Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Çin, Aralık 9’da yapılan Çin Komünist Partisi (CPC) Merkez Komite Politbüro toplantısında ekonomik büyümeyi artırmak ve iç tüketimi teşvik etmek amacıyla para politikasında değişiklik yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun, ülkedeki ekonomik büyümenin yavaşladığını belirten enflasyon raporunun ardından geldi.
Toplantıya başkanlık eden Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in liderliğindeki Politbüro, 2025 yılı için daha etkin bir mali canlandırma politikası izlemeyi vaat etti. Çin yönetimi, 2025 yılı için uygulanacak ekonomik politikaların temellerinin atılmasına yönelik kararlar aldı. Bu kararlar, Çin’in büyüme hedefini belirleyecek ve ülkenin bütçesini planlamak için önemli bir rol oynayacak. Politbüro, bu değişikliklerin diğer hükümet organlarıyla da koordineli şekilde uygulanacağını belirtti.
Ekonomik Zorluklar ve Politbüro’nun Yeni Stratejileri
Politbüro’nun aldığı kararlar, 2010 yılından sonra ilk kez maliye politikalarında değişikliğe gidileceğini belirtiyor. Son değişiklikler, 2008 küresel finansal krizinin ardından gerçekleşmişti. Çin, bu tür değişiklikleri nadiren gerçekleştiriyor olsa da, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olma özelliğini koruyor.
Toplantı sırasında, Çin’in enflasyonun düşüşünün ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği vurgulandı. Kasım ayında açıklanan verilere göre, ülkenin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) sadece yıllık %0.2 arttı ve aylık bazda %0.6 azalış gösterdi. Bu da, ekonominin yavaşlamasının başlıca sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Analistler, özellikle ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın tarife politikalarının ticaret savaşlarına yol açabileceğini ve bunun Çin için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtiyorlar.
İç Tüketim ve Ekonomik İstikrar İçin Atılacak Adımlar
Analistler, Çin hükümetinin 2025 yılı için %5 civarında bir ekonomik büyüme hedefi belirlemesini bekliyorlar. Reuters’ın raporuna göre, Beijing yönetimi, mali teşviklerin, Trump’ın tarifelerinin etkilerini daha iyi yönetmeye yardımcı olacağına inanıyor. Goldman Sachs, Çin’e yapılacak %20’lik bir gümrük tarifesinin, ülkenin GSYH’sını %7 oranında azaltabileceğini öngörüyor. Analistler ayrıca, Çin’in büyüme hedefinin %4 ile %5 arasında olacağı konusunda hemfikirler.
Çin yönetiminin, maliye politikalarını esneterek ekonomiyi canlandırmayı amaçladığı bu süreçte, döviz rezervleri ve dış ticaret gibi başlıca ekonomik alanlarda da istikrar sağlanması bekleniyor. Uzmanlar, bu değişikliklerin, hisse senedi ve emlak sektörlerinde istikrar sağlayarak iç talebin artmasına yardımcı olacağını öngörüyor.