görüyoruz. Son 24 saatte Tether üzerinden yapılan işlem hacmi Bitcoin’i neredeyse 2’ye katlıyor. İşlem hacmi sıralaması şu şekilde:

Tether: 55.4 milyar dolar

Bitcoin: 28.76 milyar dolar

Ethereum:24.34 milyar dolar

Yukarıdaki veriler bize şunu gösteriyor ki Tether piyasada en çok kullanılan kripto para.

Tether, Bitcoin ve diğer kripto paralar gibi blockchain üzerinde işlem gören sanal bir para birimi. Ancak diğer kripto paralardan farklılığı Tether’in değerinin dolara sabitlenmiş olması. 1 Tether = 1 Dolar eşitliği korunmaya çalışılıyor. Oysa Bitcoin ve Ethereum fiyatları oldukça dalgalı. Birkaç ay önce Bitcoin 65 bin dolara oldukça yaklaşmıştı. Yazının kaleme alındığı saatte ise 35 bin dolarlık direnci kırmaya çalışıyor.

Sonuçta Tether bir nevi sabit kur rejimi uyguluyor. Bitcoin ve diğer kripto paralarda dalgalı kur rejimi söz konusu. Tether’deki bu riske biz, ülke olarak oldukça aşınayız.

Lütfen Bkz: Independent’in manşete taşıdığı %900 pump yapan kripto para!

Mayıs 2001’de Ekonomi Bakanı Kemal Derviş, dönemi Türkiye’sinde radikal kararlar alınarak ekonomide ciddi yapısal değişikliklere gidildi. Bu yapısal değişikliklerin başında “sabit kur rejiminin” terk edilmesi ve “dalgalı kur rejimine” geçilmesi geliyordu. 2001 önceki finansal krizler, genellikle döviz kuru şokları şeklinde yaşandı. 2001 öncesinde Merkez Bankası, önceden açıkladığı kur seviyesini korumak için kasadaki dövizleri piyasaya sürerek kuru dengelemeye çalışıyordu. Ancak kasadaki döviz tükenince Türkiye, devalüasyon ve ekonomik krizlerle karşı karşıya kaldı.

Tether’deki riski de buna benzete biliriz. Tether’in kasasında 62.3 milyar adede karşılık 62.3 milyar dolarlık rezervin ayrılması gerekiyor. İlla %100 rezerv karşılığı olmasa da yüksek oranda olması gerekiyor. Ancak raporlara göre Tether’in teminat gösterdiği hesaplarda sadece %2.9 oranında nakit olarak dolar bulunuyor. Kalan diğer karşılıklar çeşitli ticari kâğıtlardan oluşuyor. Olası Tether şoku karşılığında Tether, şirketi yatırımcıların dolar talebini karşılayacak mı?

Örneğin gelecekte bir tarihte Tether yatırımcıları, yoğun biçimde ellerindeki kripto paraları dolara çevirmek istese %2.9’unun talebi karşılanabilir. Ardından ticari kâğıtları bozdurmak gerekecektir. Panik halinde Tether’in elindeki ticari kâğıtları piyasanın değeri altında likidite edilme riski ortaya çıkıyor. Bu durumda kripto para piyasalarındaki şok, direkt finansal piyasalara yansıyabilir. En azında CNBC yazarı böyle iddia ediyor.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.