Trump ve Putin Zirvesinden Ukrayna Barışı Çıkmadı: Bir Milyondan Fazla Can Alan Savaş Durmadı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Alaska’da gerçekleştirdiği özel zirve, Ukrayna’daki savaşı sona erdirecek veya Rusya’ya yönelik yaptırımları durduracak herhangi bir anlaşma olmadan sona erdi. Anchorage’daki bir Hava Kuvvetleri üssünde gerçekleşen ve iki liderin 2019’dan bu yana ilk yüz yüze görüşmesi olan üç saatlik toplantı, kamuoyuna yapılan vaatlere rağmen somut bir sonuç getirmedi.

Boş Sözler ve Sonuçsuz Bir Zirve

Zirvenin ardından her iki lider de basına kısa ve belirsiz açıklamalar yaptı. Trump, birçok konuda anlaştıklarını ancak “büyük” meselelerde henüz bir sonuca varamadıklarını belirtti. “Bir anlaşma olana kadar anlaşma yoktur” diyerek, üç saat süren görüşmelerin sonuçsuz kaldığını özetledi. Putin ise, herhangi bir somut ilerleme sunmadan, Ukrayna ve Avrupalı ortaklarını elde edilen “ilerlemeyi” engellememeleri konusunda uyardı. Zirveden sonra basına soru sorma fırsatı verilmedi, herhangi bir belge imzalanmadı. İki lider de mikrofonlar önünde muğlak sözler sarf etmekle yetindi.

Zirvenin en dikkat çekici detayı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in toplantıya davet edilmemesiydi. Bu durum, Kiev ve Avrupa başkentlerinde, Trump’ın Rusya’nın Ukrayna topraklarının yaklaşık %20’sini elinde tutmasına izin verebileceği yönündeki endişeleri artırdı. Trump, endişeleri gidermeye çalışarak, “Ukrayna adına müzakere yapmak için burada değilim, sadece herkesi masaya oturtmak istiyorum” dedi. Ancak bu sözler, aynı gün Rus füzesinin Dnipropetrovsk bölgesini vurarak bir kişinin ölümüne neden olmasını engelleyemedi. Zelenskiy ise sosyal medyadan “Savaşı bitirme zamanı ve gerekli adımlar Rusya tarafından atılmalı. Amerika’ya güveniyoruz” mesajını paylaştı.

Putin Kazanımı Aldı, Trump Sorgulama Altında

Zirve, diplomatik bir atılım getirmese de, Putin için büyük bir imaj zaferi oldu. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Ukraynalı çocukların sınır dışı edilmesi suçlamasıyla hakkında çıkardığı tutuklama kararına rağmen, Putin bir dışlanmış olarak değil, ABD ile tekrar masaya oturan önemli bir aktör olarak algılanmayı başardı. UCM’nin yargı yetkisi iki ülkeyi de kapsamadığı için tutuklama kararının zirve üzerinde bir etkisi olmadı.

Trump, Putin’i uçak merdivenlerinde el sıkışarak ve koluna dokunarak karşıladı, ardından ikili, Trump’ın limuziniyle zirve alanına gitti. Bu görüntüler, Moskova tarafından Batı’nın kendilerini izole etme çabalarının başarısız olduğunu iddia etmek için kullanılıyor.

Zirveden somut bir sonuç çıkmaması, “24 saat içinde savaşı bitireceğini” iddia eden Trump’ı da zor durumda bıraktı. Trump, daha önce Alaska görüşmelerini küçümseyerek, “Eğer bu iyi giderse, üçlü zirve bugünden daha önemli olacak” demişti. Ancak şu an itibarıyla, ne ateşkes ne de yeni bir toplantı tarihi belirlendi. Savaşın her iki tarafında da kayıpların 1.2 milyon civarında olduğu tahmin edilirken, zirve kameralar ve dikkatle seçilmiş sözler dışında hiçbir şey üretmedi.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.