İlginç Detay: Ethereum Stake Hizmeti Zenginlere mi Hizmet Ediyor?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Ethereum staking, son bir yıl içinde önemli bir gelişim gösterdi ancak staked coinlerin büyük bir kısmı yalnızca 10 varlık yöneticisi tarafından kontrol ediliyor. Liquid staking ve bazı protokollerin ilk-mover avantajı, tüm validatörlerin ETH tutma konusunda eşit olmadığı anlamına geliyor. Bu durum, ETH’nin unstaked edilmesi veya validatörlerden geri çekilmesi sırasında stakerler için bazı riskler doğuruyor.

Ethereum Staking: 10 Varlık Yöneticisi ile Konsolide Olmuş Bir Ekosistem

Geçtiğimiz 12 ayda Ethereum staking’i, ETH’ye olan güvenin artması ve DeFi entegrasyonundaki yenilikler sayesinde büyüdü. Ethereum’un validatör sayısı %30 artarak Haziran ayında 1 milyon eşiğine ulaştı. Staking akıllı sözleşmesine aylık 600 bin ila 1 milyon ETH arasında akışlar gerçekleşti; bu da yeni ETH üretiminin biraz artmasına rağmen kıtlığı artırdı. Staking, Shanghai güncellemesinin ardından ve Ethereum değerine dayalı ilk ETF’nin lansmanı ile hız kazandı.

Ethereum’un liquid staking’i, Beacon Chain’deki ETH’leri kilitleme açısından en etkili faktör oldu. Liquid staking, toplam staked tokenların %41-45’ini kontrol ediyor. Beacon Chain’de 34 milyon ETH bulunuyor ve bu ETH’ler 1.074.136 validatör arasında dağıtılmış durumda. Liquid staking, 2023’te 11.3 milyon ETH’den 14.2 milyon ETH’ye yükseldi ve bu süreçte en büyük etkiye sahip olan varlık yöneticileri de dikkat çekti.

Eylül 2024 itibarıyla, Ethereum’un en büyük 10 staker’i toplam staked ETH’nin %48’ine kadar kontrol ediyordu. Bu varlık yöneticileri, yeni ürünlerin oluşturulmasında ve ETH ödüllerinin en büyük payını almakta önemli bir etkiye sahip. EtherFi’nin staked miktarını %11.700 oranında artırması, bu alandaki en büyük büyüme olarak kaydedildi. Öte yandan, staking ödülleri ise yıllık %3.2’den %2.8’e düştü.

Ethereum gas ücretlerinin azalması, validatörlerin kazançlarını azaltırken, bazı validatörler doğrudan ödemelerle motive olmanın ötesinde, liquid staking veya re-staking yoluyla başka pasif gelir kaynakları buluyor. Ethereum ekosistemindeki MEV bribeleri de, tokenların uzun vadeli kilitlenmesini teşvik eden önemli bir faktör haline geldi.

Geçtiğimiz yıl, Ethereum‘a olan güvenin arttığını gösterse de, ETH piyasa fiyatı 3.500 dolarlık önceki istikrar seviyesinden 2.500 dolara düştü. Ancak staking’in devam etmesi, Ethereum’un evrim geçirme ve uzun vadeli pasif gelir kaynağı olma konusundaki potansiyeline olan güveni gösteriyor. Ethereum, liquid staking dışında kilitli değeriyle mücadele ediyor ve DeFi üzerinde 48.38 milyar dolarlık bir kilitli değer mevcut. ETH, son piyasa rallisi sonrası 2.621,86 dolardan işlem görüyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.