Kripto, Stabilcoin ve CBDC: Japonya’nın Dijital Dönüşümü

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Japonya, 2030 civarında merkez bankası dijital para birimi (CBDC) tanıtmaya hazırlanıyor. Bu gelişme, Ripple yatırımcıları için umut verici bir fırsat olarak görülürken, bazı skeptikler için ise nakit paranın otoriter bir şekilde kontrol altına alınması anlamına geliyor.

Nakit Para ve Dijitalleşme

Son yıllarda Japonya’da, “nakit kraldır” anlayışının yerini giderek dijital ödeme sistemlerine bırakmaya başladığı gözlemleniyor. Tokyo gibi büyük şehirlerde, restoranlar fiziksel para kabul etmemeye başladı. Bu durum, nakitsiz bir topluma doğru giden bir eğilimi işaret ediyor. Bu değişim, dünya genelindeki siyasi hareketlerle paralellik gösteriyor.

Nakit para yerine dijital ödeme sistemlerinin benimsenmesi, kripto paralar, stabilcoinler ve CBDC’ler konularını da gündeme getiriyor. Nikkei Fintech gazetecisi Shinichi Morikawa, Japonya’nın bu konuda hızlı bir şekilde benimseme sürecine girebileceğini düşünüyor.

Avrupa’nın Öncülüğünde Japonya’nın CBDC Hamlesi

Morikawa, Tokyo’da düzenlenen bir fintech etkinliğinde yaptığı açıklamada, Avrupa’nın CBDC konusundaki hareketlerinin Japonya için bir katalizör olacağını belirtti. Avrupa’da 2028’de CBDC’lerin tanıtılması bekleniyor ve Morikawa, Japonya’nın bu süreçten sonra 2030 civarında kendi CBDC’sini tanıtacağını ifade etti.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), bu konuda yaptığı açıklamalarla dikkat çekiyor. 2020’de bir temel bildiri yayınlayan BOJ, 2024’te “Merkez Bankası Dijital Para Deneyleri Pilot Programı İlerleme Raporu”nu yayımladı. Bu gelişmeler, kripto destekçilerini heyecanlandırdı.

Ripple Yatırımcılarının Umutları

Ripple, Japonya’da ve dünya genelinde bankalarla işbirliği yapıyor ve stabilcoinler çıkarma planları yapıyor. Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, Japonya’nın kripto altyapısını övgüyle bahsetse de, sosyal medyada XRP ile ilgili yayılan yanlış bilgiler dikkat çekiyor. SBI Holdings’in CEO’su Yoshitaka Kitao’nın Ripple’ın en büyük dış hissedarı olduklarını söylemesi, XRP yatırımcıları için bir umut ışığı olarak görülüyor.

Ancak bu durum, sadece finansal kazanç beklentisinden ibaret değil. CBDC’ler ile birlikte ortaya çıkan otoriter kontrol endişeleri de var.

CBDC’lerin Otoriter Yanları

Sosyal medyada, CBDC’lerin bireylerin alım-satım işlemlerini doğrudan kontrol etme yetkisine sahip olabileceği ve AI algoritmalarıyla belirli kişilerin veya ürünlerin satın alımını engelleyebileceği konusunda uyarılar yapılıyor. BOJ’nin belgelerine göre, Japonya’da doğurganlık oranının düşmesi ve yaşlanan nüfus, nakit dolaşımının maliyetini artırıyor. Bu durum, nakit paranın gelecekte daha da zor erişilebilir hale geleceği endişesini doğuruyor.

Morikawa’nın 2030 tarihine işaret etmesi, Birleşmiş Milletler’in “2030 Ajandası” ile bağlantılı olan bazı Japon vatandaşları için kaygı verici. Bazılarına göre, CBDC, Japonya’nın sosyal kimlik sistemi olan “My Number” ile entegre edilecek.

Sonuç: Gelecek Korkutucu mu?

Dünyada CBDC’lerin benimsenmesi durdurulamaz bir hareket olarak görülse de, bazı Japonlar için nakit, değerli metaller ve gerçek peer-to-peer kripto paralar daha güvenli bir çözüm olarak öne çıkıyor. Japonya’nın geçmişe dayanan nakit kültürü, bu yeni dijital dönemde nasıl bir denge kuracağını belirleyecek.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.