Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
- 1 A’dan Z’ye Blockchain Sözlüğü
- 1.1 %51 Attack
- 1.2 Address
- 1.3 ASIC
- 1.4 Bitcoin
- 1.5 Block
- 1.6 Blockchain
- 1.7 Block Explorer
- 1.8 Block Height
- 1.9 Block Reward
- 1.10 Central Ledger
- 1.11 Confirmation
- 1.12 Consensus
- 1.13 Cryptocurrency
- 1.14 Cryptographic Hash Function
- 1.15 Dapp
- 1.16 DAO
- 1.17 Distributed Ledger
- 1.18 Distributed Network
- 1.19 Difficulty
- 1.20 Digital Signature
- 1.21 Double spending
- 1.22 Ethereum
- 1.23 EVM
- 1.24 Fork
- 1.25 Genesis Block
- 1.26 Hard Fork
- 1.27 Hash
- 1.28 Hash Rate
- 1.29 Hybrid PoS/PoW
- 1.30 Mining
- 1.31 Multi-signature
- 1.32 Node
- 1.33 Oracles
- 1.34 Peer to Peer
- 1.35 Public Address
- 1.36 Private Key
- 1.37 Proof of Stake
- 1.38 Proof of Work
- 1.39 Scrypt
- 1.40 SHA-256
- 1.41 Smart Contracts
- 1.42 Soft Fork
- 1.43 Solidity
- 1.44 Testnet
- 1.45 Transaction Block
- 1.46 Transaction Fee
- 1.47 Turing Complete
- 1.48 Wallet
Kripto para ve Blockchain terimleri
%51 Attack
%51 saldırısı. Bir kripto para ağının bilgi işlem gücünün yarısından fazlası tek bir varlık veya grup tarafından yönetildiğinde, bu varlık veya grup, kötü amaç gütmeleri durumunda, ağa zarar vermek için birbiriyle çakışan işlemler yapabilirler.
Address
Adres. Kripto para adresi, ağ üzerinde işlem göndermek veya almak için kullanılır. Bir adres genellikle kendisini alfanümerik karakter dizisi olarak sunar.
ASIC
“Application Specific Integrated Circuit” kelimesinin kısaltmasıdır. Türkçe “Uygulama Özel Entegre Devre” anlamına gelir. Genelde GPU’lara kıyasla ASIC’ler madencilik için özel olarak üretilmiştir ve önemli güç tasarrufu sağlayabilir.
Bitcoin
Bitcoin, aracılar ve merkezileştirilmiş bir yayıncıya ihtiyaç duymadan küresel bir peer to peer (eşten eşe) ağında çalışan ilk merkezi olmayan, açık kaynak kripto para birimidir.
Lütfen Bkz: Bitcoin (BTC) nedir? Nasıl alınır? Geleceği var mı?
Block
Blok. Bloklar, blok zincir ağında kalıcı olarak kaydedilen verileri taşıyan veri paketleridir.
Blockchain
Blok zinciri. İşlemlerin bloklara eklenerek kalıcı olarak kaydedildiği paylaşımlı bir defterdir. Blockchain, genesis bloğundan en son bloğa, dolayısıyla ad bloğuna kadar olan tüm işlemlerin tarihsel bir kaydı olarak hizmet eder.
Lütfen Bkz: Blockchain rehberi: Blockchain nedir, hangi alanda kullanılır ve geleceğe nasıl yön verecek?
Block Explorer
Block explorer, geçmişteki tüm işlemleri ve blok zincirindeki güncellemeleri görüntülemek için kullanılan çevrimiçi bir araçtır. Bu araç, ağ hash hızı ve işlem büyümesi gibi yararlı bilgiler sağlar.
Block Height
Blok yüksekliği. Blok zincirine bağlı blokların sayısıdır.
Block Reward
Blok ödülü. Madencilikte bir bloktaki hash’i başarıyla hesaplayan madenciğe verilen bir teşvik şeklidir. İşlem sırasında blok zincirindeki işlemlerin doğrulanması yeni koinler üretir ve madenci bunların bir kısmı ile ödüllendirilir.
Central Ledger
Merkezi defter. Merkezi bir ajans tarafından tutulan bir defter.
Confirmation
Onay. Bir işlemi başarılı bir şekilde hash’leme ve blok zincirine ekleme.
