Norges Bank, CBDC’de Hızlanmayı Reddetti: “Geride Kalmıyoruz!”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Norveç Merkez Bankası, Norges Bank, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirme yaklaşımını sürdürüyor. Ayrıca, bankanın gelecek yıl önerileri tamamlamayı planladığı belirtildi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Pal Longva, Norveç’in diğer ülkelerin gerisinde kalma konusunda endişeli olmadığını ifade etti.

CBDC Sürecinde Acele Yok

Oslo’da gerçekleşen bir röportajda Longva, Norveç’te CBDC sürecini hızlandırmak için bir “aciliyet” hissetmediklerini vurguladı. Bu açıklama, Avrupa Merkez Bankası’nın potansiyel dijital para birimi tanıtımına hazırlık yaptığı bir dönemde geldi. Longva, “CBDC çabalarında geri kaldığımızı düşünmüyorum,” dedi. Bankanın şu anda hem perakende hem de toptan CBDC versiyonlarını incelediği ifade edildi.

Longva, son dönemde birçok merkez bankasının toptan yaklaşım üzerinde daha fazla durduğunu belirtti. “Son zamanlarda birçok merkez bankası, toptan yaklaşımın incelenmesine daha fazla ağırlık verme eğiliminde; bu Norveç için de geçerli,” dedi. Ancak, perakende versiyonunun daha karmaşık sorunlar doğurduğunu ve özel bankalar ile diğer paydaşlarla kapsamlı iş birliği gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

Pandemide En Düşük Nakit Kullanımı

Norveç, CBDC uygulaması için ilginç bir örnek sunuyor. Avrupa ülkesi, pandemi sırasında dünyada en düşük nakit kullanım seviyesine ulaştı. Norges Bank’ın gerçekleştirdiği son anketler, katılımcıların yalnızca %2’sinin son fiziksel işleminde nakit kullandığını ortaya koydu.

Dünyanın diğer ülkelerindeki CBDC tartışmaları farklılık gösteriyor. Örneğin, ABD’de başkan adayı Donald Trump, dijital dolara güçlü bir muhalefet sergiledi.

Röportajda paylaşılan detaylara göre, bir hükümet çalışma grubu, 15 Kasım’a kadar güvenli ve basit ödemeleri sağlama konusunda bir rapor sunacak. Ancak CBDC’nin uygulanmasına dair nihai karar Norveç’in yasama organlarına bağlı olacak. Bu yaklaşım, İsveç’te yaşanan gelişmelere benzerlik gösteriyor.

İsveç hükümeti, geçen yılki bir araştırmada CBDC için acil bir ihtiyaç olmadığını belirlemişti. Araştırma ayrıca, Riksbank’ın e-krona planlarını yeniden değerlendirmesi gerektiğini önermişti.

Uluslararası Ödemeler Bankası’nın Haziran ayında gerçekleştirdiği bir ankete göre, merkez bankalarının küresel olarak önümüzdeki altı yıl içinde toptan CBDC’ler çıkarma olasılığı, perakende CBDC uygulama olasılığından daha yüksek.

Araştırma ve İş Birliği Önemli

Norveç Merkez Bankası, CBDC konusunda kapsamlı araştırma ve iş birliğinin önemine vurgu yapıyor. Longva, “Bu alana, diğer bankalarla yakın iş birliği içinde hareket etmeye hazırlıklı olmalıyız,” diye ekledi.

Norveç’in CBDC süreci, ülkedeki dijital ödemelerin geleceği açısından kritik bir öneme sahip. Bankanın mevcut tutumu, gelecekteki gelişmeler için temel oluşturabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.