okx_koinmedya
okx_koinmedya
Loading...
btc
BTC
-0.64%
Bitcoin
63.453,89 USDT
eth
ETH
-1.32%
Ethereum
3.174,40 USDT
bch
BCH
-0.51%
Bitcoin Cash
462,73 USDT
xrp
XRP
0.26%
Ripple
0,52 USDT
ltc
LTC
-0.38%
Litecoin
83,19 USDT
bnb
BNB
0.63%
Binance Coin
596,54 USDT
sol
SOL
-1.44%
Solana
135,78 USDT
avax
AVAX
-1.82%
Avalanche
34,64 USDT
ada
ADA
-0.36%
Cardano
0,46 USDT
dot
DOT
-0.21%
Poladot
6,57 USDT
doge
DOGE
-0.3%
Doge Coin
0,14 USDT
shib
SHIB
-0.41%
Shiba Inu
0,00 USDT

Ethereum akıllı sözleşme algoritması (smart contract) nedir?

Bu yazımızda Ethereum Akıllı sözleşme nedir ve nasıl çalışır (smart contract) sorusunun yanıtını vermeye çalışacağız. Blockchain endüstrisindeki
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethereum akıllı sözleşme algoritması (smart contract) nedir?  Halka açık Blockchain tarafından mümkün kılınan bir yeni teknoloji olan akıllı sözleşmeler (smart contract) anlaşılması terim çekirdek etkileşimini tanımlarken kısmen kafa karıştırdığından zordur.
Standart bir sözleşme, bir ilişkiyi genellikle yasalarca uygulanabilir bir kuralla belirler. Akıllı bir sözleşme ise kriptografik kodla bir ilişki kurar.


Ethereum akıllı sözleşme algoritması (smart contract) 

 

Farklı bir ifadeyle, akıllı sözleşmeler, oluşturuldukları şekilde tam olarak çalıştırılan programlardır.
İlk olarak 1993 yılında tasarlanan fikir, aslında bilgisayar bilimcisi ve şifreleme uzmanı Nick Szabo tarafından bir çeşit dijital satış makinesi olarak tanımlandı. Ünlü örneğinde, kullanıcıların verileri veya değerleri nasıl girebileceğini ve makineden bir çıktı alabileceğini belirtti. Bunun ise gerçek hayatta bir atıştırmalık veya bir meşrubat olduğunu açıkladı.
Basit bir örnekte, Ethereum kullanıcıları bir akıllı sözleşmeyi kullanarak belirli bir tarihte bir arkadaşına 10 Ether gönderebilirler.

 

ethereum-akilli-sozlesme-algoritmasi-smart-contract

Ayrıca bakınız: Ethereum Nedir?

Bu durumda, kullanıcı bir sözleşme oluşturacak ve verileri istenen sözleşmeyi uygulayabilmek için bu sözleşmeye girecektir.
Ethereum, akıllı sözleşmeler oluşturmak için özel olarak geliştirilmiş bir platformdur.
Ancak bu yeni araçların soyutlamada kullanılması amaçlanmamıştır. Ayrıca, “merkezi olmayan uygulamalar” ve hatta bütün “merkezsizleştirilmiş otonom şirketler” için yapı taşlarını da oluşturabilecekleri düşünülmektedir.

Smart Contract nasıl çalışır?

Ağın bir kişiden diğerine değer aktarması anlamında, temel akıllı sözleşmeler (smart contract) ilk destekleyenin Bitcoin olduğunu belirtmekte fayda var. Düğüm ağı yalnızca belirli koşullar sağlandığında işlemleri doğrular.
Ancak, Bitcoin’in para durumu sınırlıdır.


ilginizi çekebilir:Güncel Bitcoin ve Kripto Para Analiz Rehberi / Uzmanların Strateji ve Taktikleri: Nasıl yatırım yapılır, ne zaman alınır, ne zaman satılır?

ilginizi çekebilir: Ethereum 2.0 nedir? Ethereum 2.0 ETH fiyatlarını etkileyecek mi? Ethereum 2 hakkında bilmediklerimiz


Buna karşılık Ethereum, Bitcoin’in daha kısıtlayıcı dilini geliştiricilerin kendi programlarını yazabilmelerini sağlayan bir dil ile değiştirir.
Ethereum, geliştiricilerin kendi akıllı sözleşmelerini programlamaya izin verir. Dil, ‘Turing-complete’ şeklindedir, yani daha geniş bir dizi hesaplama komutunu destekler.

Smart contract neler yapabilir?

  • ‘Çoklu imza’ hesapları olarak işlev görür, böylece fonlar yalnızca gerekli bir yüzdesi kabul edildiğinde harcanır.
  • Kullanıcılar arasındaki anlaşmaları yönetebilir
  • Diğer sözleşmelere yardımcı olur (yazılım kitaplığının nasıl çalıştığına benziyor)
  • Alan adı kaydı bilgileri veya üyelik kayıtları gibi bir uygulama hakkındaki bilgileri saklayabilir

Sayılardaki Güç

Sonuç olarak, akıllı sözleşmelerin diğer akıllı sözleşmelerin yardımına ihtiyacı olması muhtemeldir.
Biri sıcak bir yaz gününde sıcaklığa dair basit bir bahse girdiğinde, kaputun altındaki bir dizi sözleşmeyi tetikleyebilir.
Bir sözleşme, hava durumunu belirlemek için dışarıdaki verileri kullanır. Bir başka sözleşme, şartlar yerine getirildiğinde ilk sözleşmeden elde edilen bilgilere dayanarak bahsi çözebilir.

Her bir sözleşmeyi yürütmek, gerekli hesaplama gücü miktarına bağlı olan Ether işlem ücretlerini gerektirir.
Bir kullanıcı veya başka bir sözleşme, yeterli işlem ücretine sahip bir mesaj gönderdiğinde, Ethereum akıllı sözleşme (smart contract) kodunu çalıştırır.

Ethereum Virtual Machine daha sonra akıllı sözleşmeleri ‘bytecode’ veya ağ tarafından okunabilen ve yorumlanabilen ikili sayı sisteminde (bir ve sıfır) dizisinde yürütür.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.