Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
20 yıl sonra BTC ne olur? Hayatımızın merkezinde mi olacak? Bir kaç kolay tahminle başlayacağız. Bazı tartışmalı konularla beraber, Bitcoin ve gelecekle ilgili karmaşık, uzak hedefleri değerlendirceğiz.
20 Yıl sonra BTC ve kripto para
1) 20 Yıl sonra BTC balonu patlayacak (Dalgalanmalar, Başarısızlıklar)
20 yıl sonra BTC nerde olacak, kötü bir senaryo yazalım. Kripto para ve gelecek hakkında bir fikri olmayan insanlar, dışarıdan baktıkları zaman, fiyatlardaki sert düşüşlere bakıp bunun bir balon olduğunu söyleyecekler
Haklılar.
Ama ne olmuş yani?
Bu kripto para hikayesinin sonu değil. Bu daha daha başlangıç.
Şu anda endüstride korkunç bir coşku var. Çünkü çok fazla potansiyel var. Desantralize edilmiş geleceği hayatımıza girmiş olarak bulacağız. Çok uzak değil, yakın bir gelecekte.
Desantralize nedir?
Kamu yönetiminde; yönetim, yetki ve sorumluluğun, yerel yönetimlere bırakılması, yerelleştirilme, yerinden yönetim. Para üzerindeki gücün dağılması pasifize edilmesi olarak anlaşılabilir
Tabii ki, bu zor olacak, bazı balonlar patlayacak. Vitalik Buterin’in dediği gibi, kripto paraların % 90’ı başarısız olacak ama ikinci dönemde gerçek çalışma fikirleri gelecek. Kripto para denemelerinde 12 yıl geçti, herkes geleceğin tren raylarını yapmaya çalışıyor. Ancak spekülatif kripto para ticareti ve bazı akıllı sözleşmeler dışında şu anda göstereceğimiz pek bir şey yok doğrusu. Pratik olarak kullanılması da pek mümkün değil. Web sayfasından 5000 doları birine göndermek istediğinizde çok can sıkıcı oluyor doğrusu. Paranın boşlukta kaybolmaması için bu adresi doğru bir şekilde kopyalayıp yapıştırdığınızı umuyoruz
İnternet balonu ( Dod-com ) patlaması sonrasında marquee şirketlerinin hisseleri % 85 oranında düşmüştü, yine de hayatta kaldılar. Amazon ve Google dünyaya hakim olmaya devam ettiler. Kripto paralarda da aynı şeyler olacak bazı projeler ölecek.
Kripto para projelerinin sadece % 10’u gelecekte Amazon, Google ve Facebook gibi olacak. Hatta JP Morgan ve Goldman Sachs’ı geride bırakacaklar. Bu şirketler kripto paralar üzerinde gelecekte doğrudan hükmedici olmayacaklar sözlerinin bir ağırlığı olmayacak.
İnovasyon zor iştir. Tam anlamıyla var olmayan bir şey yaratmaya çalışıyorsunuz!
Yönergeler, çalışma şablonları yok, klonlanacak iş modelleri yok. Hiçbir şey yok. Kendi başınasınız! Sadece siz ve hayal gücünüz. Bu şartlarda elbette insanların ve şirketlerin % 90’ı başarısız!
Ama fark etmez.
Kripto, blockchain ve akıllı sözleşmeler muhtemelen son 500 yılın en önemli icadıdır, bu nedenle bir gecede ortadan kaybolmayacaklardır.
Kabarcıklar, patlamalar, (dalgalanma) sadece bir sonraki adım öncesi yaşanın bir süreçtir. Bundan 3-5 yıl sonra bu teknoloji gerçekten olgunlaşacak ve fırlayacaktır.
2) 20 Yıl Sonra BTC yerine devletlerin kendi kripto paraları yaygın olacak
Yirmi yılda Bitcoin neye benzeyecek negatif bir tahminde bulunalım. Topluluk bundan hoşlanmayacak, ama bu bir cesur değil. Bu süreçte birçok hükümet, kripto para denetimi ile kısır bir mücadele verecek ve sonra kontrolünü kaybedecek. Şu anda bir proje üzerinde çalışan tüm uzmanlar, merkezileşmemiş kripto paralara karşı protokol düzeyindeki saldırıları tahmin etmeli ve onlara karşı savunma tasarlamalıdır.
Bir protokolün, DDoS saldırılarına karşı güvenliği sağlanmalı, Gladius projesi mükemmel bir ilk adımdır ama yapılması gereken daha çok iş var.