Consensus
Fikir birliği. Ağın tüm katılımcıları işlemlerin geçerliliğini ve defterlerin birbirlerinin tam kopyaları olduğunu kabul edince fikir birliği elde edilir.
Cryptocurrency
Kripto para. Token olarak da bilinen kripto para birimi, dijital varlıkların temsilidir.
Cryptographic Hash Function
Kriptografik Hash İşlevi. Kriptografik hash’ler, değişken boyutlu işlem girdisinden sabit büyüklükte ve benzersiz bir hash değeri üretir. SHA-256 hesaplama algoritması kriptografik hash’lemenin bir örneğidir.
Dapp
(Dapp – decentralised application), açık kaynak olan, otonom olarak çalışan, verilerini bir blok zincir üzerinde saklayan, kriptografik simgeler şeklinde teşvik edilen ve değer kanıtı gösteren bir protokol üzerinde çalışan merkezi olmayan uygulamadır.
DAO
Decentralised Autonomous Organizations (Merkezi Olmayan Özerk Kuruluşlar), insan müdahalesi olmadan çalışan kuruluşlar olarak düşünülebilir.
Distributed Ledger
Dağıtık defter. Dağıtık defterler, verilerin merkezi olmayan node’lar ağı üzerinden depolandığı defterlerdir. Dağıtık bir defterin kendine ait bir koini olması gerekmez.
Distributed Network
Dağıtık ağ. İşlemci gücü ve verilerin merkezi bir veri merkezine sahip olmak yerine node’lara yayılmış olduğu bir ağ türü.
Difficulty
Zorluk. Bu, işlem bilgisinin bir veri bloğundan ne kadar kolaylıkla çıkarıldığı anlamına gelir.
Digital Signature
Elektronik imza. İçeriğini ve gönderenin kimliğini doğrulamak için elektronik olarak gönderilen bir belgeye eklenen, ortak anahtar şifrelemesi ile üretilen dijital bir kod.
Double spending
Çift harcama. Çift harcama, bir miktar para birden fazla harcandığında gerçekleşir.
Ethereum
Ethereum, akıllı sözleşmeler yürüten ve sansür, dolandırıcılık ve üçüncü taraf müdahalesi ile ilgili sorunları çözmeyi amaçlayan uygulamalar için blok zincire dayalı merkezi olmayan bir platformdur.
Lütfen Bkz: Ethereum (ETH) nedir, nereden, nasıl satın alınır ve geleceği nasıl?
EVM
Ethereum Sanal Makinesi (EVM), herkesin keyfi EVM Bayt Kodunu çalıştırmasına izin veren, Turing tam bir sanal makinadır. Her Ethereum node’u, blok zincirinde uzlaşma sağlamak için EVM üzerinde çalışır.
Fork
Çatal. Çatallar, blok zincirinin alternatif bir versiyonunu oluşturur ve iki blok zincirin aynı anda ağın farklı bölümlerinde çalışmasına izin verir.
Genesis Block
Genesis bloğu. Bir blok zincirin ilk veya ilk birkaç bloğu.
Hard Fork
Sert çatal. Önceden geçersiz işlemleri geçerli kılan bir çatal türüdür ve bunun tersi de geçerlidir. Bu çatal türü, tüm node’ların ve kullanıcıların protokol yazılımının en son sürümüne geçmesini gerektirir.
Hash
Çıktı verileri üzerinde bir hash işlev gerçekleştirme eylemi. Koin işlemlerini onaylamak için kullanılır.
Hash Rate
Madencilik teçhizatının performansının ölçümü saniyedeki hash oranı olarak ifade edilir.
Hybrid PoS/PoW
Hibrid PoS/PoW, ağdaki konsensüs dağılım algoritmaları olarak hem Proof of Stake hem de Proof of Work sağlar. Bu yöntemde, madenciler ile seçmenler (sahipler) arasında bir dengenin sağlanması, hem içeriden (sahipler) hem de dışarıdan (madenciler) topluluk temelli bir yönetim sistemi oluşturulması sağlanabilir.
Mining
Madencilik. Madencilik, blok zincir işlemlerini doğrulama eylemidir. Onaylama zorunluluğu madenciler için genellikle koinler şeklinde bir teşvik gerektirir. Bu kripto para patlamasında maden, düzgün bir şekilde yapıldığında kârlı bir iş olabilir. Madencilik, en verimli ve uygun donanım ve madencilik hedefini seçerek istikrarlı bir pasif gelir şekli üretebilir.
