Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Google, Microsoft, Amazon ve diğer büyük veri merkezi işletmecileri, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent‘e bir mektup göndererek, mevcut rüzgar ve güneş enerjisi teşviklerinin korunması gerektiğini belirtti. Şirketler, bu politikaların büyümeleri için hayati önem taşıdığını ve Çin gibi rakiplerine karşı rekabet güçlerini korumalarına yardımcı olduğunu savundu. Bu çağrı, Trump yönetiminin yapay zeka projelerinin federal yenilenebilir enerji vergi teşviklerinden yararlanma koşullarını sıkılaştıran yeni düzenlemelerine bir yanıt olarak geldi.
Sıkı Düzenlemeler Enerji Altyapısını Tehdit Ediyor
Geçtiğimiz ay Başkan Donald Trump, yenilenebilir enerji vergi kredileri için daha sıkı düzenleyici önlemler talep eden bir Başkanlık Kararnamesi imzalamıştı. Bu kararname, yapay zeka projelerinin vergi kredisi alabilmesi için “inşaatın başlama” tanımını değiştirerek, projelerin daha fazla fiziksel ilerleme kaydetmesini zorunlu kılıyor. Sektör yetkilileri, bu değişikliklerin enerji altyapı gelişimini yavaşlatabileceğini ve yapay zeka talebinin artmaya devam etmesiyle veri merkezlerinin elektrik tedarikini sınırlayabileceğini belirtti.
4 Ağustos tarihli mektupta veri merkezi sahipleri, enerji arzını artırma konusunda yaşanacak herhangi bir gecikmenin, yapay zeka çağında gelecekteki elektrik talebini karşılama yeteneklerini ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguladı. Temiz enerji danışmanlık firması Clean Energy Associates da, bu düzenlemelerin yürürlüğe girmesi durumunda ABD’nin 2030 yılına kadar 60 gigavatlık bir güneş enerjisi geliştirme potansiyelini kaybedebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Trump, Rüzgar ve Güneş Enerjisini “Güvenilmez” Buluyor
15 Ağustos Cuma günü ABD Hazine Bakanlığı, büyük ölçekli rüzgar ve güneş projeleri için geliştiricilerin projeye yatırdıkları fon miktarını değil, sahada gerçekleştirdikleri fiziksel işin tamamını dikkate alan daha katı kuralları açıkladı. Ocak ayında göreve geldikten bu yana Trump’ın hedefi, sektörün rüzgar ve güneş enerjisine olan bağımlılığını azaltmak oldu. Trump, bu enerji kaynaklarının “güvenilmez, pahalı ve Çin tedarik zincirlerine bağlı” olduğunu savunuyor. Yeni düzenlemelerle, tesisin büyük bir kısmı inşa edilmediği sürece vergi kredisi alabilecek şirketlerin sayısının kısıtlanacağını belirtiyor.
Hükümetin bu düzenlemeleri, 18 Ağustos’ta açıklanacak nihai kararlarla kesinlik kazanacak. Veri merkezleri sektörü, 2017’den 2023’e kadar ABD’nin gayri safi yurtiçi hasılasına 3.5 trilyon dolarlık katkı sağlamış ve yaklaşık 600 bin kişiye istihdam sağlamış durumda. Bu bağlamda, bu yeni politikaların ABD ekonomisi üzerindeki potansiyel etkileri yakından takip ediliyor.




