Uniswap’tan Beklenen Gelişme: İzin Gerektirmeyen Zincirler Arası Köprüleme Teknolojisi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Uniswap, merkeziyetsiz kripto borsası olarak uzun süredir beklenen izin gerektirmeyen zincirler arası köprüleme özelliğini devreye aldığını duyurdu. Bu yeni özellik, dokuz farklı ağ arasında işlem yapmayı mümkün kılacak ve işlemler Uniswap Cüzdanı ve Uniswap Arayüzü üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Across Protocol ile Güçlendirilmiş Köprüleme Teknolojisi

Uniswap, bu izin gerektirmeyen köprüleme özelliğini, merkeziyetsiz likidite havuzları ve aracılar aracılığıyla çalışan Across Protocol sayesinde sunuyor. Across, işlemleri saniyeler içinde tamamlayarak hızlı ve güvenli köprüleme imkanı sağlıyor. Zincirler arası köprüleme teknolojisi başlangıçta Ethereum, Polygon, OP Mainnet, ZKsync, Base, Arbitrum, Zora, Blast ve World Chain gibi ağlarda kullanılabilecek. Yeni özellik, sadece yerel tokenlar ve stablecoin’lerle işlem yapmayı destekleyecek.

Dune Analytics verilerine göre, 6 milyondan fazla Uniswap kullanıcısı, farklı ağlar arasında token değişimi yapıyor. Uniswap, bu kullanıcıların daha önce harici köprüler kullanmak zorunda kaldığını ve bu durumun işlem sürelerini uzattığını, kullanıcıları yeni arayüzlerle uğraşmaya mecbur bıraktığını belirtti.

Yeni Özellik Nasıl Kullanılır?

Yeni köprüleme özelliğini kullanmak isteyen kullanıcılar, öncelikle merkeziyetsiz borsanın Arayüzü veya Cüzdanı’na erişmeli. Daha sonra, takas modalını keşfetmeli ve takas edilecek token’ı seçmeli. ‘Ağlar Arasında Takas’ seçeneği altında, token’ı taşımak istedikleri ağı belirleyerek işlemi tamamlayabilirler.

Uniswap’ın Zincirler Arası Vizyonu

Merkeziyetsiz borsa, bu yeni köprüleme özelliğinin kullanıcıların en çok talep ettiği özelliklerden biri olduğunu belirtti. 1 Temmuz’da yapılan bir ankette Uniswap kullanıcılarına borsanın hangi özelliği devreye almasını istedikleri soruldu. Uygulama içi köprüleme, toplam oyların %37’sini alarak ilk sırada yer aldı. Diğer seçenekler arasında portföy sayfası (%15,7), 2. katmanlar için limit emirler (%31) ve geliştirilmiş token uyarıları (%16,3) bulunuyordu.

Ankete katılan 820 kullanıcı, listelenmeyen diğer özellikler hakkında da önerilerde bulunmaya teşvik edildi. Bir kullanıcı, diğer cüzdanları alıcı olarak ayarlamak için entegre kümeler önerdi. Diğer öneriler arasında takas ücretlerinin düşürülmesi, UNI token sahiplerine gelir dağıtımı yapılması, sosyal medya entegrasyonu ve off-ramp özellikleri yer aldı.

Uniswap, uygulama içi izin gerektirmeyen köprüleme özelliğinin, zincirler arası takaslar konusundaki uzun vadeli vizyonlarının bir parçası olduğunu belirtti. Platform, zincirler arası deneyimleri daha da sorunsuz hale getirmek için yeni özellikler sunmayı vaat etti.

UNI Tokenı Fiyat Düşüşü Yaşadı

Bu duyuruya rağmen, Uniswap’ın yerel token’ı UNI, %3,58 oranında değer kaybederek 7,73 dolara düştü. UNI’nin piyasa değeri de %3,68 oranında azalarak 4,64 milyar dolara geriledi. 24 saatlik işlem hacmi ise %54’ten fazla düşerek 204 milyon doların biraz üzerine indi.

Ancak Ekim ayı, Uniswap için önemli kilometre taşlarını da beraberinde getirdi. Bunlardan biri, 2. katman zinciri Unichain’in tanıtımıydı. Ethereum tabanlı bu Layer 2 zinciri, işlem hızlarını artırdı, zincirler arası birlikte çalışabilirliği geliştirdi, maliyetleri düşürdü ve likiditeyi artırdı. Bu duyuru, UNI fiyatlarında yaklaşık %11’lik bir artışa neden oldu.

21 Ekim’de Token Terminal’den alınan zincir üzerindeki veriler, platformun toplam işlem ücretlerinde 3,7 milyar dolara ulaştığını gösterdi. Aynı gün Uniswap Labs, protokolün Ethereum’da tüm zamanların toplam işlem hacminde 2 trilyon doları aştığını açıkladı.

Uniswap’ın izin gerektirmeyen zincirler arası köprüleme özelliği, kullanıcı deneyimini büyük ölçüde iyileştirecek önemli bir adım olarak görülüyor. Kullanıcıların harici köprüler kullanma zorunluluğunu ortadan kaldıran bu özellik, merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosisteminin daha da büyümesine katkı sağlayabilir. Platformun zincirler arası takas konusundaki uzun vadeli vizyonu, DeFi alanında inovasyon ve adaptasyonu teşvik etmeye devam edecek gibi görünüyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.