Ethereum Ağı’nda Staking: Yükselen Ether Miktarının Ekosistem Üzerindeki Etkisi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Ethereum ağı, 2024 yılında doğrulayıcı sayısı ve stake edilmiş Ether miktarında yeni zirvelere ulaşarak sürekli bir büyüme göstermeye devam ediyor. Ancak bu durum, ekosistem için uzun vadede en iyi sonuç olmayabilir. Beacon Chain verilerine göre, stake edilmiş Ether miktarı bu yıl 6 milyondan fazla artarak 2 Ekim’de 34 milyonun üzerine çıktı.

Labrys’in kurucu ve CEO’su Lachlan Feeney, bu büyümenin, sistemin tasarımından kaynaklandığını belirtiyor. Feeney, “Daha fazla ETH stake edildiğinde, tüm stake edenler için getiri azalıyor. Ancak Ethereum ekosisteminin stake edilmiş Ether miktarını artırmak gibi bir amacı yok” diyor.

Stake Edilmiş Ether’in Artışı ve Sonuçları

Şu an itibarıyla Ether’in yaklaşık %28.43’ü, yani 120.39 milyonun üzerinde bir miktar stake edilmiş durumda. Ocak ayında bu oran %23.8 iken, son 10 ayda %5.1 artış gösterdi. Feeney, stake edilmiş Ether miktarının, ağ için olumlu olan sınırı geçtikten sonra daha fazla artışın anlamlı güvenlik katkısı sağlamayacağını vurguluyor.

Feeney, “İdeal stake edilmiş ETH miktarının ne olduğu tam olarak bilinmiyor ama bir sınır var. Kişisel olarak bu sınırı çoktan aştığımızı düşünüyorum” diyor. Mart ayında bir milyon doğrulayıcı ve 32 milyon Ether stake edildiğinde, bu durumun Ethereum ekosistemine sorun yaratabileceği konusunda endişeler dile getirildi.

Çok Fazla Stakingin Riskleri

Venture yatırımcısı ve Ethereum savunucusu Evan Van Ness, stake edilmiş Ether miktarının “çok fazla” olduğunu belirtirken, staking havuzunu yöneten Gabriel Weide, çok fazla doğrulayıcının “başarısız işlemlere” yol açabileceğini öne sürdü.

Feeney, “Daha fazla ETH stake edildiğini düşünmek mantıklı gibi görünse de, bunun aşırıya kaçması, örneğin tüm ETH’nin %100’ünün stake edilmesi arzu edilen bir sonuç değil” diyor. Gerçi bu senaryo pek olası görünmüyor, ancak %90, %80 veya %70 gibi yüksek oranların da ağ için ideal bir sonuç oluşturmayacağını vurguluyor.

Uygulamalar ve Ekosistem Dinamikleri

Feeney, stake edilmiş Ether miktarının artmasının önemli bir sorunu beraberinde getirebileceğini belirtiyor: “ETH bulunmadığında, işlem ücreti ödemek mümkün olmuyor. Kullanıcılar, ETH’nin kullanıldığı her uygulamada stETH, cbETH ve swETH gibi likit staking token’larını kullanmak zorunda kalacak” diyor. Bu durum, kullanıcıları gereksiz riskler içeren bir seçim yapmaya zorlayabilir.

Stake etme ilgisi artarken, Ether’in fiyatı 12 Mart’taki 4,000 dolarlık zirvesinden bu yana düşüş gösterdi ve 24 Ekim itibarıyla fiyatı yaklaşık 2,500 dolar seviyelerinde seyrediyor. Ethereum ekosisteminin sürdürülebilirliği ve kullanıcıların güvenliği açısından, stake edilmiş Ether miktarının dikkatlice izlenmesi gerektiği açıktır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.