Bitcoin madenciliğinde merkezileşme krizi: %51 saldırısı tehlikesi büyüyor

Madencilerden Bitcoin için iyi haber! Yeni bir ATH kaydedildi!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Kripto topluluğunda Bitcoin’in artan merkezileşmesine ilişkin endişeler artıyor ve bazılarının dünyanın ilk dijital varlığının temel ilkelerini tehdit edebileceğinden korkuluyor.

Foundry ve AntPool Bitcoin Madencilik Havuzlarına Hakim

BTC.com’dan alınan son veriler, iki madencilik havuzunun – Foundry USA ve AntPool – şu anda Bitcoin’in toplam ağ hashrate’inin yaklaşık %57’sini kontrol ettiğini ortaya koyuyor.

Bitcoin madencilik havuzları, bireysel madencilerin bir bloğun madenciliğini yapma olasılığını artırmak için hesaplama güçlerini birleştirdikleri işbirlikçi ağlardır. Bakım ücretleri düşüldükten sonra, ödüller katılımcılar arasında katkıda bulundukları hash gücüne göre dağıtılır.

Zaman içinde bu havuzlar, tek başına madenciliğin öngörülemeyen ödüllerine kıyasla daha istikrarlı bir gelir sunarak popülerlik kazanmıştır. Bununla birlikte, manzara artık şiddetli rakipler olan Foundry ve AntPool tarafından giderek daha fazla domine edildi. BTC.com’dan alınan veriler, toplam Bitcoin ağ hashrate’inin 651 EH/s civarında olduğunu, Foundry’nin 215,79 EH/s ve AntPool’un 153,55 EH/s katkıda bulunduğunu göstermektedir.

bitcoin Bitcoin madenciliğinde merkezileşme krizi: %51 saldırısı tehlikesi büyüyor

Bazı uzmanlar Foundry ve AntPool arasındaki rekabetin jeopolitik sonuçları olabileceği konusunda uyarıyor. Grayscale’in ana şirketi olan Digital Currency Group’a ait Foundry USA, ABD’nin çıkarlarıyla uyumludur. Buna karşılık, Çinli Bitmain Technologies tarafından işletilen AntPool, Çin’in etkisini yansıtıyor.

Bitcoin madenciliğinin giderek merkezileşmesi kripto paranın geleceğine ilişkin endişeleri artırıyor. Bitcoin geliştiricisi Luke Dashjr daha önce büyük madencilik havuzlarının yarattığı tehlikelere karşı uyarıda bulunmuştu. Merkezileşmenin Bitcoin’in merkezi olmayan doğasını tehlikeye attığını, potansiyel olarak sansür ve kontrol sorunlarına yol açtığını savunuyor.

Dolayısıyla, tek bir havuz ağ hashrate’inin %50’sinden fazlasını kontrol ederse, potansiyel olarak %51’lik bir saldırı başlatabilir ve ağın bütünlüğünü zayıflatabilir. Şu anda hiçbir havuz böyle bir güce sahip olmasa da, etkinin birkaç havuz arasında yoğunlaşması Bitcoin ağında işlem sansürü örneklerine yol açmıştır.

Birçok madencilik havuzu, ekonomik yaptırımlara uymalarını gerektiren düzenlemelere tabidir. Örneğin, 2023 yılında F2Pool, Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) listesine uygun olarak işlemleri sansürlemiş ancak daha sonra Bitcoin topluluğundan gelen tepkiler üzerine bu eylemi tersine çevirmiştir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.