Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Varlık yönetim firması ve ETF ihraççısı Fidelity, Solana tabanlı bir spot ETF için resmi olarak S-1 tescil başvurusunu ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sundu. Bu borsa yatırım fonu, kullanıcılar için staking seçeneklerini de içerecek olmasıyla dikkat çekiyor.
Fidelity, SOL ETF’ye göz diken tek firma değil. Cuma günü VanEck, 21Shares, Bitwise, Grayscale, Canary Capital ve Franklin Templeton da dahil olmak üzere birçok şirket, SOL ETF S-1 değişikliklerini sundu. Haziran 2024’te spot Solana ETF için başvuran ilk ABD şirketi olan VanEck, aynı gün düzeltilmiş S-1 başvurusunu sunan son firma oldu.
Fidelity, Spot SOL ETF Yolunda İlerliyor
Fidelity, Cuma günü ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) S-1 beyanını sundu. Firma, önerilen “Fidelity Solana Fonu”nun bir Delaware kanuni tröstü olarak faaliyet göstereceğini bildirdi. ETF’nin amacı, 15 saniye sonra hacim ağırlıklı medyan fiyatı hesaplayan Fidelity Solana Referans Oranı Endeksi’ne dayalı olarak SOL’un performansını yansıtmaktır. Bu endeks, uygun spot piyasalardan fiyat verilerini toplar ve SOL’un ABD doları cinsinden gerçek zamanlı değerini yansıtır.
ETF ihraççısı, fonun SOL’u saklamayı ve onaylanmış sağlayıcılar aracılığıyla bazı varlıklarını stake ederek ek getiri elde etmeyi hedeflediğini açıkladı. Ortaya çıkan staking ödülleri gelir olarak kabul edilecek ve buna göre dağıtılacaktır. Fidelity, tüm SOL’u tröst adına ayrılmış hesaplarda saklayacak bir saklayıcı (custodian) atadı. Şirkete göre, varlıkların çoğu soğuk depolamada tutulacak, sınırlı miktarda SOL ise işlemler için sıcak cüzdanlarda bulunacak.
Firma ayrıca hisseleri Cboe BZX Borsası’nda listelemeyi planlıyor, ancak hisse senedi sembolü henüz açıklanmadı. Fidelity’ye göre, hisseler büyük bloklar halinde (“Sepetler” olarak adlandırılır) oluşturulacak ve geri alınacak olup, bu işlemler genellikle yetkili katılımcılar tarafından SOL veya nakit kullanılarak yapılacak. Varlık yönetim firması, günlük net varlık değerinin (NAV) SOL fiyatlandırmasında uygulanan aynı endeks yöntemi kullanılarak hesaplanacağını ekledi. Başvuru ayrıca, fonun SOL varlıklarına bağlı yıllık bir sponsorluk ücretini de ortaya koydu, ancak yüzdesi henüz açıklanmadı. Fidelity, bu ücretin olağandışı maliyetler ve staking ödüllerinden saklayıcıya ödenen ayrı bir staking ile ilgili ücret hariç, çoğu standart işletme giderini karşılayacağını belirtti.
Fidelity’nin iştiraki FD Funds Management LLC, ürünün sponsoru olacak. Firma, Tröst’ün kaldıraç, türev veya karmaşık enstrümanlar kullanmayacağını ve geleneksel yatırımcılar için yapısını basit tutacağını ifade etti. Varlık yönetim şirketine göre, saklayıcı tüm özel anahtarları kontrol edecek ve sponsor staking faaliyetlerini denetleyecek ve güvenliği yönetecek. Staking edilmiş SOL dahil olmak üzere Tröst’ün varlıkları, FDIC veya SIPC sigortası tarafından korunmamaktadır.
Momentumu başlatmak için, bir sponsor iştiraki fonu kurmak üzere tek bir “Tohum Payı” satın aldı. Fidelity ayrıca, Tröst’ün 1940 Yatırım Şirketi Yasası kapsamında tescilli olmadığını, bu da yatırımcıların bu yasaya tabi geleneksel yatırım fonları veya ETF’lere verilen aynı düzenleyici korumaları almayacakları anlamına geldiğini açıkladı. Satışlar başlamadan önce Tröst’ün SEC’den tescil onayı alması gerekiyor. Fidelity, Tröst’ü “gelişmekte olan bir büyüme şirketi” olarak etiketleyerek, başlangıçta azaltılmış raporlama kurallarını takip etmesine olanak tanıdı.
SEC, ETF İhraççılarını S-1 Dosyalarını Güncellemeleri Konusunda Uyarıyor
Bu son başvuru, ABD SEC’in geçen hafta spot Solana ETF ihraççılarına S-1 dosyalarını Haziran ayına kadar güncellemeleri yönündeki direktifinin ardından geldi. Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas, o dönemde ajansın bu talebinin, bazı ürünleri onaylama olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdiğini ve spot SOL ETF’lerinin faaliyete geçmesi için iki ila dört aylık bir zaman çizelgesi verdiğini söylemişti. Bloomberg analisti James Seyffart ise Solana ETF onayının gelecek hafta kadar yakın zamanda gelmeyeceğinden şüphe duyuyor. Seyffart, “SEC ve ihraççılar arasında detayları netleştirmek için bir ileri geri süreç olması gerektiğini düşünüyorum, bu yüzden şüpheliyim. Bitcoin ETF lansmanını hatırlayanlar varsa, lansmandan önceki birkaç ayda ÇOK SAYIDA başvuru olmuştu,” dedi.
Düzenleyici kurumun ayrıca, ihraççıları ayni itfalar ve ihraççıların staking’e nasıl yaklaşacakları konusundaki dili güncellemelerini istediği bildirildi. Firmalar, ajansın Ethereum ve Solana staking ETF’lerini onaylamasını savunuyorlardı, bu da sahiplerine staking getirisi kazandıracaktı.
SEC, spot Bitcoin ve Ethereum ETF’lerini ve çeşitli karma kripto-hisse fonlarını zaten onayladı. VanEck, 21Shares ve Canary Capital gibi ETF ihraççıları, yakın zamanda ajansı “ilk başvuran” yaklaşımını uygulamaya çağırmış, yani SEC’in finansal ürünleri geliş sırasına göre onaylamasına öncelik vermesini talep etmişlerdi.