Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
20 yıl sonra Bitcoin ne olur Allah bilir : ). Tahmin, zor bir iştir. Haklı da çıkabilirsiniz, haksız da… Ama tam olarak burada yapacağımız şey de bu Bitcoin tahmini. İçerik detayı ve yol haritasının (White Paper) yayınlanmasının üzerinden neredeyse 12 yıl geçti. Bitcoin, blockchain, alternatif paralar ve ademi merkeziyetçiliğin evrimini görmek için 20 yıl sonrasına bir projeksiyonla bakacağız
20 yıl sonra Bitcoin olmaz kardeşim arsaya yatırım yap
20 yıl sonra Bitcoin ne olur bilmiyorum ama ben yaşlı ve saçları iyice beyazlamış olacağım, o zaman iki seçenek olacak karşımda. 1. ya inanılmaz derecede aptal durumuna düşeceğim, ya da inanılmaz derecede parlak fikirli biri olmuş olacağım, bu öyle bir makale olacak işte.
Ayrıca “Bitcoin, sıfır olacak” veya “Bitcoin rezerv para birimi olacak ve 1.000.000 dolar değerinde olacak” dan çok daha derine inmeye çalışacağım. Bu söylemler çok iyi düşünülmüş sözler değil, bunu herkes yapabilir.
Gelecek trendleri ve teknolojiyi başarılı bir şekilde tahmin etmek için iyi bir sicil kaydım var. Ama hiç kimse % 100 doğruyu tespit ve tahminde bulunamaz. Tüm zamanların en büyük bilimkurgu yazarlarından biri olan Arthur C. Clarke, uyduların, GPS’in , bulutun, internetin ve telekomünikasyonun geleceğini gördü. Ancak savaşlarda kullanılacak roketleri önemsemedi. Bu yüzden bu detayları göremedi. Kaos teorisini bilir misiniz? geleceği tahmin etmenin imkansız olduğunu söyler ama bu tamamen doğru değil.
Siyah kuğuyu ya da tamamen beklenmedik şekilde hayatımıza giren teknolojiyi asla göremeyiz ( bilgisayarı ve interneti 18. yüzyılda bir çiftçiye anlatmaya benzer)
Çok az insan bu tahminleri iyi yapabilir. Çoğu insanı, gelecek hayal kırıklığına uğratır, bu yüzden Bitcoin tahmini yapmadan önce, nasıl aynı hatalara düşmeyeceğimizi anlamalıyız.
Çok Düşün az konuş
1.İnsanların geleceği bu kadar yanlış anlamasının ilk nedeni, onlar hakkında bir fikir söylemden önce beş dakika bile düşünmeye zaman ayırmamalarıdır. Maalesef Düşünmüyorlar.
Homar beyinliler, yeni bir şeyi anlama konusunda, kesinlikle yetersiz olan zihinsel aktivitelere sahiptirler. ilkel kertenkele beyni gibi. Sadece saldırı, savunma, yiyecek ve barınak bulma ve can sıkıntısından kaçma konusunda iyidirler. Bunlar hayatta kalma makinesi gibi çalışır.
Ne yazık ki, birçok insan bu düzeyde. Neredeyse tüm hayatları boyunca yeni eğilimleri ve gelişmeleri görmek söz konusu olduğunda bir fikirlere sahip değillerdir. Homer beyinlilere 20 yıl sonra Bitcoin…..? ”olmaz o iş…..” demelerini duyuyor gibiyim.
Her şeye karşı olma reflesi
2.İnsanların, geleceği bu kadar yanlış anlamasının ikinci büyük sebebi, her şeye karşı olmalarıdır.
Dijital filmin gücünü görmeyi reddeden Kodak gibi bir şirketi düşünün, çünkü kimyasal filmler ile ilgili yüz yıl boyunca aynı şeyi yaptılar, her türlü avantajları vardı ama patladılar. Geleceği anlayamadılar ve piyasa onları sahnenin arkasına itti, iflas ederek ağır bir bedel ödediler. Geleceği görmek için kendinizin dışına çıkabilmeniz, geçmiş başarılarınızı unutmanız ve mevcut anlayışınızın ötesini geçmeniz gerekiyor.