Multi-signature
Çoklu-imza. Çoklu imza adresleri, bir işlemi yetkilendirmek için birden fazla anahtar isteyerek ek bir güvenlik katmanı sağlar.
Node
Nod. Blok zincirinin bir katılımcısı tarafından işletilen defterin bir kopyası.
Oracles
Kahinler. Kahinler akıllı sözleşmelere veri sağlayarak gerçek dünya ile blok zincir arasında bir köprü görevi görür.
Peer to Peer
Eşten eşe. Peer to Peer (P2P), iki taraf arasındaki merkezi olmayan etkileşimlere veya birbirine oldukça bağlı bir ağdaki daha fazla etkileşime karşılık gelir. Bir P2P ağı katılımcıları, tek bir arabuluculuk noktası aracılığıyla birbirleriyle doğrudan ilgilenir.
Public Address
Açık adres. Açık bir adres, bir genel anahtarın kriptografik hash’idir. Özel anahtarların aksine, herhangi bir yerde yayınlanabilecek e-posta adresleri gibi davranırlar.
Private Key
Özel anahtar. Özel anahtar, belirli bir cüzdandaki tokenlere erişmenizi sağlayan bir veri dizesidir.
Proof of Stake
Hisse ispatı. Elde ettiğiniz veya elinizdeki paraların sayısına göre kazançları ödüllendiren fikir birliği dağıtım algoritması. Koine ne kadar çok yatırım yaparsanız, bu protokolle madencilikte kazanç o kadar artar.
Proof of Work
İş ispatı. Veri bloklarının madenciliği için aktif bir rol gerektiren, çoğunlukla elektrik gibi kaynakları tüketen bir konsensüs dağıtım algoritması. Ne kadar çok ‘iş’ yaparsanız, ne kadar çok hesaplama gücü harcarsanız, kazanacağınız para miktarı o kadar artar.
Scrypt
Scrypt bir şifreleme algoritması türüdür ve Litecoin tarafından kullanılır. SHA256’ya kıyasla daha hızlıdır.
SHA-256
SHA-256, Bitcoin gibi kripto para birimleri tarafından kullanılan şifreleme algoritmasıdır. Bununla birlikte, madencilerin kazançlarını yakalamak için maden havuzları oluşturmalarını gerektiren çok fazla bilgi işlem gücü ve işlem süresi kullanıyor.
Smart Contracts
Akıllı sözleşmeler. Akıllı sözleşmeler iş kurallarını blok zincirine programlanabilir bir dilde kodlar ve ağ katılımcıları tarafından zorlanır.
Soft Fork
Yumuşak çatal. Yumuşak çatal, yalnızca daha önce geçerli olan işlemlerin geçersiz kılınması nedeniyle sert çataldan farklıdır. Eski nodlar yeni blokları geçerli olarak tanıdığından, yumuşak çatal aslında geriye dönük olarak uyumludur. Bu çatal tipi, çoğu madenciyi uygulamak için yükseltmeyi gerektirirken, sert çatal, tüm düğümlerin yeni versiyon üzerinde anlaşmasını gerektirir.
Solidity
Katılık. Katılık akıllı sözleşmeler geliştirmek için Ethereum’un programlama dilidir.
Testnet
Ana zincirdeki varlıkların tükenmesini önlemek için geliştiriciler tarafından kullanılan bir test bloğu.
Transaction Block
İşlem bloğu. Bir blokta toplanan ve daha sonra karışık hale getirilebilen ve blok zincire eklenen işlemler topluluğu.
Transaction Fee
İşlem ücreti. Tüm kripto para işlemleri, küçük bir işlem ücreti içerir. Bu işlem ücretleri, bir madencinin bir blok başarıyla işlediğinde aldığı blok ödülünü hesaba katar.
Turing Complete
Turing complete, bir makinenin diğer programlanabilir bilgisayarların yapabileceği hesaplamaları yapabilme kabiliyetini ifade eder. Bunun bir örneği Ethereum Sanal Makinesi (EVM)’dir.
Wallet
Cüzdan. Özel anahtarları barındıran bir dosya. Genellikle, cüzdanın tasarlandığı belirli bir blok zincirde işlemleri görüntüleme ve oluşturma olanağı sağlayan bir yazılım istemcisi içerir.