Loading...
btc
BTC
0.41%
Bitcoin
64.552,78 USDT
eth
ETH
0.25%
Ethereum
3.148,60 USDT
bch
BCH
0.15%
Bitcoin Cash
480,11 USDT
xrp
XRP
0.06%
Ripple
0,53 USDT
ltc
LTC
0.96%
Litecoin
84,03 USDT
bnb
BNB
0.65%
Binance Coin
612,76 USDT
sol
SOL
0.05%
Solana
147,86 USDT
avax
AVAX
-1.87%
Avalanche
35,69 USDT
ada
ADA
-0.67%
Cardano
0,47 USDT
dot
DOT
-0.13%
Poladot
6,92 USDT
doge
DOGE
0.13%
Doge Coin
0,15 USDT
shib
SHIB
0.25%
Shiba Inu
0,00 USDT

Kripto para konusunda Doğu ile Batı arasında ciddi bir fark var! Neden?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto paralar ve merkez bankası dijital para birimi hakkında Doğu ile Batı medeniyeti arasında ciddi farklılıklar bulunuyor. Doğu ve Batı medeniyetlerinin merkez bankası dijital para birimleri konusundaki yaklaşımları arasında neden ciddi farklar var?


Kripto para konusunda Doğu ile Batı arasında ciddi bir fark var! Neden?

Bitcoin, Ethereum ve Tether gibi kripto paralar belli bir algoritma çerçevesinde blockchain üzerinde işlem gören dijital para birimleridir. Kripto paralar; dolar, euro, yen ve yuan gibi klasik fiat para birimlerine kıyasla daha hızlı, güvenli ve ucuza transfer edilebiliyor. Milyarlarca dolar değerindeki Bitcoin’ler sadece bir tıkla ve oldukça ucuza transferi gerçekleşiyor. Kripto paraların blockchain destekli sahip olduğu bu teknoloji, zamanla merkez bankalarını cezbetti ve merkez bankaları kendi kripto paralarını üretmeye karar verdi.

Çin, Güney Kore ve Japonya merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çalışmalarına oldukça iddialı giriş yaptı. Kendi CBDC’lerini çıkardılar ve test uygulamalara başladılar. Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC) farklı kavramlarla açıklanabiliyor. Bazı analistler CBDC’lere “ulusal kripto para” demeyi tercih ediyor.

Lütfen Bkz: Çin Bitcoin’i ve madenciliği gerçekten niye yasaklıyor?

CBDC ile kendi yerel para birimlerini dijitalleştiren ülkeler, bir nevi kendi kripto paralarını Bitcoin gibi kripto paralara çevirdiler. Bu ülke vatandaşları kendi yerel para birimlerini blockchain ağları üzerinde harcayabilecek. Bu sayede para daha hızlı ve ucuza fon transferinde bulunabilecek.

Ancak CBDC trendine Doğu ülkelerinin oldukça istekli Batı ülkelerinin ise oldukça isteksiz olduklarını görüyoruz. FED, Bank of England, Avrupa Merkez Bankası ve Canada Merkez Bankası yer yer CBDC hakkında olumlu açıklamalar da bulunsa da CBDC konusunda ayak direttikleri bir gerçek. Batı medeniyetine ait merkez bankaları Doğu medeniyetine ait merkez bankalarına kıyasla CBDC çalışmalarını daha ağırdan alıyorlar.

En son Kanada Merkez Bankası, CBDC konusunda acelemiz yok açıklamasında bulundu.

Doğu ve Batı arasındaki bu temel fark “statüko korkusu” olabilir. Malum olduğu üzere dış ticarette ve finansal işlemlerde en yoğun kullanılan para birimleri; dolar, euro ve sterlin. Acaba Batı ülkeleri “küresel likidite” gücünü kaybetme korkusu yaşadıkları için CBDC konusunda ağır davranıyor olabilirler mi?

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.