Loading...
btc
BTC
-1.13%
Bitcoin
66.064,47 USDT
eth
ETH
-1.25%
Ethereum
3.160,21 USDT
bch
BCH
-2.74%
Bitcoin Cash
508,42 USDT
xrp
XRP
-1.57%
Ripple
0,55 USDT
ltc
LTC
-1.23%
Litecoin
84,34 USDT
bnb
BNB
-0.63%
Binance Coin
600,70 USDT
sol
SOL
-2.07%
Solana
153,70 USDT
avax
AVAX
-2.47%
Avalanche
38,21 USDT
ada
ADA
-0.01%
Cardano
0,52 USDT
dot
DOT
-1.05%
Poladot
7,39 USDT
doge
DOGE
-2.33%
Doge Coin
0,16 USDT
shib
SHIB
-1.24%
Shiba Inu
0,00 USDT

Bolinger Bantlarının Teknik Analizde Kullanımı

featured
Altcoin Teknik Analiz
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yazımızda Teknik Analizin önemli metodlarından bütün dünyada en sık ve yaygın olarak hemen hemen tüm uzman traderlar tarafından kullanılan bolinger bantlarından bahsedeceğiz.

Teknik Analiz

bolinger Bolinger Bantlarının Teknik Analizde Kullanımı

Teknik analiz geçmiş ve güncel fiyat ve hacim oynamaları incelenerek, yatırım yapılmak istenen emtia için alım satım stratejisi oluşturulması olarak tanımlanabilir. Teknik analiz grafiklere ve fiyat hareketlerinden çıkarılan hesaplama sistemlerine dayanır.

Teknik analizi, gelecekteki fiyat yönünü tahmin etmek hedefiyle grafiklerin incelenmesi şeklinde tanımlamak yanlış olur. Çünkü piyasalar bile tam olarak ne tarafa gideceğini bilemezler. Piyasanın yönü insanların subjektif ve bireysel kararlarının bir bütün halinde hareketine bağlıdır. Piyasa yönünü kesin olarak tahmin edemeyiz. Ancak, fiyat grafiklerini ve fiyattan türetilen indikatörleri doğru yorumlayarak piyasa hakkında genel bir fikir edinebilir ve buna göre tedbirli giriş çıkışlar yapabiliriz.

Bollinger Bandı

Finansal piyasalarda alım satım sinyalleri üretmesi hedefiyle etkin bir şekilde kullanılan Bollinger Bantları, ilk olarak ünlü analist ve trader John Bollinger tarafından 1980 yılında piyasalardaki hareketleri daha hızlı ölçebilmek için tasarlanmış bir tekniktir. Biz bu tekniği Bitcoin / Altcoin teknik analizi üzerinden inceleyeceğiz.

Yatırım yapılan emtianın yada kripto paranın gelecekteki muhtemel fiyatını tahmin etme, piyasadaki oynamaları daha hızlı görme ve buna uygun olarak daha hızlı giriş çıkışlar yapma ve bunları geliştirebilme amacına hizmet eden Bolinger Bantları, en çok kullanılan teknik analiz indikatörlerindendir. Özelikle Bitcoin/Altcoin gibi volatilitenin yüksek olduğu piyasalarda başarı oranı oldukça yüksektir. Bolinger Bantları, trendlerle ilgili çok büyük bir sinyal sağlama aracıdır ve yatırımcıya şu avantajları sunar;

  • Yeni bir trend başlangıcının tespit edilmesi,
  • Trendin yönünün belirlenmesi,
  • Tepe ve dip seviyeleri tespiti,
  • Fiyat hedeflerini takip ve tahmin etme,
  • Fiyatlardaki sıkışmayı tespit
  • Fiyat hareketlerinin oynaklık derecesi

Nasıl Hesap Edilir

Önce bir fiyat serisi ele alınır ve bunun hareketli ortalaması alınır. Ele alınan bu hareketli ortalama basit, üssel, değişken, ağırlıklı, üçgensel olabilir. Veri terminallerinde nasıl hesaplama yapılacağını seçebilmek mümkündür. Belirli bir gün sayısı baz alınarak (genellikle 20) orta bant bulunur. Üst bollinger bandı orta banda 2 standart sapması eklenerek bulunur. Alt bollinger bandı ise orta banttan 2 standart sapması çıkartılarak hesaplanır. John Bollinger 20 günlük hareketli ortalama ve 2 standart sapma kullanarak hesaplama yapmıştır. Özellikle Bitcoin gibi aşırı dalgalı Kripto Paralarda gün sayısının 25-30 civarında alınması daha uygun olacaktır.

Nasıl Yorum Yapılır

Hızlı ve keskin fiyat hareketleri genelde band daraldıktan sonra ortaya çıkmaktadır. Bandın gittikçe daralması bir trend değişimine işaret eder ve arkasından hızlı bir fiyat hareketi gelir. Bu durumun psikolojik açıklaması ise şöyle değerlendirilebilir. Fiyattaki dalgalanmanın azalması durumunda kripto paradan elde edilebilecek kar marjı da daralır ve kağıda ilginin artması için bir şekilde içinde bulunduğu kısır hareketini kırması gerekmektedir. Bantların daraldığı dönemlerde işlem hacminin ve hareketliliğin, esnekliğin düştüğü görülür.

Fiyatların üst banda dayanması en azından orta vadede süren trendin devam edeceğini işaret eder. Üst veya alt banda kadar gelmiş fiyatlar büyük çoğunlukla diğer banda geri dönecek şekilde hareket ederler. Bu yorum fiyatların nereye kadar gideceğinin sınırlarının belirlenmesinde çok faydalıdır. Eğer fiyatlar devamlı olarak orta bandın altında (üstünde) hareket ederken tamamıyla orta bandın üstüne çıkması (altına inmesi) trendin değişeceğine işaret eder. Fiyat üst ya da alt bandın dışına sert bir şekilde çıkarsa tekrar bant içine dönme eğilimindedir.

Şimdi burada bahsettiklerimizi Bitcoine ait sekiz aylık bir grafikte inceleyelim. Görüldüğü üzere bant dışına sert bir şekilde çıkan fiyatlar tekrar bant içerisine hızlı bir şekilde dönüş yapmışlar. Bandın daraldığı dönemlerde ise fiyatın trend değiştirdiği görülmektedir. (Bantların daralması ile birlikte gelen trend değişimlerinde düşen işlem hacmine dikkat edin)

bolinger Bolinger Bantlarının Teknik Analizde Kullanımı

Bollinger bantları ile ilgili genel bir kanı vardır. Bandın üst kanalı geçmesi durumunda, yükselişin devam edeceği ve alım yapılması, kanalın alt bandının kırılmasıyla satış yönünde işlem açılacağı düşünülür. Fakat bunlar kesin sonuçlu formüller değillerdir. Durumun mutlaka hacim indikatörleri veya osilatörlerle teyit edilmesi gerekmektedir. Bantların genişlediği an işlem açmak gibi bir öngörü daha vardır. Bu adımı atmanın daima karlı olduğunu düşünmek yanlış olur. Bu tez, diğer indikatörlerle teyit edilmelidir ki daha başarılı bir sonuç elde edilebilsin.

Hatırlanmalıdır ki hiç bir teknik gösterge kendi başına kesinlik taşımaz. Teknik göstergeler sadece karar almamıza yardımcı olurlar. Bu yüzden işlemlerinizde temel ve diğer teknik analizlerin de dikkate alınması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Kaynak: TeknoChain

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.