Loading...
btc
BTC
0.41%
Bitcoin
64.552,78 USDT
eth
ETH
0.25%
Ethereum
3.148,60 USDT
bch
BCH
0.15%
Bitcoin Cash
480,11 USDT
xrp
XRP
0.06%
Ripple
0,53 USDT
ltc
LTC
0.96%
Litecoin
84,03 USDT
bnb
BNB
0.65%
Binance Coin
612,76 USDT
sol
SOL
0.05%
Solana
147,86 USDT
avax
AVAX
-1.87%
Avalanche
35,69 USDT
ada
ADA
-0.67%
Cardano
0,47 USDT
dot
DOT
-0.13%
Poladot
6,92 USDT
doge
DOGE
0.13%
Doge Coin
0,15 USDT
shib
SHIB
0.25%
Shiba Inu
0,00 USDT

Merkez bankaları politikaları, enflasyon ve Bitcoin ilişkisi nedir?

fed Kripto para
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin, bir merkez bankası veya otorite tarafından yönetilmiyor. Bu nedenle fiat paralardaki merkez bankası enflasyon ilişkisi Bitcoin için geçerli değil.


Parasal enflasyon ve Bitcoin

Enflasyon, iktisadi hayatta en fazla karşılaştığımız terimlerin başında geliyor. İktisatçıların hem fikir olduğu en yalın ve en yaygın enflasyon tanımı ise “genel fiyat seviyesindeki sürekli artış” olarak biliniyor. Ancak toplum tarafından enflasyon, “hayat pahallılığı” olarak tanımlanıyor.

Hayat pahallılığına ya da genel fiyat seviyesindeki artışlara yol açan faktörler nelerdir?

Yukarıdaki sorudan hareketle iktisatçılar farklı enflasyon türlerinden bahsediyor:

i- Maliyet enflasyonu,

ii- Parasal enflasyon,

iii- Talep enflasyonu.

Enflasyon türleri, enflasyondaki artışların nedenleri (faktörleri) hakkında fikir veriyor.

Lütfen Bkz: Dünya Ekonomi Forumu küresel stabil coin makalesi

Üretim maliyetlerindeki artışlar (elektrik ve petrol gibi temel üretim girdilerindeki artışlar), talep artışı (uzun vadede nüfus artışı talep enflasyonuna yol açabilir) ve para politikaları (merkez bankasının para basması) enflasyona neden olan en bilindik faktörlerin başında geliyor.

Yani hayat pahalılığının (enflasyonun) temel sorumlularından birisi merkez bankalarının piyasaya para pompalaması. Aşağıdaki grafikte ABD merkez bankası FED’in para basarak doların değerinde neden olduğu aşınmayı net biçimde görebiliyoruz.

Aşağıdaki grafikte 1913 yılından sonra dolar değerindeki aşınmayı görüyoruz. 1913 yılında 1 doların reel alım gücün neredeyse yüzde 95 aşınmış durumda. Tersten izah edecek olursak 1913 yılında 5 cent’in değeri aşağı-yukarı günümüz 1 dolarına eşit. Doların değerindeki bu aşınmanın ana faili merkez bankası politikaları.

enflasyon Bitcoin Merkez bankaları politikaları, enflasyon ve Bitcoin ilişkisi nedir?

Lütfen Bkz: Alman bankalarının yüzde 58’i negatif faiz uyguluyor: Şimdi ne olacak?

Bitcoin’in arzı, merkez bankası gibi bir otorite tarafından kontrol edilmediği gibi maksimum Bitcoin sayısı da 21 milyon adet ile sınırlı. Bitcoin’deki algoritma BTC arzını 21 milyon adet ile sınırlı tutuyor. Yazının kaleme alındığı saatte piyasadaki toplam Bitcoin arzı 18,67 milyon adet. Geriye kalan miktar ise Bitcoin madencileri tarafından kazılmayı bekliyor. Kalan Bitcoin’leri çıkarmak ise 120 yıl süreceği tahmin ediliyor. Bu nedenle Bitcoin, dolar ve fiat paralar gibi para politikalarının etkisi ile değeri aşınmıyor. Bitcoin ve enflasyon ilişkisi oluşmuyor.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.