Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Çin’de Bitcoin madencilik faaliyetleri hızlanıyor. Bu durum küresel ekosistemi tehdit ediyor. Çin Paris anlaşmasında verdiği taahütleri yerine getiremeyebilir.
Çin’in madencilik faaliyetleri küresel ekosistemi tehdit ediyor
Çin’in Bitcoin madencilik operasyonları hızlanıyor ve bu faaliyetin, geniş kapsamlı düzenlemeler uygulanmadığı sürece 2024 yılına kadar 130,5 milyon metrik ton karbon emisyonu daha serbest bırakacağı tahmin ediliyor.
Nature Communications’da dün yayınlanan bir makaleye göre, artan enerji tüketimi ve buna bağlı Bitcoin madenciliği karbon emisyonları, sadece Çin’de değil küresel olarak sürdürülebilirlik çabalarını ciddi şekilde baltalama potansiyeline sahip.
Yıllık Bitcoin madenciliği enerji tüketiminin 2024’te zirveye çıkması ve emisyonların Çek Cumhuriyeti ve Katar’ın sera gazı üretimini aşması bekleniyor. Çin’de emisyonlar tüm Çin şehirleri arasında ilk 10’da yer alıyor.
Nature Communications’da yayınlanan raporda Bitcoin blok zincirinin işleyişindeki beklenmedik üç durum vurgulanıyor. İlk olarak, madencilik donanımının evrimi ele alınıyor. Uygulamaya özgü entegre devrelere (ASIC) geçişin Bitcoin madenciliği için sermaye harcamasını artırdığı ifade ediliyor. İkinci olarak yüksek hacimli enerji tüketiminin sürekli çalışan madencilik donanımından kaynaklandığı bununda Danimarka gibi orta ölçekli bir ülke kadar olduğu tahmin ediliyor. Üçüncü olarak ise Bitcoin blok zinciri tarafından böylesine büyük bir enerji tüketimi sürecinin karbon emisyonlarını kayda değer derecede artırdığı ve bununda küresel olarak bir etkiye sahip olduğu değerlendiriliyor.
“Tahmin aralıkları önemli ölçüde farklılık gösterse de şebekenin enerji tüketimi ve buna karşılık gelen çevresel etkiler göz ardı edilemeyecek bir konu haline geldi.”
Bkz: Bitcoin, Bitcoin haberleri ve son dakika gelişmeleri
Küresel Bitcoin madencilik havuzlarındaki büyük payı nedeniyle, Çin büyük çevre sorunlarıyla karşı karşıya. Uzman madencilik teçhizatı üreticilerine olan yakınlığı ve ucuz elektriğe erişim, Çin’in Bitcoin ağının hash gücünün %75’inden fazlasını oluşturmasına yol açıyor.
Çin’in Paris Anlaşması’nın imzacısı olduğu göz önüne alındığında, sürekli artan Bitcoin madenciliği enerji tüketimi üzerinde etkisi olabilecek düzenlemeler ve politika değişiklikleri yapmak zorunda kalacak. Bu olmadan, Çin’in 2030 yılına kadar GSYİH başına karbon emisyonunu%60 azaltma sözü boşa çıkabilir.