Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Kredi kartı borçlarının faiz oranları son dört yılda önemli ölçüde arttı. ABD’deki kredi kartı faiz oranları şimdi tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %23,4’e ulaştı ve toplam kredi kartı borcu da bir trilyon dolar eşiğini aşarak rekor bir seviyeye çıktı.
ABD’de Kredi Kartı Borcu 1 Trilyon Doları Aştı
ABD’deki kredi kartı borçları, %23,4’lük tarihi zirveye ulaşmasının ardından dikkat çekti. Bankacılık faiz oranlarının düşmesine rağmen, finans kuruluşları kart sahipleri için faiz artırımlarına devam etti.
Kredi borcu krizi, borçlulara uygulanan aşırı faiz oranlarıyla yakından ilişkilidir. ABD’deki mevcut kredi kartı borcu 1,36 trilyon dolar olarak kaydedildi. Bu borçların faizleri, borçlular tarafından ödenen yıllık faiz miktarını 318 milyar dolara ulaştırıyor. Önemli bir not olarak, Tüketici Finansal Koruma Bürosu, borçluların her yıl yaklaşık 14 milyar dolar gecikme ücreti ödediğini tahmin ediyor.
Kredi kartı borçları rekor seviyelere ulaşıyor
Kobeissi Letter, kredi kartı faiz oranlarının 2020’deki pandemi döneminden bu yana önemli ölçüde yükseldiğini gösteren bir grafik paylaştı. Grafiğe göre, artış son iki yılda daha belirgin hale geldi ve oranlar %16-17 seviyesinden mevcut tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Bu arada, Kobeissi Letter, kredi kartı ciddi gecikme oranlarının da 2011’den bu yana en yüksek seviyeye, %7’ye çıktığını vurguladı. X handle, kredi kartı balonunun patlamasının yakın olduğu endişelerini dile getirdi.
Kredi kartı borcu trendi, birçok faktörle yönlendiriliyor, ancak enflasyon en merkezi etken. Çalışma İstatistikleri Bürosu’ndan gelen veriler, enflasyonun son birkaç ayda soğuduğunu ve Eylül ayında Fed’in faiz indirimine gitmeden önce %2,5’e düştüğünü ortaya koyuyor.
Ancak kredi kartı sahipleri, günlük harcamalarını karşılamak için sürekli olarak daha fazla harcama yapıyor ve bu durum borç birikimine neden oluyor.
Faiz oranları, Fed’in indirimine rağmen yükseliyor
Fed, yakın zamanda faiz oranlarını 50 baz puan düşürdü ve bu durum, ipotek ve konut teminatlı krediler gibi kredi ürünlerinde azalan bir etki yarattı. Ancak kredi kartı kredileri yüksek kalmaya devam ediyor. Kredi kartı verenler, gecikme ücretlerindeki tavan nedeniyle kaybedebilecekleri gelirleri telafi etmek için oranları artırıyor.
Tüketici Finansal Koruma Bürosu (CFPB), ücretleri 8 dolara indirme girişiminde bulundu, ancak bu öneri bankacılık kuruluşları ve sektördeki iş grupları tarafından karşı çıkıldı ve Texas’ta bir hakimin Mayıs ayında öneriyi durdurmasıyla uygulamaya geçilemedi.
Bu önerilen kesinti, yıllık gecikme ücretlerini 14 milyar dolardan 10 milyar dolara düşürecekti. Bankacılık sektörü, aşırı oranları savunuyor ve Amerikan Bankacılar Derneği, 2008 mali krizinden bu yana düşük kaliteli borçlu sayısındaki artışı belirtiyor.
Kobeissi Letter ayrıca, Eylül ayında ABD’de çoklu işte çalışanların sayısının 8,6 milyona ulaştığını bildirdi. Firma, milyonlarca Amerikalının temel ihtiyaçlarını karşılamak için birden fazla işte çalıştığını vurguladı.