İktidarın pozisyonuna meydan okumak
3.İnsanların geleceği görememelerinin üçüncü büyük nedeni, iktidar pozisyonuna meydan okuyamamsıdır. Bu yüzden oligark bankacı, Jamie Dimon’un gibi adamların ve kadınların, 2 yıl önce araba kullanmalarına izin veren bir prensin, ”Bitcoin ve kripto para bir dolandırıcılık veya aldatmaca” demelerine şaşırmıyorum.
Tam anlamıyla göremiyorlar, çünkü mevcut sistemin ana yararlanıcıları onlar. Yani bilinçsiz olsalar da bir tür bilgi savaşı yapıyorlar. Bu zihinsel savunma mekanizmasından başka bir şey değil. Dünyayı yönetenler, farklı rakiplerin yükselişini, pozisyonlarını ateş attığını biliyorlar, maalesef onları korkunç bir son bekliyor. Bu insanlara Bitcoin hakkında soru sormak, bir taksi şoförüne Uber hakkında ne düşündüğünü sormak gibidir. Bu açıdan bakıldığında 20 yıl sonra Bitcoin ne olur sorusu aptalcadır.
Zamanı okuyamama
4.İnsanların geleceği görememesinin dördüncü nedeni , fikirlerini bu zamanın gerçekleri ile doğrulamaya çalışmasıdır. Dünya hakkında fikirleriniz var ama birde gerçek, gerçeklik var ve bunlar aynı şey değil. Bir tanesi dünya haritası, diğeri bölge haritası. Dünya haritasını bölge haritası ile karıştırmaya benzer durumları. Bu günü dahi okuyamayan beyinlerden 20 yıl sonra Bitcoin hayali kurmasını bekleyemezsiniz.
1995’te Newsweek’ten Clifford Stoll’un kötü niyetli makalesini okuyun , interneti yakında çökecek bir başarısızlık girişimi olarak ilan ediyor.
Maalesef Vikipedi’yi, telekomünikasyonun yükselişini ve arabayı dahi Amazon’dan satın alabileceklerini göremedi.
Yukarıdaki makaleyi okuyun ve tahminlerinin bir ton yanlışlığı barındırdığını göreceksiniz!
Geriye dönüp Stoll’un ve O’nun gibilerin fikirlerininin bağnazlığı ile bakış açılarındaki körlüğü kıyaslarsanız ortaya net bir gelecek tablosu çıkacaktır. Ön yargı ve içinde bulunduğu dönemin değerleri ile yargılama…
“MIT Media Lab’ın direktörü Nicholas Negroponte, yakında İnternet üzerinden kitap ve gazeteler alacağımızı tahmin ediyor.”
O dönemde bu cümlelere şahit olan kaç kişi ”Tabi tabi Zeki Müren de bizi görecek mi” demiştir.
Stoll geleceği gördü, sadece onu kabullenmeyi reddetti. Eğer okuduklarımı sadece gözlemle kalmayıp doğru filtrelemiş ve yorumlamış isem bu şu anlama geliyor. Bu makale, tarihte öngörüsünü yakalamış ender yazılardan biri olacak.
Sabır Eksikliği
5.İnsanların geleceği yanlış tahmin etmesinin beşinci sebebi ise , tam ve kesin bir sabır eksikliğidir.
Stoll muhtemelen 2 yıl sonra internet kullanmaya başladığında şunu diyordur:
“İnanmıyorum 2 yıldır internet kullanıyorum.”
Stoll, artık yirmi yıldır İnterneti kullanan bir birey:)
Beklemek en zor kısımdır. Her şeyin doğal olarak gelişimini görmek sabır ister. Sabır. Sabır. Sabır.
