Türkiye Bitcoin’i yasaklıyor mu?

Türkiye Bitcoin
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

16 Nisan 2021 tarihli ve 31456 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan bir dizi yönetmelik, Türkiye’de Bitcoin ve kripto paralar konusunda ciddi kısıtlar getiriyor. Türkiye Bitcoin’i yasaklıyor mu?


Türkiye 16 Nisan sabahına Bitcoin ve kripto para yasakları ile uyanıyor!

Tam anlamıyla olağan üstü bir hafta geçiriyoruz. 14 Nisan 2021’de (2 gün önce) Bitcoin 64,863 doları görerek tüm zamanların rekoruna imza attı. Toplam kripto para piyasası değeri ise 16 Nisan 2021’de (bugün) 2.268 trilyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı.

Haftayı olağanüstü kılan temel faktör ise bugün sabah erken saatlerde 31456 sayılı Resmi Gazete yayınlanan yönetmelikler oldu. Yönetmelik; Bitcoin ve kripto parala konusunda önemli yasaklar getiriyor.

Yönetmelik aşağıdaki yasaya dayanarak hazırlandı:

Bu Yönetmelik, 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (f) alt bendi ile dördüncü fıkrası ve 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ile 18 inci maddesinin altıncı fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Yönetmeliğin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

ÖDEMELERDE KRİPTO VARLIKLARIN KULLANILMAMASINA DAİR YÖNETMELİK

Yayınlanan yönetmelikte Madde 3 – (2) oldukça dikkat çekici:

Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz.

Yukarıdaki madde ile Türkiye’de kripto paralar üzerinden yapılan doğrudan veya dolayı ödemeler yasaklanmış oluyor.

Ayrıca yönetmelikte kripto paralar için bir tanımlama da getiriliyor. Aslında kripto paraların ne olmadığı konusunda netlik getiriliyor dersek daha doğru bir ifade kullanmış oluruz.

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.

Yönetmelik gereği kripto paralar ve Bitcoin ne değildir?

Yönetmeliği tersten okursak şu soruyu sormak yerinde olacaktır. TCMB yönetmeliğine göre Bitcoin ve kripto paralar ne değildir? Cevap:

  • Kaydi para
  • İtibari para
  • Elektronik para
  • Ödeme aracı
  • Menkul kıymet
  • Diğer sermaye aracı                              ..değildir.

Umarız kanun yapıcılar kripto paralar ve Bitcoin’i “emtia” olarak tanımlar ve gerekli düzenlemeleri bu başlık üzerinden geliştirirler.

Bitcoin yasakları konusunda tek çıkış yolu olarak Bitcoin’in “emtia” olarak tanımlanması kalıyor. Bu konuda ilerleyen yönetmelikleri beklemekte yarar var.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.