ABD ve Nijerya, Kripto Suçlarına Karşı Güç Birliği Yapıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

ABD ve Nijerya, yasa dışı finansman ve kripto suçlarıyla mücadele amacıyla “İkili Temas Grubu” kurarak kapsamlı bir iş birliği başlattı. ABD’nin Nijerya Büyükelçiliği ve Konsolosluğu resmi web sitesinde yapılan açıklamada, bu grubun iki ülke arasındaki ortaklığın bir göstergesi olduğu belirtildi.

İki ülkenin kolluk kuvvetleri bilgi paylaşımı yaparak yasa dışı finansman ve kripto bağlantılı siber suçları izleme, takip etme ve bu suçların sorumlularını adalete teslim etme hedefiyle ortak çalışmalar yürütecek. Ayrıca, kripto ile bağlantılı suçların önlenmesi için stratejiler geliştirecekler. ABD Adalet Bakanlığı’nın da Nijerya’nın siber suç soruşturmaları ve kovuşturmalarına destek vereceği belirtildi. Ortaklık kapsamında Nijerya, kripto suçlarını daha etkili bir şekilde takip edebilmek için ABD tarafından sağlanacak eğitim ve teknolojiye erişim sağlayacak.

Bu iş birliği, Nijerya’nın geçtiğimiz dönemde kripto borsalarına yönelik düzenlemeleriyle paralel bir şekilde şekilleniyor. Hükümet, bir dönem kripto para kullanımını para biriminin değer kaybetmesinde etkili bir unsur olarak göstererek sektöre yönelik baskıcı bir tutum sergilemişti.

Nijerya’da Kripto Kullanımı Hızla Artıyor

Nijerya hükümetinin kriptoya karşı önceki olumsuz yaklaşımına rağmen, ülkedeki kripto kullanımı hızla artmaya devam ediyor. Chainalysis’e göre, Nijerya, küresel kripto adaptasyonunda Hindistan’ın ardından ikinci sırada. Ülkedeki yüksek enflasyon ve Naira’nın değer kaybı gibi ekonomik zorluklar, kripto ve stablecoin’lere olan ilgiyi artıran başlıca etkenler arasında yer alıyor.

Nijerya hükümeti ise bu artan ilgiyi düzenlemek amacıyla adımlar atmaya başladı. Örneğin, Ağustos ayında Nijerya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bazı yerel kripto borsalarına lisans vererek sektörü düzenlemeye yönelik ciddi bir adım attı. Ayrıca, hükümetin kripto işlemlerine vergi getirmeyi planladığına dair raporlar mevcut.

ABD, Küresel Kripto Suçlarına Müdahil Oluyor

Bu ortaklık, ABD’nin küresel kripto suçlarına karşı daha aktif bir rol üstlenmeye başladığının göstergesi olarak değerlendiriliyor. FBI raporlarına göre, 2023’te yatırım dolandırıcılıklarının %87’sinin kriptoyla bağlantılı olduğu, toplamda 3.96 milyar dolarlık zarara neden olduğu bildirildi. Genel olarak kripto dolandırıcılıkları, 2022’ye kıyasla %45 artarak 5.6 milyar doları aştı.

ABD’deki en dikkat çekici olaylardan biri, geçtiğimiz Cuma günü bir ABD hükümetine ait kripto cüzdanının hack’lenmesiydi. Cüzdandan 20.7 milyon dolar çalınmasına rağmen, hackerlar bilinmeyen bir sebeple 19.3 milyon doları iade etti.

Kripto suçlarına yönelik vakaların bir kısmının ABD tarafından yaptırım uygulanan devlet destekli aktörlerce gerçekleştirildiği düşünülüyor. Bu aktörler, yasa dışı kripto fonlarını aklayarak yaptırımları aşmaya çalışıyor. ABD ve Nijerya’nın ortaklığı, bu tür tehditlere karşı ülkelerin daha hızlı ve etkin yanıt verebilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.