Yaratıcılık; aksaklıklar, başarısızlıklar ve büyük bir çaba gerektirir. Fikirler, yer çekimi ve sürtünme gerçeğine maruz bırakıldığında, vazgeçmeye meyillidir. Büyük fikirler, karşıt fikirler ile temas kurmadan hayatta kalamaz. Gerçeklik, sizi paramparça eder veya fikirlerinizi keskinleştirir. Güzel İşler daima zaman alır. 20 yıl sonra Bitcoin ne olur göreceğiz
Geleceğe Karşı Kör Olmak
6.İnsanların en büyük hatası ise geleceğe karşı kör olmalarıdır. Güncel icatlarlar, gelecek sorunlarını çözmez, bu tamamen yanlıştır. 20 yıl sonra Bitcoin bitti demek geleceğe karşı ön yargıdır.
Güncel buluşlar güncel sorunları çözmektedir. Gelecekteki sorunları ise yepyeni icatlar çözecektir.
Stoll, yazısında CD kitapların gerçek kitapların yerini asla alamayacağını söyler. Retinalarınızı birbirinden ayıran crappy CRT monitörü ile CD’de kitap okumak, sefil bir deneyim oldu. Ancak, gelecekteki bir çözümün gerekli özelliklerini anlamamıza yardımcı olanda budur.
Bu çözümlerin hangi biçimleri alacağını bilmek neredeyse imkansızdır, ancak çözümün hangi özelliklere sahip olduğunu bulabiliriz , böylece hayatımıza girdiğinde onu tanıyabiliriz.
Nasıl çalıştığını görelim:
CD’leri tıkladıktan sonra monitörlerden okunması zordu. Gözlerimiz rahatsız oldu. Bilgisayarlar çok büyük ve çok taşınabilir değillerdi. Dizüstü bilgisayarlar bile, bacaklarımızı yakacak tuğlalar gibiydi.
Ancak kitapların eksikliklerini giderdi
Kitaplar da ağırdı ve ağaçlardan yapılırlar! Ve kolayca hasar görebilirler.
İşte buradan iyi bir çözümün çıkmasını bekleyebiliriz:
- Süper taşınabilir ve hafif olsun
- Kristal berraklığında bir ekrana sahip olsun.
- İhtiyaç olmayan bilgiyi tamamen kullanıcıdan gizlesin.
- Kitap olarak kullanımı kolay olsun. Sadece aç ve oku.
- Bilgileri kaybedersek veya hasar verirsek, onu tekrar satın almaya gerek kalmadan geri almamız mümkün olsun
- Bir defada çok sayıda kitap taşıyabilmeliyim
*İCAATLAR GÜNCEL SORUNLARDAN DOĞAR
Kindle, Tabletle okumayı geliştirdi ve şimdi geleneksel kitaplardan daha iyi hale geldi, tabletlerin artık su geçirmeyenleride var.
Elbette şimdi cevabı biliyoruz: Kindle ve iPad.
Her ikisinin de muazzam kullanım kolaylığı var, depolama ortamı tamamen kullanıcıdan gizlidir yani sadece görmek istediğiniz önünüzdedir ve artık okumak daha kolay
Çözümler, neyin yanlış olduğuna işaret ederek başlar, nasıl düzeltileceğine ilişkin doğru soruları sorar ve daha iyi bir deneyime sahip olmamız için hangi özelliklerin gerektiğini doğru bir şekilde tanımlar.
Özetle geleceği tahmin etmemize yardımcı olacak üç ilkemiz var:
- Sabır.
- Gözlem, yorumlama.
- Bugünün çözümlerini, yarının sorunlarına tercih edin.
Pekala, şimdi kristal küreyi kırıp Bitcoin ve kripto paraların kaderine bakalım.
Umarım Stoll’den daha şanslı olurum ve umarım bu makale beni gelecekte aptal yerine koymaz.