ABD’ye Yeni Stablecoin Geliyor: Tether’dan Dev Hamle

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Tether CEO’su Paolo Ardoino, Salı günü yaptığı açıklamayla dünyanın en büyük stablecoin’i USDT’nin kullanıcı sayısının 500 milyona ulaştığını duyurdu. Ardoino, bu kilometre taşının, USDT’nin küresel finansal katılım üzerindeki gerçek dünya etkisinin bir kanıtı olduğunu vurguladı. USDT’nin dolaşımdaki arzı yaklaşık 182 milyar dolar seviyesindeyken, en yakın rakibi Circle’ın USDC’si yaklaşık 75 milyar dolar ile geride kalıyor.

Tether, USDT’nin özellikle gelişmekte olan pazarlarda havale ve ödemelerdeki rolü sayesinde dijital dolara erişimi genişletme çabalarına hız verdi. CEO Ardoino, “Programlanabilir para, en üst düzey sosyal ağdır. Hem bilgiyi hem de değeri taşıyan eşler arası bir yapıdır,” diyerek stablecoin’in potansiyelini özetledi.

 

$500 Milyar Değerleme ve ABD Pazarına Giriş

 

Şirketin iddialı büyüme planları, onu küresel finansın en değerli oyuncularından biri yapmaya hazırlanıyor. Bloomberg’in geçen ayki raporuna göre Tether, şirketin yaklaşık %3’ü karşılığında 500 milyar dolar civarında bir değerleme ile yaklaşık 20 milyar dolar fon toplamayı planlıyor. Bu girişim, stablecoin ihraççısını OpenAI ve SpaceX gibi yüksek teknoloji şirketleriyle birlikte dünyanın en değerli özel şirketleri arasına sokacak.

El Salvador merkezli firma, aynı zamanda ABD pazarı için özel olarak tasarlanmış, dolara endeksli yeni bir stablecoin olan USAT’ı piyasaya sürmeyi planlıyor. Yeni kurulan ABD kolunun CEO’su Bo Hines, bu girişimin mevcut hissedarların pay satması yerine yeni hisse senedi ihraç etmeyi içereceğini belirtti.

 

Rekor Kâr ve GENIUS Yasası Desteği

 

Tether, mali performansıyla da dikkat çekiyor. Şirket, 2024 yılının ilk çeyreğinde kırdığı 4.52 milyar dolarlık net kâr rekorunu, ikinci çeyrekte elde ettiği 4.9 milyar dolarlık rekor net kârla geride bıraktı. Şeffaflık konusunda bağımsız denetim eksikliği nedeniyle eleştirilmesine rağmen, şirket BDO Italia tarafından imzalanmış üç aylık tasdikler yayınlamaya devam ediyor. CEO Ardoino, Deloitte, EY, PwC veya KPMG gibi büyük denetim firmalarından tam bir denetim almanın en büyük öncelikleri arasında olduğunu ima etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, stablecoin’ler için federal düzenleyici bir çerçeve oluşturan GENIUS Yasası’nını imzalaması, Tether’in bu kilometre taşına ulaşmasında önemli bir rol oynadı. Yasa, stablecoin’lerin tamamen ABD doları veya benzeri likit varlıklarla desteklenmesini ve piyasa değeri 50 milyar doları aşan ihraççılar için yıllık denetimleri zorunlu kılıyor.

 

Avrupa’da Gerileme, ABD’de Rekabet

 

Yeni stablecoin yasası, JPMorgan, Bank of America, Citigroup ve Wells Fargo gibi geleneksel bankaların da kendi dijital varlıklarını piyasaya sürme planlarına yol açarak Tether’in pazar hakimiyetini tehdit ediyor. Ardoino, rakiplerin kısa vadede ABD’de kendilerini geçebileceğini kabul etse de, Tether’ın daha iyi teknolojiye ve stabilcoin pazarına herkesten daha iyi anlama sahip olduğuna inanıyor.

Ancak Tether, Avrupa Birliği’nin MiCA düzenlemesi sonrası zor bir dönemden geçiyor. Yeni kurallar, USDT’nin MiCA’nın düzenleyici gerekliliklerini karşılamaması nedeniyle Avrupa’daki büyük borsaların USDT çiftlerini kaldırmasına neden oldu. Bu durum, USDT’nin pazar payının Kasım 2024’teki %70’ten Ekim 2025 itibarıyla yaklaşık %60’a düşmesine yol açtı. Buna rağmen Tether, global büyümeye odaklanarak bu düşüşü dengelemeye çalışıyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.