Kripto paralar ve hisse senetleri: Yeni bir korelasyon dönemi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Kripto paralar ile ABD hisse senetleri arasındaki korelasyon, dikkat çekici bir seviyede. Son yapılan bir korelasyon çalışması, her iki ekosistemin de paralel hareket ettiğini gösteriyor; bu da hisse senetlerini etkileyen makroekonomik değişkenlerin, kripto pazarını da şekillendirdiğini ortaya koyuyor.

ABD Merkez Bankası Faiz İndiriminin Kripto ve Hisse Senetleri Üzerindeki Etkisi

Bunu daha iyi anlamak için, en büyük 100 kripto varlık ile S&P 500 Endeksi arasındaki 40 günlük korelasyon katsayısının yaklaşık 0.67 olduğu belirtilebilir. Bloomberg verilerine göre, bu seviyenin yalnızca 2022’nin ikinci çeyreğinde 0.72’yi aştığı kaydedildi. Bir okuma 1’e ulaştığında, varlıkların mükemmel bir korelasyon içinde olduğu anlamına gelirken, eksi 1 okuması bunun tersini ifade ediyor.

Geçtiğimiz hafta, hem geleneksel finans piyasasında hem de Merkeziyetsiz Finans (DeFi) alanında heyecan verici gelişmeler yaşandı. 18 Eylül’deki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, ABD Merkez Bankası 50 baz puanlık bir faiz indirimi açıkladı.

Bu haberin ardından, Bitcoin (BTC) fiyatı 64,000 doların üzerine çıkarak 63,518.59 dolara kadar yükseldi ve son 24 saatte %0.84’lük bir artış kaydetti. Benzer şekilde, para politikasındaki gevşeme, birçok ABD hisse senedinin yeni zirvelere ulaşmasına neden oldu. Daha önce, bu hisselerin çoğu, Kamala Harris ile Donald Trump arasındaki ilk başkanlık tartışmasının ardından kayıplar yaşamakta idi.

Fed açıklamasından yaklaşık bir hafta önce, bu hisse senetleri büyümeye başlamıştı. Kripto borsası Coinbase Global Inc. (NASDAQ: COIN) hisseleri %5.3 artarak tartışma öncesi 157 dolarlık fiyatına geri döndü. Ayrıca, MicroStrategy Inc. (NASDAQ: MSTR) hisseleri, daha önce 125 doların altına düşmesine rağmen daha sonra 129 dolara yükseldi.

Ekonomik Veriler BTC’yi 71,000 Doların Üzerine Çıkartabilir

Bu gelişmeler, ABD ekonomik verileri ile piyasa görünümü arasındaki ilişkiyi vurguluyor. Yatırımcılar, borçlanma maliyetleri üzerinde bir benchmark belirleyerek gelecekteki olası faiz indirimlerinin kapsamı ve hızını gözlemleyebilirler. Orbit Markets’ın kurucu ortağı Caroline Mauron, kripto fiyatlarının şu anda makro faktörler tarafından yönlendirildiğini ve bu durumun Fed’in gevşeme döngüsü boyunca devam etmesini beklediklerini belirtti.

Bu yeni hafta, Fed yetkililerinin yorumları dahil olmak üzere yeni ekonomik verilerin açıklanmasıyla başlayacak. Merkez bankasının tercih ettiği enflasyon ölçüsü, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksidir. Sonuç olarak, hem geleneksel hem de DeFi piyasalarında daha olumlu bir momentum oluşabilir.

Bazı uzmanlar, BTC’nin son altı ayda konsolidasyona sıkıştıktan sonra büyük bir boğa koşusunun eşiğinde olduğunu düşünüyor. Pazartesi günü 64,200 dolarlık önemli bir direnç seviyesine ulaşan BTC fiyatı, 200 günlük Hareketli Ortalama ile çakıştı. Bu nedenle, önümüzdeki haftalarda 200 günlük MA ve 64,000 dolarlık seviyenin üzerinde sürekli kapanışlar, 71,000 dolarlık seviyenin üzerine çıkışı garanti edebilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.