Trump’ın Fed Üzerindeki Gölgesi: Korkutucu Senaryolar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Donald Trump’un Federal Reserve üzerinde kontrol sağlaması, ekonomik bir kabus yaratabilir. En kötü senaryoları hayal edin: hızla artan kamu borcu, küresel ticaretin çökmesi ve demokratik kuralların erimesi.

Ancak Trump’ın Fed’e müdahale etmesi? Bu daha da kötü. Politize olmuş bir merkez bankası, ekonomik istikrar için felaket olur ve Trump bunun peşinde.

Trump’ın Fed’e Müdahalesi: Ekonomik Felaketin Eşiği mi?

Son günlerde Bloomberg, Trump’a Fed politikalarına müdahale edip etmeyeceğini sordu. Trump, bunu alaycı bir dille geçiştirdi. Fed Başkanı rolünü “hükümetteki en büyük iş” olarak tanımladı ve “ayda bir kez geliyorsun, faiz oranlarını belirlemek için bir madeni para atıyorsun ve tanrı gibi muamele görüyorsun” dedi.

Trump, Jerome Powell’dan daha iyi Fed’i anladığını iddia ediyor—kendi atadığı kişi. Yasal olarak, Powell’ı görevden almak veya terfi ettirmek zor olsa da, bu konuda girişimde bulunmayacağı anlamına gelmiyor.

Powell’ın görev süresi 2026’da sona erdiğinde, Trump onun yerine kendi emirlerine uyan birini atayabilir. Doğrudan kontrol olmadan bile, Fed’e sürekli yaptığı eleştiriler piyasaları istikrarsızlaştırabilir.

Fed’in Yetkisini Sarsmak Trump, Fed’in itibar kaybetmesinden endişe etmez. Fed’in bağımsızlığına olan güven, enflasyonu ve istihdamı kontrol altında tutar. Bu, Fed’in hedeflerine minimum ekonomik acı ile ulaşabilmesini sağlar.

Pandemi sırasında enflasyon fırladığında, Fed yavaşça faiz oranlarını artırdı ve iş kayıplarını düşük ve kısa süreli tuttu. Ancak Trump’ın Fed ile oynaması, bu dengeyi bozabilir; politika yapıcıları daha sert ve hızlı faiz artışlarına zorlayabilir, bu da iş kayıplarına ve üretimde düşüşe yol açabilir. Eğer Fed enflasyonun uzun süre sürmesine izin verirse, işçiler ve tüketiciler sıkıntı çeker ve sonunda bir durgunluk yaşanır.

Bu “müdahale etmeme” yaklaşımı yalnızca Amerika’ya özgü değil. Çoğu büyük ekonomi, merkez bankalarının bağımsızlığına saygı duyar. Yasama organları genel hedefleri belirler, ancak merkez bankaları siyasi etkenlerden bağımsız hareket eder.

Bu durum, 1990’lardan bu yana böyle devam etmektedir ve bunun sonucunda istikrarlı enflasyon oranları elde edilmiştir. Trump, risklerin farkında değil veya umursamıyor; ancak bu bir oyun değil ve seçmenlerin dikkatli olması gerekiyor.

Fed İtibarı Riskte

Trump’ın Ekonomiye Etkisi Bu ayın başında, Fed Başkanı Powell ve Fed yönetimi, ABD ekonomisi için “yumuşak iniş” hedefiyle faiz oranlarını %0.5 oranında düşürdü. Ancak bu faiz indirimi, yıllar içinde Fed faiz indiriminden sonraki en büyük istihdam artışlarından biri olan Eylül ayı istihdam raporuyla takip edildi.

Hazine tahvili getirileri, enflasyon beklentileri ve uzmanların “vade prim” olarak adlandırdığı oranlar fırladı. Eleştirmenler, bunun Fed’in bir hatasını işaret ettiğini söylüyor, ancak tarihsel olarak bu erken bir yargıdır.

18 Eylül’den bu yana uzun vadeli tahvil getirileri fırladı ve enflasyon beklentileri arttı. Uzun vadeli tahvillere sahip olmanın getirdiği ek ödeme olan vade primleri yükseldi.

Bazı analistler, bu durumu Trump’ın anketlerdeki yükselişi ve büyük bütçe planları vaadi ile ilişkilendiriyor. Tüm bu hareketler, Fed’in faiz indirimi tarihine yakın bir zamanda başladı ve endişeleri körükledi.

Bespoke Investment Group, Fed’in 1994’ten bu yana faiz indirdiği 35 kezden, bu durumun 10 yıllık getirideki en büyük üçüncü artış olduğunu söylüyor. 2001 Kasım ve 2008 Haziran’daki faiz indirimleri sırasında daha büyük sıçramalar yaşandı.

10 yıllık TIPS üzerindeki enflasyon oranının, yani enflasyon beklentilerini ölçen oran da 25 baz puan artarak %2.35’e yükseldi ve Fed’in %2 hedefinden daha da uzaklaştı.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.