Loading...
btc
BTC
-0.61%
Bitcoin
63.900,09 USDT
eth
ETH
0.34%
Ethereum
3.151,39 USDT
bch
BCH
-0.49%
Bitcoin Cash
477,07 USDT
xrp
XRP
-0.72%
Ripple
0,52 USDT
ltc
LTC
0.22%
Litecoin
83,41 USDT
bnb
BNB
0.41%
Binance Coin
611,27 USDT
sol
SOL
-0.61%
Solana
146,87 USDT
avax
AVAX
-2.13%
Avalanche
35,60 USDT
ada
ADA
-0.55%
Cardano
0,47 USDT
dot
DOT
-0.24%
Poladot
6,91 USDT
doge
DOGE
-0.29%
Doge Coin
0,15 USDT
shib
SHIB
-1.05%
Shiba Inu
0,00 USDT

Keynesyen para talebi ile stabil coin talebi arasında nasıl bir ilişki var?

artan stabil coin
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para piyasalarında artan stabil coin arzı dikkat çekiyor. Toplam stabil coin arzı 8 milyar dolara yaklaştı. Özellikle Tether arzındaki artış dikkatlerden kaçmıyor.


Artan stabil coin arzı üzerine

Efsane iktisatçı John Maynard Keynes Makro iktisadın babası olarak biliniyor. Keynes’in “İstihdam, Faiz ve Paranın Genel Teorisi” kitabı makro iktisadın ilk yapıtları arasında bulunuyor. Keynes’in “Likidite Tercihi Teorisi” para talebini açıklayan önemli teorilerden birisi.  Likidite Tercihi Teoremi, kripto para piyasalarında son günlerde artan stabil coin arzı hakkında açıklayıcı bilgiler sunuyor.

Keynes’in Likidite Tercihi Teoremine göre insanların para talebini etkileyen 3 önemli motivasyon var:

  • İşlem amaçlı para talebi: Günlük ihtiyaçların kullanılması için elde tutulan para miktarı.
  • İhtiyat güdüsü: Beklenmedik ve acil ihtiyaçlar için talep edilen para miktarı.
  • Spekülasyon güdüsü: Olası yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla tutulan para miktarı.

İşlem ve ihtiyat motivasyonu ile elde tutulan para talebi ile gelir arasında pozitif bir ilişki var. Yani gelir düzeyi arttıkça işlem ve ihtiyat güdüsü ile insanlar daha çok para talep ediyor.

Lütfen Bkz: Paranın geleceğini görmek için stabil coinlere bakınız

Spekülasyon güdüsü ile tutulan para miktarı ile faiz oranları arasında ise negatif bir ilişki var. Günümüzde faiz oranlarının oldukça düşük seviyede seyrettiğini düşünecek olursak spekülasyon güdüsü ile talep edilen para miktarının olağan üstü düzeyde yüksek olması gerekiyor.

Stabil coinler bilindiği üzere değerini dolar gibi para birimlerine bire bir sabitlemiş istikrarlı koinlerdir. Bir blockchain sistemi üzerinden piyasaya sürüldükleri için ayrıca stabil coinler, Bitcoin gibi bir kripto paradır. Kripto para piyasalarında en çok işlem gören stabil coinlerin toplam piyasa değerini aşağıda görüyoruz.

Tether (USDT): 6.4 milyar dolar

USDC: 0.73 milyar dolar

PAX: 0,27 milyar dolar

CoinMarketCap verilerine göre Tether, toplam piyasa değeri açısından Bitcoin, Ethereum ve Ripple’ın ardından en değerli 4’üncü kripto para. İşlem hacmi aşısından ise en yüksek işlem hacmine sahip olan para birimi. Stabil coinlerin yüksek işlem hacmine sahip olmasında köprü para birimi olması etkili oluyor. Örneğin Ripple’ı olan bir yatırımcı, Bitcoin almak istediğinde Ripple’larını önce Tether’e çeviriyor. Sonrasında bu yatırımcı, Tether’i elinde tutarak Bitcoin satın almak için uygun bir zaman kolluyor. Bu süre zarfından talep edilen Tether miktarı ile Keynes’in Likidite Tercihi teoremindeki spekülasyon güdüsü ile talep edilen para miktarı ile ne kadar kesişiyor değil mi?

Keynes ile alakalı aşağıdaki klip ilginizi çekebilir:

Korona Salgınının Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel pandemi ilan edilmesinin ardından kripto para piyasalarında volatilite aşırı derece artış gösterdi. Aşırı dalgalanan kripto para piyasalarında spekülasyon amaçlı para talebi, Tether başta olmak üzere stabil coinlere yöneliyor. Artan stabil coin arzı ise dikkat çekiyor.

Lütfen Bkz: Stabil coin işlem hacmi 2020’nin ilk çeyreğinde rekor kırdı

Bu arada Keynes’in İstihdam, Faiz ve Paranın Genel Teorisi kitabını Büyük Buhran (1929-1933) yıllarında yazdığı ve 1936’da piyasaya sürdüğünü hatırlatmakta yarar var. Bugünlerde Korona Salgınının etkili olduğu dünyamızda tekrardan Büyük Buhran vari bir krizin yaşanacağı konuşuluyor.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.