Cardano ve Bitcoin El Ele: DeFi’de Yeni Dönem Başlıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson, Bitcoin ağının en büyük merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemine ev sahipliği yapabileceğine inanıyor. Hoskinson, X platformundaki bir gönderisinde, DeFi’nin Bitcoin’de Ethereum ve Solana’yı gölgede bırakacak kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Bu açıklama, Cardano’nun BitcoinOS Grail Bridge entegrasyonu ile Bitcoin ekosistemine dahil edilmesinin ardından geldi.

Hoskinson, BitcoinOS ile Cardano’nun Bitcoin’e erişim sağlayarak, Bitcoin geliştiricilerine hibrit Cardano/Bitcoin uygulamaları geliştirme ve işlem ücretlerini BTC ile ödeme fırsatı sunacağını ifade etti. Bu gelişme, Hoskinson’ın Bitcoin’e bakış açısında bir değişiklik olduğunun da sinyalini veriyor. Geçmişte, kripto endüstrisinin Bitcoin olmadan da varlığını sürdürebileceğini söyleyen Hoskinson, artık Bitcoin’in yenilikleri kucakladığını düşünüyor.

DeFi ve Akıllı Sözleşmeler Bitcoin Ekosistemine Geliyor

Bu iş birliğinin merkezinde, Cardano’nun BitcoinOS ile entegrasyonu yer alıyor. BitcoinOS, sıfır bilgi (zk) tabanlı bir köprü protokolü olan Grail Bridge ile, Bitcoin kullanıcılarının diğer blockchain ağlarıyla etkileşimde bulunmasını sağlıyor. Bu sayede, Bitcoin’in güvenliği ve likiditesi Cardano uygulamaları için kullanılabilir hale geliyor. Cardano, BitcoinOS ile bu tür bir iş birliğine giren ilk katman-1 ağ oldu.

Hoskinson’a göre bu adım, Bitcoin likiditesini diğer blockchain ekosistemlerine taşıyarak BTC sahiplerinin DeFi, GameFi ve akıllı sözleşmeler gibi alanlarda yer almasına olanak tanıyacak.

DeFi’ye Yönelik Bitcoin Ekosistemindeki Zorluklar

Bugüne kadar Bitcoin ağındaki DeFi faaliyetlerini artırmak isteyen birçok geliştirici çeşitli katmanlar inşa etse de, Bitcoin’in sınırlı programlanabilirliği nedeniyle bu projeler sınırlı kaldı. Örneğin, DefiLlama verilerine göre Bitcoin’in toplam kilitli değer (TVL) 2.1 milyar dolar seviyesinde, bu değer Ethereum’da 47 milyar dolar, Solana’da ise 6.48 milyar dolar.

Bitcoin Eğitim Projesi Yeniden Başlıyor

Hoskinson ayrıca, 2013 yılında başlattığı Bitcoin Eğitim Projesi’ni (BEP) 2025 yılına kadar yeniden canlandırmayı ve yeni bir eğitim programı sunmayı planlıyor. Bitcoin geliştiricilerine yönelik Aiken dilinde eğitim oturumları da düzenlemeyi planlayan Hoskinson, bu sayede Cardano ve Bitcoin ile uyumlu merkeziyetsiz uygulamaların geliştirilmesini kolaylaştırmayı hedefliyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.