Trilyon Dolarlık Borç Krizine Çözüm Arayışı: Çin’den Büyük Teşvik Paketi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Çinli yasa yapıcılar, ülke tarihinin en büyük mali paketlerinden birini onaylamaya hazırlanıyor. Legislatif oturum, pazartesi günü başlayacak ve bir hafta sürecek. Beklentiler, 2020’deki küresel pandemi döneminden bu yana en büyük mali paketin onaylanması yönünde. Bu mali paket, Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırma ve giderek büyüyen bir trilyon dolarlık borç krizini ele alma çabalarının bir parçası.

Mali Teşvik Paketi ve Borç Krizi

Ekim ayında, Çin Maliye Bakanı Lan Fo’an, hükümetin bankacılık kurumlarını yeniden sermayelendirmek, emlak piyasasını canlandırmak ve maddi sıkıntı çeken yerel yönetimlere yardımcı olmak için daha fazla borç çıkaracağını duyurmuştu. Bakan, Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, hükümetin gelecekte daha fazla adım atacağını vurguladı ve Çin’in borç ve bütçe açığını artırma konusunda hâlâ bir alanı olduğunu belirtti.

Uzmanlar ve analistler, Çin’in deflasyonu engellemek ve ekonomiyi yeniden canlandırmak için önümüzdeki iki yılda 1,4 trilyon dolara kadar harcama yapması gerektiğini düşünüyor. Yatırım bankası ekonomistlerine göre, bu teşvik paketi, Çin’in 2008 küresel finansal krizi sonrası uyguladığı tedbirlerin 2,5 katı büyüklüğünde olacak.

Yerel Yönetim Borçları ve Hanehalkı Destekleme

Ekonomistler, teşviklerin yerel yönetim borçlarına odaklanması ve sosyal refah harcamalarını artırarak hanehalkı düzeyinde doğrudan etki yaratması gerektiğini vurguluyor. Çin’in emlak krizi, yerel haneleri etkilediğinden, bu düzeyde ele alınması gerektiği düşünülüyor. Goldman Sachs analistlerinin bir raporuna göre, mali teşviklerin gevşetilmesi, mevcut teşvik paketinin anahtarı olarak öne çıkıyor.

Ekim ayının sonlarında, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, emlak krizini durdurmak için ülkenin en üst düzey liderleriyle bir acil toplantı yaptı. Çin devlet medya yayınlarına göre, toplantıda yetkililerin emlak piyasasındaki düşüşü hafifletmesi ve istikrarlı bir toparlanma başlatması gerektiği vurgulandı.

Ekonomik Uygulamalar ve Piyasa Tepkileri

Çin’in ekonomik teşvikleri, Eylül ayında başladığında, hükümet birçok politika tedbiri hayata geçirdi. Bunlar arasında, gösterge faiz oranlarının 25 baz puan düşürülmesi de yer aldı. Merkez Bankası, beş yıllık kredi prim oranını (LPR) %3,85’ten %3,6’ya indirdi. Ayrıca, bir yıllık kredi prim oranı da %3,35’ten %3,1’e düşürüldü.

Çin Merkez Bankası, hükümetin borsa piyasasını finanse edeceğini ve şirketlerin hisse geri alımlarını kolaylaştıracağını açıkladı. Bu politikalar, ülke borsa piyasasında heyecan dalgası yarattı; Çin borsa endeksi, 30 Eylül’de %4 artış kaydettikten sonra, beş gün içinde %16 değer kazandı. İç piyasada A hisseleri, politika odaklı yatırımcı heyecanıyla en yüksek işlem hacmini gördü.

Ekonomistler, Çin’in yavaşlayan GSYİH büyüme oranının, yıllık %5 hedefinin altına düştüğünü ve bu durumun Çinli liderler arasında kaygılara yol açtığını belirtiyor. Yatırımcılar, bu politikaları olumlu karşılamış olsa da, Çinli yetkililer tarafından mali harcama paketinin detaylarının yavaşça açıklanması nedeniyle piyasalardaki heyecan giderek azalmış durumda.

Çin’in yeni mali paketinin onaylanması, ülkenin ekonomik istikrarını sağlama çabalarını pekiştirebilirken, hükümetin borç yönetimi ve mali disiplin konusundaki kararlarının da önümüzdeki dönemde büyük önem taşıyacağı öngörülüyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.