Hükümetler uzun vadede, muhtemelen otuz ila yüz yıl arasında (çoğu savaş veya mali krizlerin sonuçlarına bağlı olarak bu süreci hızlandırabilir ) ” kripto para ve gelecek ” savaşını tamamen kaybedecekler. Çok güçlü hükümetler, kendi kripto paralarını üretecek, dünya genelinde olmasa da birçok insan kullanacak ve güçlü odaklar oluşacak.
“Ama genel anlamda kabul görmeyecek!” Tabii ki başarılı olmayacaklar, mücadelenin amacı bu sonuca varmak değildi.
Ortalama bir kişi, gerçekten önemli gelişmelere karşı ilgisiz ve anlayışsızdır. Sadece savaş gibi ağır koşullar altında tepki verir. Yani gizlilik, ancak kapana kısıldığı zaman onun için bir anlam ifade eder. Düşünün, askerler evinizi bastığında ve sahip olduğunuz her şeyi aldığında, gizliliğin ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu anlarsınız.
John Oliver ile Snowden’nın hükmetin ”gözetleme proğramları” hakkındaki röportajı hatırlayın.
Snowden, sokaktaki vatandaşın gizlilik hakkında hiçbir şey bilmediğini ve en azından bunu umursamadığını fark ettiğinde yüzüne dikkatlice bakın. İlgilendikleri tek şey devletin onlar hakkında bir dosya hazırlayıp hazırlamadığıdır, bu kadar.
İnsanların bir kısmı gizliliğin ne kadar önemli olduğunu bilmedikleri için annesinin ardından giden kuzular gibi devlet kripto paralarını benimseyecekler. Daha da kötüsü, bunun kesinlikle doğru bir şey olduğunu düşünecekler. Buna güvenin!
Devletlerin çıkardığı kripto paraların anlamı olmayacaktır. Çünkü blok zincirinin amacı, gücü sisteme dağıtmaktır. Tek bir grubun keyfi kuralları ve keyfi denetimlerine izin vermemektir. Merkezi olmayan kripto paralar ve uygulamalar, sisteme ve zararlı eylemlere karşı güçlü bir kontrol ve denge sağlar.
Beş farklı banka bir blockchain’e sahip olduğunda, bu bir blockchain değil, bir veritabanıdır artık. Sadece bankalar, düzenleyiciler, hissedarlar ve bankanın müşterileri aynı anda blok zincirinin anahtarlarını elinde tutarlar. Bunlar birbirlerinin gücüne karşı koyabilirlerse, bu gerçek bir blok zinciri olur.
20 Yıl sonra BTC dengeleri değiştirmiş olacak
20 yıl sonra BTC neye benzeyecek, muhtemelen hükümetler için ” kripto para ve gelecek ” tam anlamıyla yolsuzluğu temsil edecektir.
Ama önemli değil. Her şekilde bunu yapacaklar.
Her vatandaşın harcamasını takip etme, mal ve hizmet satışlarından otomatik olarak vergi toplayabilme yeteneğini kaybetmeleri, daha da fazla güce konsantre olmalarına neden olacak. Bu nedenle otoriter hükümetler, resmi devlet kripto paraları oluşturmak için yarışıyor olacak. En kısa zamanda cebinizde Panopticon parası olsun isterler .
P anopticon ?
Jeremy Bentham’ın tasarladığı ve hiçbir zaman gerçek hayata geçirilememiş olan hapishane projesi. Sekizgen biçiminde bölmelerden oluşan bir binadır ve tam ortasında bir gözetleme kulesi vardır (yani öyle tasarlanmıştır) kuleden bütün hücreler görülmekte ama hücrelerden kuledekiler görülmemektedir. Amaç, mahkumların her daim izlendikleri fikrine kapılmalarıdır, kulede kimse olmasa bile. Michel Foucault, Panopticon fikrinin modern güç kavramının babası olduğunu düşünür. izlenmese bile izlendiğini, ya da her an izlenebileceğini düşünen birey kendi kendine bir oto kontrol mekanizması geliştirir ve kendini denetlemeye baslar.
Fiziksel parayı kesinlikle yasaklayacaklar ve üç mazeretten birinin kisvesi altında yapacaklar:
- Kara para aklamayı durdurmak istiyoruz
- Teröristlere fon aktarılmamasını istiyoruz
- Suçu durdurmak istiyoruz
Yukarıdaki maddelerden biri veya tamamı nedeniyle insanların yarısı hemen kabul edecektir, buna tüm kalpleri ile inanacaklar.
Devamı yarın….
Birinci Bölüm: Yirmi Yıl Sonra Bitcoin Neye Benzeyecek? Bu İnternet Şeyleri Asla Çalışmaz (1)